Kagero: Ilyushin Il-2 AM-38

20.10.2013 - 7 021 přečtení

obal

Publikace s nýtovacími výkresy, kamuflážemi a obtisky na Il-2.

Povrch Šturmovika

Jan Jezl

Vydavatel: Kagero
Edice: TOPDRAWINGS
Název: Ilyushin Il-2 AM-38, All models
Autoři: Maciej Noszczak
Stran: 20 formátu A4, plus 2 vložené výkresy
Obtisky: Individuální označení na 8 strojů 1:72, 1:48, 1:32
Jazyk: Polský a Anglický

Úvod

Ediční řada Topdrawings je zaměřena čistě modelářsky a to pouze na povrch letounu. Obsahuje nýtovací výkresy, kamuflážní schémata a obtisky. Žádné otevřené motory, zbraně ani text popisující vývoj či operační nasazení letounu zde nenalezneme. Stejně tak tomu je i u recenzované publikace na Ilyushin Il-2 AM-38.

Výkresy

V publikaci nalezneme celkem 24 bokorysů v měřítku 1:48 zahrnující snad všechny verze a varianty Šturmovika. Tj. od jednomístné verze s kovovým trupem i křídlem, přes dřevěný trup po dřevěné křídlo a lyžový podvozek. Dále dvoumístnou verzi s dřevěným trupem i křídlem, šípovitým křídlem, kovovým křídlem a různými variantami trupové paneláže. Ve stejném měřítku v publikaci nalezneme 4 přední a dva zadní pohledy a rozkreslení různých typů podvěsné výzbroje. V měřítku 1:48 však zcela chybí půdorys i pohled zdola.

Jedna dvoustrana na bokorysech 1:72 přehledně zobrazuje postupný vývoj vnějších změn letounu.

Na dalších třech stranách nalezneme bokorysy vybraných variant v měřítku 1:72. Na dvoumístnou verzi označenou AM-38 F se dřevěným šípovitým křídlem a dřevěným trupem (kterou znám spíše pod označením Il-2m3) máme k dispozici pohledy ze všech stran.

K publikaci jsou ještě přiloženy dva oboustraně potištěné archy s výkresy v měřítku 1:32 s 11 bokorysy, dvěma pohledy zepředu a jedním zezadu. Dvoumístná verze se dřevěným šípovitým křídlem je zastoupena i půdorysem a pohledem zdola. Bohužel je to ten samý výkres jako v měřítku 1:72. Půdorys i pohled zdola máme i pro jednomístnou verzi, ale podle mě je špatně. Kombinaci jednomístného kovového trupu a dřevěného křídla jsem nikde v literatuře nedohledal a to ani mezi bokorysy přímo v této publikaci.

Kamufláže

V publikaci je 10 krásných velkých barevných bokorysů na celkem 8 strojů. Jiné pohledy bohužel k dispozici nejsou, což poněkud limituje záběr publikace, pokud bych ji chtěl použít jako jediný zdroj.

Co je však pro mě trošku zklamáním je výběr kamufláží. Zcela pochopitelná je volba kamufláží strojů polských letců, ale ruské kamufláže jsou poněkud nudné. Já osobně bych uvažoval pouze nad stavbou "bílé 12" s bílou částí kýlovky a bílým kolečkem na směrovce a v krajní nouzi nad červenou 3 s bílým pruhem na trupu. Posuďte sami:

  • "Červená 6" neznámá jednotka, zima 1941-42. Horní plochy jsou ve světle olivově zelené a tmavě zelené
  • "Bílá 28" 611. ShAP, která byla začleněna do polské 1. AD v srpnu 1944. Letoun je ozdoben malou polskou šachovnicí na kapotě
  • "Bílá 44" polského 6. ShAP.
  • "Bílá 4" 57. ShAP, Vilnius, 24. červen 1941
  • "Bílá 37" neznámé jednotky, 1943
  • "Bílá 17", neznámá jednotka, leningradský front, květen 1944
  • "Bílá 12", 16. VA, Berlínská operace, duben 1945. Tato z mého pohledu jediná zajímavější kamufláž je ke vší smůle přímo na krabičce modelu od Tamiye v měřítku 1:72, takže padá i jakákoliv originalita. Navíc v Kageru chybí třetí "dvanáctka" na křídle, jejíž přítomnost dokládá tato fotka na webu sovietwarplanes.com.

Obtisky

Publikace obsahuje i aršík s obtisky v měřítcích 1:72, 1:48 i 1:32. Aršík je vytištěn firmou Cartograf. S usazováním starších obtisků této firmy nemám dobré zkušenosti, ale podle referencí modelářů se zdá, že tyto novější výrobky na tom budou lépe. Nosný film přesahuje barevnou část obtisku velmi těsně a částečně kopíruje i "vnitřní" části. Obtisky jsou vytisknuty ostře, zde není co vytknout. Aršík obsahuje obtisky čísel a malé polské šachovnice na všech 8 kamuflážních schémat, která jsou v publikaci vyobrazena. Výsostné znaky si musíme obstarat jinde. Jak bylo zmíněno výše, u poslední kamufláže chybí obtisk třetího čísla 12, které má být na křídle.

Závěr

Z nýtovacích výkresu jsem nadšený, ale kompletní škála variant je k dispozici pouze v bokorysech. Půdorys a pohled zdola je pouze u dvou variant, z čehož jedna je navíc chybná. K publikaci jsou přiloženy obtisky k 8 kamuflážním schématům, jejichž výběr mě příliš nenadchnul. Kamufláže jsou v publikaci zakresleny pouze formou bokorysů, rozložení kamuflážních polí na křídlech musíme dohledat jinde. U poslední kamufláže chybí třetí číslice 12.

Ne že by mě publikace vyloženě zklamala, při stavbě modelu ji zcela jistě použiji, ale čekal jsem poněkud více.

Jan Jezl

Redakce ModelWebu děkuje nakladatelství Kagero za vzorek poskytnutý k recenzi.

Rubrika Kagero, Publikace Kagero | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.