1/16 JPN Admiral, A.B.&K hobby kits

1.10.2013 - 4 966 přečtení

abak

Kdo se skrývá za šestnáctinovou figurkou "admirála japonského císařského námořnictva z druhé světové války"?

 Resinový admirál

Pavel Šenk

Název: JPN Admirál WWII
Výrobce: A.B.&K hobby kits
Měřítko: 1/16
Katalogové číslo: 16007

Úvodem

Jak již bylo v úvodu zmíněno, dnes se podíváme na figurku "admirála japonského císařského námořnictva z druhé světové války" v měřítku 1/16, jenž je novým výrobkem (pro mne dosud neznámé) firmy A.B.&K hobby kits.

Obsah krabičky

V tuhé kartónové krabičce nalezneme 16 resinových dílů, mosaznou planžetu se čtyřmi lepty a dvě kolečka z mosazného drátku. Díly jsou baleny po skupinách, odlitky trupu a nohou navíc v bublinkové folii; vše je tak dobře chráněno proti poškození transportem.

Stavebnice

Všechny resinové díly jsou odlity čistě, bez bublin a kazů. Povrch dílů je hladký, detaily vcelku dobré. Ale na šestnáctinovou figurku bych očekával trochu detailnější drapérii ošacení, ztvárnění rukávů, manžet, košile, stužek vyznamenání, ostříhaných vlasů, obličeje a tak dále.

Prostě na mne ta figura působí trochu "chudě". Ale to berte prosím především jako můj osobní názor, figurek jsem nabarvil jen kolem deseti, na průměrné úrovni a navíc v menších měřítcích. Jen mi přijde, že si šestnáctina říká o více detailů…

Leptané a drátěné díly znázorňují řemení, jímž je připnut samurajský meč a nemám k nim výhrad, stejně jako k dílům podstavce, znázorňující palubu bitevní lodi. Ty lze buď využít všechny a těleso podstavce nabarvit, nebo můžeme na vlastní dřevěný podstavec nalepit jen díl paluby a špuntu (který zespod zbrousíme).

Návod?

Velkou slabinou stavebnice je návod – tedy jeho naprostá absence. Jednak proto, že můžeme tápat při lepení řemení k pochvě meče, jednak kvůli zbarvení celé figurky a detailů. A také kvůli tomu, že levá ruka figurky má jen tři prsty, nad čímž jsem chvíli přemýšlel, jestli to je záměr, nepovedený odlitek, žert, nebo co…

Nu, je to záměr. Hádejte, který japonský druhoválečný admirál měl na levé ruce jen tři prsty? Správně, admirál Yamamoto. O dva prsty přišel v bojích u Cušimy, alespoň tak praví různé historické zdroje. A to nám pomůže i při zbarvení samotné figurky.

Zbarvení

Po chvíli hledání na internetu (nebo v chytrých knihách) zjistíme, že figurka má představovat Yamamota v letní, tudíž celé bílé uniformě, s bílou čepicí, asi i bílými botami, černou krempou a štítkem čepice, černě lakovanou pochvou meče se zlatým zdobením, opletením i střapci, zlaté jsou i hvězdy na černých výložkách se zlatými lemy, zlatý je znak na čepici a knoflíky uniformy. Stužky vyznamenání jsou různobarevné, puntičkáři si dohledají…

Obrázky najdete třeba přes Google Obrázky.

Výsledek?

Jak má hotový model vypadat, co kam nalepit? To nám napoví obrázky na stránkách výrobce, které jsem odtamtud vykopíroval a dávám je pro větší přehlednost sem.

Závěr

Jak zhodnotit tuto stavebnici? Jsem trochu na rozpacích. Je určitě dobře, že je na trhu. Může doplnit sbírku fanoušků japonského letectva a námořnictva jako pěkný solitér, i když si ji nabarvíte "nefigurkářsky", díly jsou zpracovány bez kazů.

Osobně si ale myslím, že mohla být detailnější, mrzí mne absence návodu stavby (ač je až na kompletaci řemení vlastně jasná) a hlavně mi chybí jakákoliv zmínka o zbarvení detailů i celku. Kdo čeká od šestnáctinové figurky více a umí to, dostane v této stavebnici hezký základ na dodetailování a bílá uniforma je výzvou pokročilým figurkářským technikám malby, zvláště v tomto velkém měřítku.

Docela by mne zajímalo, co by na figurku řekl pravověrný, historicky orientovaný figurkář… Tím já nejsem a tak moje hodnocení je spíše doporučující.

Pavel Šenk, MK Apolo Kopřivnice

Redakce Modelwebu děkuje výrobci, firmě A.B.&K hobby kits, za poskytnutí vzorku k recenzi.

Rubrika A.B. & K Models and Replica, Figurky | 1 komentář

Komentáře

1 odpověď k článku “1/16 JPN Admiral, A.B.&K hobby kits”

  1. Zdeněk Krčmář napsal:

    Asi všichni uhodnou , že figurka je zmenšeninou admirála Yamamota, autor figurky se nechtěl vystavovat možnému stíhání za porušení autorských práv, holt v takové době žijeme! Autor již na své stránky dodal některé fragmenty z jeho uniformy. Ta byla , jak píše Pavel bílá, boty jsou naopak černé.

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.