1/700 HMS EXETER 1942 waterline – ŘOP SAMEK MODELS

1.11.2013 - 6 360 přečtení

exeter-1942

Firma ŘOP SAMEK MODELS.vydala stavebnici modelu britského těžkého křižníku HMS EXETER v měřítku 1:700.

HMS EXETER 1942

Jiří Semerád

Model: HMS EXETER 1942
Výrobce: ŘOP SAMEK MODELS
Edice: waterline
Materiál: resin, lepty
Měřítko: 1/700
Katalogové číslo: S700/079

Úvodem

S laskavostí firmy MN MODELAŘ jsem obdržel novinku modelu britského těžkého křižníku HMS EXETER v měřítku 1:700 od firmy ŘOP SAMEK MODELS.

HMS EXETER 1942

exeter-1942

HMS Exeter byl těžký křižník Royal Navy z období druhé světové války. Jednalo se o druhou a poslední postavenou jednotku třídy York, která byla sama zmenšenou a upravenou verzí těžkých křižníků třídy Dorsetshire. U lodi byla časem zesilována výzbroj menších ráží. Jednohlavňové 102mm kanóny nahradily dvouhlavňové a protiletadlová výzbroj byla do roku 1942 zesílena na 16 kusů 40mm kanónů.

Po vypuknutí války s Německem se Exeter, doprovázený lehkými křižníky HMS Ajax a HMNZS Achilles, podílel na pronásledování německého těžkého křižníku Admiral Graf Spee. Britský svaz se ním střetl v bitvě u ústí Rio de La Plata. V nerovném souboji byl Exeter těžce poškozen (například byly vyřazeny všechny tři hlavní dělové věže) a byl déle než rok opravován. Poškození lodi Admiral Graf Spee však znesnadňovalo možnosti jejího úniku před stahující se smyčkou spojeneckých válečných lodí a proto ji kapitán později raději sám potopil.
Potápějící se Exeter

Nedlouho poté, co byl Exeter opraven, byl převelen na Dálný východ. Po vstupu Japonska do války se Exeter stal součástí nově vzniklých sil ABDACOM, které se snažili zajistit obranu Nizozemské východní Indie proti japonské invazi.

Hladinové lodě Japonského císařského námořnictva Exeter potopily krátce po bitvě v Jávském moři. Křižník byl nejprve 27. února 1942 v bitvě poškozen, když se pak pokusil uniknout z oblasti, byl 1. března 1942 v průlivu Sunda dostižen a v bitvě u Baweanu potopen japonským svazem složeným z těžkých křižníků Nači, Haguro, Mjókó, Ašigara a šesti torpédoborců. Britský torpédoborec HMS Encounter a americký torpédoborec třídy třídy Clemson USS Pope, doprovázející Exeter na poslední plavbě, byly také potopeny.

Délka 160 m
Šířka 18 m
Výtlak standardní 8390t
Výzbroj 6 x 203 mm (3 x II)
8 X 101,6mm (4 X II)
16 x 40mm (2 x VIII)
2 x 20 mm (2 X I)
6 X Torpédomet 533 mm (2 x III)
Max. rychlost 32 uzlů
Posádka 630 mužů

Čerpáno z Wikipedie.

Stavebnice

V pevné kartonové krabičce se nachází nesinový odlitek rupu lodě a sáček ve kterém jsou zavařené ostatní části nadstaveb, dělových věží, záchranných člunů, hydroplánu a výzbroje.

Stavebnice obsahuje fotolepty od Eduardů a dvě britské vlajky. Vše je pečlivě zabaleno v ochranné bublinkové folii.

Plánek se skládá ze tří listů formátu A4.

Stavba

Stavba neobsahuje žádné větší záludnosti. Jednotlivé díly jsou bez bublin a jsou čistě odlité, snad kompletace čtyř věží pro dvě 101,6 mm děla dá dost práce spasovat. Odlitek vnější skořepiny věže je velmi jemný a musí se dávat pozor, aby se nepoškodil.

Plánek je stručný. V podstatě se kromě textu v angličtině popisujícím historií lodě a základní technická .data skládá z fotografií z nafoceného modelu s odkazy na jednotlivé díly resinu a fotoleptů. Určitě doporučuji si najít na internetu fotografii a výkres.

Závěr

Model podle mne není určen pro úplné začátečníky, ale pro zkušenější lodičkáře, ale po složení všech resinových dílů a navěšení fotoleptů, kdy například konstrukce hlavního jeřábu, skládajícího se ze šesti dílů připomíná košíkářskou práci, vypadá opravdu moc pěkně.

Jiří Semerád

Redakce ModelWebu děkuje firmě MN MODELAŘ za vzorek k recenzi.

Rubrika Lodě - 1:700, Lodě – Náhledy do krabiček, ŘOP o.s. | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.