1/72 Valiant BK.Mk.I Undercarriage – Eduard

19.11.2013 - 2 394 přečtení

img_5082

Další sada leptů na Valianta, tentokrát týkající se podvozků.

Vylepšeme si podvozek

Ondřej Škarka

Název: Valiant BK.Mk.I Undercarriage
Měřítko: 1/72
Výrobce: Eduard
Kat. číslo: 72541

Úvod

Po dřívějších recenzích interiéru, pásů a masek se nyní budu věnovat podvozkům. Klasické balení s poměrně větší planžetou leptů na nás chystá díly, jako třeba dno podvozkových šachet, stěny šachet, kryty podvozků + jejich detaily. V této recenzi se budu zabývat spíše jejich zapracováním do modelu.

Přední podvozková šachta

Přední podvozková šachta se v modelu skládá z jednoho dílu. Proto je také poměrně jednoduchá na detaily. Planžeta leptů nám nabízí boční stěny šachty, část dna, detaily v podobě různých krabiček a lišt. Zapracování je poměrně snadné a určitě zlepší vzhled šachty.

Rozhodně to však neznamená, že už není co na šachtě vylepšovat. Zbývá zde dost místa, které by si také zasloužilo vylepšit, což je malé mínus sadě leptů, kde se na to zapomnělo. Dle fotky si však snadno pomůžete plast. profily, které absenci leptů dostatečně nahradí. Po zabudování šachty vše pěkně sedí, lepty mají správné rozměry - rozhodně dobrá zpráva.


Hlavní šachty

Hned na začátku musím říct, že tato část mne velice zklamala. Model nabízí šachty opět v jednom díle, avšak docela ucházející, stejně jako u přední šachty. Vzhled kazí pouze vyhazovače. Když se podíváme do plánku leptů zjistíme, že této partii se věnuje pouze části dna šachty a bočnic. To mně zamrzelo, jelikož právě v opačné části šachty je většina detailů, které potřebují nahradit.

V takovém případě použijeme to co je a zbytek opět doplníme plast. profily. Při lepení dna šachty ovšem opatrně! - má jiný rozměr než díl (je menší) proto musíme bočnice a dno usazovat společně a navzájem stále kontrolovat správnou pozici.

Kryty podvozků

Asi největší část planžety okupují díly krytů, jak přední šachty, tak šachet hlavních. Lepty znázorňují vždy vnitřní stranu krytu. K předním nemám žádnou výtku, pěkně sedí a svými detaily věrně suplují originál. Kryty hlavních podvozkových noh jsou taktéž bez problému až na minimální prodloužení oproti dílu modelu.

Největší problém asi nastal u hlavních krytů kol. Tam nám model nabízí kryty s žebry, které však na originále v žádném případě nejsou. Lept je už znázorňuje se správným vzorem avšak zde přichází největší nedostatek. Tyto kryty jsou v originále plastické - střední část vystupuje nad povrch a z ní vychází tyč, která patří do soustavy zavírání podvozku. Lept jsem se snažil natvarovat (podobně jako třeba na sedačce Spitfiru, kde je lept zúžen a pomocí kuličkového pera protlačíte vzor), ale bez úspěchu.

Lept jsem pouze zničil a došlo mi, že na tak velké ploše a v takovém tvaru to není možné. Proto jsem opět sáhl na plast. destičky a miliput. Tohle je už ovšem složitější úprava a pro méně zkušené modeláře bych doporučil použít lept a "přehlédnout" plasticitu originálního krytu.

Závěr

Na závěr bych rád podotkl, že tato sada je spolu s povrchovými panely nejpřínosnější sadou leptů na Valianta. Šachty jsou velmi viditelné a proto se sluší je pořádně vylepšit. Určitě tyto lepty doporučuji a mohu pouze poradit - pozor na správné usazení.

Ondřej Škarka
MK Apolo Kopřivnice

Redakce ModelWebu děkuje firmě Eduard za poskytnutí vzorku pro recenzi.

Rubrika Airfix, Eduard, Letadla - 1:72, Letadla - Doplňky | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.