1/72 Spitfire Mk.Vb DB-605A – Brengun

15.2.2014 - 4 654 přečtení

brp72010

Německý experiment, který dal vzniknout "nejošklivějšímu" Spitu, se dočkal i svého stříkaného modelu ve dvaasedmdesátině.

Když se vezme kudla na ztřeštěnce...

Roman "Randalf" Kresta

Model: Supermarine Spitfire Mk. Vb "MesserSpit" Powered by BD-605A-1
Výrobce: Brengun
Měřítko: 1/72
Kat.č.: BRP72010

MesserSpit či SpitoMezek?

Spitfire Mk.Vb označení NX-X (S/N EN830) od 131. perutě RAF byl nucen 18. listopadu 1942 nouzově přistát na ostrově Jersey v době německé okupace ostrova, Spitfire byl zasažen flakem německé protiletadlové obrany na ostrově. Pilotem byl P / O (Sous Lt) Bernard Scheidhauer, příslušník Svobodného francouzského letectva v rámci RAF. Pilot byl zajat a později se zúčastnil Velkého útěku, po němž byl zastřelen.

Pro Němce byl však hlavně zajímavý ukořistěný exemplář Spitfiru, který byl dopraven k testům do Rechlinu, kde bylo rozhodnuto o zástavbě motoru DB-605. Stroj byl přemístěn do Echterdingenu, kde vedle výměny motoru (a pochopitelně i kapotáže a vrtule) došlo i na elektrické vybavení, které se měnilo z původního britského 12V na 24V používaných u Luftwaffe, byly demontovány zbraně a rádiovýbava byla nahrazena německou.

Spitfire dostal zbarvení dle německých kamuflážních předpisů - kombinaci RLM74 a RLM75 a žluté spodní plochy pro rychlou identifikaci testovaného stroje. Na trup i křídla, a to nezvykle i seshora, byl doplněn kód CJ + ZY.

Pilot Willy Ellenreider provedl pokusný let a byl ohromen, že letadlo mělo mnohem lepší ovladatelnost na zemi než Bf-109 a byla z něj znatelně lepší viditelnost. Dobrých výsledků také dosáhla stoupavost, kde zřejmě hrálo roli nižší plošné zatížení křídla britského letadla.

Parametry Spitfiru proti Bf-109:

  • plocha křídla 21,46 m2/ 16,05 m²
  • plošné zatížení 140,54 kg/m2/ 199,8 kg/m²

Spitfire s motorem DB 605 vs. Bf-109G a Spitfire Mk.V:

  • ve výšce 3350 metrů byly rychlosti stejné s Bf-109G, výše dominoval upravený Spitfire
  • lepší výkonnost britského stroje s německým motorem oproti původní verzi britské i Bf-109G
  • stoupání až do výšky 12700 m (o 1000 m více než Bf-109G a o 1475 m více než Spitfire Mk.V)

Upravený Spitfire byl po zkouškách v Echterdingenu používán jako zkušební, v letových knihách byl však oficiálně uzemněn. Hodně zkušebních pilotů s ním rádo létalo kondičně po své pracovní době.

Kariéra MeseeSpita skončila 14. srpna 1944 při bombardování Echterdingenu. Kromě upraveného Spitfiru byly zničeny i další pokusné typy - dvě Ju-52, tři Bf-109G, Bf-109H V1, FW-190 V16 a Me-410. Ohořelé zbytky unikátního Spitfiru byly definitivně zničeny v továrně Klemm v Böblingenu.

Pro nadšence ovládající němčinu a technické texty přikládám odkaz na testovací dokumentaci.

Výlisky

Brengun šel již prošlápnutou cestou kooperace s dalším českým výrobcem, kterou použil u svého předchozího Spitfire na plovácích. Zde jsou jako základ modelu opět použity výlisky AZ model, přesněji Admiral, a to stejně jako minule Spitfire Mk.Vb.

Tyto výlisky doplnil Brengun ze své dílny rámečkem s novým trupem, vrtulí a dalšími odlišnostmi proti normálu a malým leptem.

A jako v předchozím případě bych měl výhradu k balení krytů kabiny společně s leptem v jednom pytlíku.

Model je vyroben technologií short-run a je odstříknut v dostatečné kvalitě. To platí pro původní výlisky Admiral, tak nově přidané díly od Brengunu.

Forma již něco zažila a tak se kolem některých dílů objevují otřepy , např. kolem podvozkových kol . Bude nutné věnovat  trocha úsilí na začištění dílů.  Protažení "spár" paneláže rydlem či žiletkovou pilkou však modelu určitě prospěje.

Potřebné díly pro přestavbu jsou řešeny malým samostatným rámečkem, obsahující - nové poloviny trupu, vrtulový kužel, vrtuli, výfuky a sání vzduchu.

Překryt kabiny je sice odstříknut čistě a je dostatečně čirý, nicméně paří to etapy, kdy překryty kabin nebyly u AZ úplně optimální a zde bych zvažoval minimálně přeleštění nebo použití acetátové alternativy.

Součástí stavebnice je i malý lept se zrcátkem, anténou, upínacími pásy a další bižuterií. Lept je společný s předchozím kitem Mk.V na plovácích.

Návod

Návod ke stavbě o čtyřech stranách formátu A5 je zpracován srozumitelně a přehledně, přičemž poslední strana je věnována přehledu již vydaných stavebnic.

Kamufláže

Kamufláž existovala jen jedna a je jako obvykle na spodní straně krabice.

Obtisky jsou tradičně vytištěny precizně a nevykazují chyby.

Hodnocení

Brengun se evidentně rozhodl tím správným způsobem řádně vydráždit fanoušky legendy jménem Spitfire. Po plovákové pětce zde máme již druhý model v raritním provedení, které se vyskytovalo v jednom kusu. Model můžu s klidem doporučit všem, koho nenechávají okrajové verze a subverze známých strojů klidným a nebojí se short-runových stavebnic, fakt to není tamigáva.

Pokud bude v tomto trendu doplnění stávajících modelů Brengun pokračovat, můžeme se dočkat dalších zajímavých kousků, namátkou mě napadají Spitfire Mk.III, Mk.IV, IX na plovácích či XI...

Pro lepší představu přikládám foto sestaveného model (z webu výrobce).

Jak vidno, kooperace mezi výrobci nese své plody a my se můžeme těšit z dalšího zajímavého přírůstku do kitníku, u některých i do vitríny...

Roman "Randalf" Kresta
MK Apolo Kopřivnice

Redakce ModelWebu děkuje firmě Brengun za vzorek k recenzi.

Rubrika Brengun, Letadla - 1:72, Letadla - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.