De Havilland 100 FB. Mk.5 Vampire (Armée de l´Air / Aeronavale ), Azur 1/72

23.3.2014 - 10 399 přečtení

IMG_4019

Redakce ModelWebu dostala novinku firmy MPM Production vydávanou pod značkou Azur. Platí reklamní heslo, že "na dobry model se vyplatí čekat"? Pojďme se přesvědčit.

Vypije nám krev ...???

Martin "Černoch" Černý

Model: De  Havilland 100 FB. Mk.5 Vampire (Armée de l´Air / Aeronavale )
Výrobce:  Azur (MPM)
Měřítko:  1/72
Katalogové  číslo: A117

Úvodem

První z nových je na světě. Že nerozumíte? Již více než rok nás MPM Production masíruje 3D rendery  nových stavebnic, které budou  postupně vydávány... První měla být AH-1 Cobra, avšak tu předběhl D.H. Vampire. Vampire byl ikonou v poválečné době a výstavní perlou britské konstrukční školy. Vývozem přesáhl daleko hranice Evropy a exportní verze užíval např. Irák, Dominikánská Republika, Venezuela,  Mexiko, Kanada,  Austrálie  a další státy.

Obsah krabičky

Jako první se na svět dostává přebal produkovaný pro francouzký Azur. Tím jsou striktně dána i kamuflážní schémata od francouzského letecva i námořního letectva. Na letadlové lodi ale u námořnictva nesloužily, sídlily na pozemní základně.

V modré krabičce s pěknou kresbou letící dvojice celomodrých Vampirů se ukrývají tři plastové rámečky – díly stavebnice a kabinky a celobarevný návod s obtisky.

Na první pohled vypadají výlisky lépe než jsem byl na dosavadní produkci této firmy zvyklí. Přechod na novou technologii bude časem jistě přínosem a kdo nic nedělá, nic nezkazí.

Jako první mě zaujal detailní povrch trupové gondoly, rytí jsem vyhodnotil jako slušné. To je ztvárněno negativní linkou. Při bližším pohledu mé nadšení mírně ochladlo ale nic zásadního. Povrch výlisků není zcela hladký, ale místy lehounce zvrásněný, což odstraní přeleštění jemným smirkem. Paneláž je malinko širší než u ručně rytých mástrů, ale bohužel také o poznání mělčí. Ovládací plochy jsou odděleny stejnou linkou jako paneláž, zde bude prorytí namístě.

Mám obavu, že bez prohloubení rytí budou potíže s washem, což ale nadruhou stranu ocení modeláři pro něž je wash sprosté slovo a kterým bude toto provedení 100% vyhovovat. Nelze se zavděčit všem. Já bych ostřejší a hlubší rytí ocenil. Na fotkách vychází rytí opticky  lépe než při pohledu očima.

Trochu divně působí díl ztvárňující čelní oběžné kolo motoru. Vampire byl jednomotorový, ale tady vidím dva půlkruhy, které na sebe průměrově nenavazují a budí dojem dvoumotorové koncepce. Vypadá to nezvykle, ale po zalepení dílu do trupu bude při pohledu do levého nebo pravého sacího kanálu vždy vidět část motoru, takže výsledný efekt je přijatelný. Vyhazovače na oblíbených místech budeme hledat zbytečně, snad jen ty dva přímo na stěně trysky bude potřeba zabrousit.

Interiér je tvořen standardní sestavou dílů a v návodu nalezneme upozornění na samostatně prodávanou leptanou sadu ve formátu Zoom.

Trupové nosníky mají na čele výrazné osazení ve formě kostek, což by mělo zaručit pevný spoj po nalepení do protikusů.

Pod model můžeme podvěsit přídavné nádrže nebo dva páry protizemních neřízených raket. V návodu mě chybí popis, zda rakety mohou být podvěšeny spolu s nádržemi či nikoliv. Nakresleny jsou  oblíbené otazníky pro možnou volbu.

Stavební návod

Stavební návod je pro mě příjemným překvapením, vypadá graficky velmi dobře a srozumitelně.

Návod je celobarevný, vytištěný na kvalitním papíře a při zběžném pohledu jsem nenašel nedostatek který by mě udřel do očí.

Průhledné díly

Kabinka je opravdu pěkná. Přiměřená tlouštka stěny a krásně čirá. Součástí rámečku s kabinkou jsou také alternativní díly pro další verze, zaměřovač a koncové díly křídla z krastenu, což velmi usnadní zhotovení pozičních světel.

Dekály

Obtisky  dodal  Aviprint. Po jisté kritice obtisků z poslední doby od této firmy jsem na aršíku pro Vampire nenašel  chyby v soutisku či posunuté francouzké kokardy. Velmi zajímavě působí zbytky britského označení v kombinaci s fr. kokardami u jedné kamuflážní verze.

Kamufláže

Kamufláže jsou celkem čtyři.

  1. Vampire FB.5  Aeronavale v celomodré kamufláži, Maroko druhá polovina 50 tých let.
  2. Vampire FB.5  Armée de l´Air  v kombinaci tmavě zelných horních ploch a šedých spodních, Maroko 1954-59.
  3. Vampire FB.5  Armée de l´Air  ve zbarvení NMF nebo hliníková barva, základna Dijon, 1950. Jedná se právě o stroj ex RAF se zbytky britského označení.
  4. Vampire FB.5  Armée de l´Air  ve zbarvení NMF nebo hliníková barva, základna Friedrichshafen, Neměcko 1953.

Doplňky - Leptané díly

Leptané díly: De  Havilland 100 FB. Mk.5 Vampire
Výrobce: Azur (MPM)
Měřítko: 1/72
Katalogové  číslo: 72027

Současně s modelem bylo možné pořídit také samostatně vydanou barevnou leptanou sadu zhruba o velikosti Eduardího zoomu. Sada vznikla kde jinde než u Eduardu. Nalezneme v ní  novou palubní desku, upínací pasy, detaily do interiéru, něco málo na podvozek a pro masochisty nové leptané rozdělovače do sacích kanálů.

Užitečná sada, která k modelu určitě patří.

Závěrem

Jsem zvědav  jakým směrem se bude  kvalita nových modelů od MPM ubírat. Vampire je pro mne zatím takovým "otloukánkem", na kterém se musí vše vyzkoušet protože je první v letadlech. Nemůžeme čekat skoro bezchybný kit na jedničku, jako je třeba malý MiG-15 z Obrnic nebo produkce z Japonska. Myslím ale, že v MPM se vydali dobrou cestou a já jim držím palce i přes mé drobné výtky k této stavebnici.

Jak vypadají výlisky je jedna strana mince, jak se staví je druhou stranou mince. O tom ale až někdy příště...

Martin "Černoch" Černý
KPM Kaznějov

Redakce ModelWebu děkuje firmě MPM Produktion za poskytnutí vzorku pro recenzi.

Rubrika Azur, Letadla - 1:72, Letadla - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.