1/72 Leptané sety a masky pro F/A-18F od Revellu – EDUARD

8.12.2013 - 2 587 přečtení

p1260995

S vydáním doplňkových sad pro stavebnici dvoumístného Super Hornetu od německého Revellu pan Šulc dlouho váhal. Několikrát jsem s ním na toto téma hovořil a spíš to vypadalo, že sety nikdy nebudou. Nakonec mi na některé ze soutěží s přihmouřenýma očima odkýval, že je třeba jednou vydají... a jsou konečně zde. Jen ještě doplním, že stavebnici od Revellu zde recenzoval Roman Henych (viz link).

Leptané sety a masky pro F/A-18F od Revellu

Tomáš Macourek

1/72 F/A-18F S.A. ZOOM

Set: F/A-18F S.A. ZOOM
Kat.č.: SS488
Měřítko: 1/72
Výrobce: Eduard M.A.

 

Obsah balení

Barevná sada řady ZOOM s celkem pětašedesáti díly a filmem pro HUD je určena především pro základní vybavení interiéru. Nutno říci, že stavebnice se skvélá, ale v kokpitu jsou detaily poněkud chudší. Mám již za sebou stavbu příbuzného jednomístného F/A-18E a zde byla leptaná sada významným přínosem, stejná očekávání mám i dvoumístné verze.

 

Všechny díly využijeme na "oplechování" obou vystřelovacích sedaček, palubních desek a jejich krytů, bočních pultů a také díl HUDu, který doplníme vystřiženou fólií s přikládaného filmu. Trochu jsem se bál, jestli použije výrobce správné palubní desky, které se liší od prvních lotů ve výrobě, avšak mé obavy byly zbytečné a kokpity jsou řešeny více méně správně.

 


 

Návod

Přiložený černobílý návod zcela jasně seznámí s aplikací jednotlivých dílů. Barevná elektronická verze návodu je k dispozici na stránkách Eduardu.
 

 

1/72 F/A-18F S.A.

Set: F/A-18F S.A.
Kat.č.: 73488
Měřítko: 1/72
Výrobce: Eduard M.A.
 

Obsah balení

Již typickým znakem této sady je obsažení balení z řady ZOOM a rozšíření o jednu planžetu leptů pro detailování interiéru kokpitu a hlavně exteriéru. Mimo výše zmíněných leptů z řady ZOOM použijeme do kokpitu několik dalších detailů na vystřelovací sedačky, panely nad boční pulty a na zadní přepážku a v neposlední řadě také pedály řízení. Překryt kabiny pak ještě doplníme lištami se zámky a zpětnými zrcátky. Až se vyřádíme na kokpitu, tak můžeme pokračovat s aplikací leptů na exteriéru.
 

A že toho nebude málo. Pouze obecně se zmíním o množství antén, snímačů a výstražných přijímačů. Také bych zmínil leptaný žebřík, který je integrován v rozšířeném náběhu křídla (LERX) a v leptané sadě sadě vypadá, no ani vlastně nejde vyčíslit o kolik to mnoho lépe než z plastu... V každém případě, pokud bychom žebřík nechtěli nechat vysunutý, můžeme použít jen oba leptané kryty pro zavření šachty žebříku.
 

Co se týká šachet hlavního a příďového podvozku, tak zde odstraníme některé části plastových dílů a doplníme množství táhel a pantů. Ty jsou však, bohužel, jen na přední šachtě, na šachtách hlavního podvozku musíme použít panty z plastu. V každém případě jsou obsaženy díly zadní stěny šachty hlavního podvozku, která je na modelu holá a s plechem bude mnohem plastičtější. Všechny tři podvozkové nohy jsou také doplněné mnohými rozvody, oky a táhly.
 

Sada v neposlední řadě obsahuje několik dalších dílů pro náhradu či doplnění dílů ze stavebnice, jako jsou např. víčka otvorů v přídavných nádržích, upínací lišty pro výzbroj na trupových závěsných bodech, lišty na vypouštěcích zařízeních na koncových částech křídel či formační světla na stejných místech.
 

 

Návod

I v této sadě černobílý návod o šesti stranách je jasný a srozumitelný, žádnou minelu jsem zde nenalezl. Barevná elektronická verze návodu je k dispozici opět na webu výrobce zde.
 


 

1/72 Masky pro F/A-18F

Set: F/A-18F
Kat.č.: CX370
Měřítko: 1/72
Výrobce: Eduard M.A.
 

Obsah balení

Masky jsou v klasickém balení a v klasickém uspořádání. Aršík žluté kabuki pásky obsahuje tři páry vyřezných pásků pro olemování překrytu kabiny a čelního štítku a také masky na disky kol z obou stran.
 


 

Návod

Přiložený návod nám ukáže místa usazení jednotlivých dílů. Barevná varianta návodu je k dispozici ke stažení zde.
 


 

Závěrem

Jsem velmi potěšen, že můžu už tak krásný model doplnit sety od Eduardu. Ať už si pořídíme malou či velkou sadu plechů, tak v žádném případě nemůže o zklamání být řeč. To samé platí o maskách, které nám velmi ulehčí práci s jejich vlastní výrobou.
 

Tomáš Macourek

Fotografie: autor, Eduard M.A.

Redakce ModelWebu děkuje výrobci EDUARD M.A. za poskytnutí vzorků k recenzi.

 

Rubrika Eduard, Letadla - 1:72, Letadla - Doplňky | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.