1/48 Leptané doplňky pro Tupolev Tu-2 – EDUARD

11.10.2013 - 4 351 přečtení

xt_tu-2s_cover

V našich končinách docela neznámý výrobce XUNTONG MODEL vydal stavebnici bombardéru Tu-2, a to hned ve třech verzích, čímž vyplnil mezeru na trhu. Dosud byl, pokud vím, tento letoun k dostání pouze v měřítku 1/72. U Eduardů se rozhodli tento model vylepšit, a vydali celou řadu leptaných doplňků. Na některé z nich se podíváme zblízka.

Plechy pro Tu-2

Petr "PetrK" Kýbus

Set: 49640 Tu-2S interior S.A.

Set: 48781 Tu-2 bomb bay

Měřítko: 1/48
Výrobce: EDUARD
Určené pro stavebnici: XUNTONG MODEL

pe-cover

49640 Tu-2S interior S.A.

Set obsahuje dvě planžety a malý film se "sklíčkem" zaměřovače. Jedna planžeta je barevná, samolepící, a jsou na ní umístěny přístrojové desky, pulty s ovládacími prvky, poutací pásy. Ta se prodává i samostatně v edici ZOOM. Podle návodu těmito lepty nahrazujeme původní "vybavení" interiéru, které je třeba napřed odstranit.

Druhá planžeta je jen kovová, a obsahuje další součástky, jimiž pěkně vylepšíme interiér. Najdeme tu mimo jiné části podlahy, pedály řízení, nábojové schránky a pásy.

Návod je jen černobílý, ale jako vždy přehledný. Bohužel zde chybí poslední dvě stránky. Nevím, čím je to způsobeno, doufám, že se výrobce nesnaží šetřit papírem... Takže bude potřeba si ho stáhnout na jeho stránkách. Tam je navíc v barvě.

48781 Tu-2 bomb bay

Tento set sestává z jedné velké planžety obsahující kromě kompletního vnitřního vybavení pumovnice také křídla a vrtulky zapalovačů pro pumy. Již při prvním pohledu je zřejmé, že tento set je velmi užitečným doplňkem, neboť vnitřek pumovnice ve stavebnici je vlastně jen zející díra s naznačenými žebry vnitřní konstrukce draku.

Návod je opět přehledný, černobílý, a také chybí poslední stránka.

Závěr

Tyto dva sety hodnotím velmi kladně, neboť nám umožní posunout model na velmi vysokou úroveň a pokud použijeme i ostatní sety, které EDUARD nejen pro verzi Tu-2S nabízí (48762 exteriér, 48777 vztlakové klapky, 48778 podvozek, EX384 masky), budeme mít doma model, na který budeme moci být právem hrdi.

Petr Kýbus

Redakce ModelWebu děkuje výrobci EDUARD M.A. za poskytnutí vzorků k recenzi.

Rubrika Eduard, Letadla - 1:48, Letadla - Doplňky | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.