1/72- OH-6A Cayuse „Over Vietnam“

19.9.2013 - 3 679 přečtení

azloacha

Pátračské eso. Tím nemám na mysli béčkový film s Lorenzem Lamasem, ale vrtulník OH-6A Cayuse, který svoji službu ve vietnamské válce začal právě jako pátrač a náramně se v ní osvědčil.

Pátrač kavalerie

Roman "Travis" Henych

Název: OH-6A Cayuse „Over Vietnam“
Výrobce: AZ Model
Měřítko: 1/72
Kat. č.: AZ 7426

Historie

OH-6 Cayuse (piloty slangově označovaný také jako Loach) vznikl v programu LOH (Light Observation Helicopter) jako lehký jednomotorový víceúčelový vrtulník klasického uspořádání s čtyřlistým (později pětilistým) nosným rotorem poháněným motorem T63-A-5A o výkonu 236 k a dvoulistým vyrovnávacím rotorem. Jeho první prototyp vzlétl 27.2.1963 a k jednotkám do Vietnamu se začal dostávat v březnu 1967. Tam působil OH-6 v roli pozorovacích strojů a pro své letové vlastnosti i skvělý výhled z bohatě proskleného kokpitu byl, a dodnes je, velmi ceněn jak v civilní, tak ve vojenské sféře. Na jeho platformě pak vznikají desítky dalších verzí – ty nejnovější mají s původním strojem již pramálo společného kromě charakteristického vzhledu létajícího vejce.

Model

Na poli modelů v měřítku 1/72 Loach příliš zastoupen nebyl. Jeho nejznámější stavebnicí je model firmy Italeri, který v našich končinách můžete znát spíše z přebalu firmy Bílek. Model je sice maličký, okem neznalého by mohl být brán jako jednoduchý, ale opak je pravdou. Sestavení zas až tak lehkou záležitostí nikdy nebylo, zčásti kvůli nedobře lícujícím dílům vč. prosklení a zčásti kvůli rytí a nýtování, které nutně ve většině případů skončilo přerytím a přenýtováním, což nejsou zrovna činnosti, se kterými by si příliš rozuměl začínající modelář. A proto postavených Italerek moc vidět nebylo. Asi před čtyřmi lety však trh obohatili hned dva čeští výrobci s variacemi na toto téma. Jedním z nich je křenický AZ Model.

Díly

O kvalitách či nekvalitách těchto výlisků toho již bylo napsáno dost a dost. Model je tvořen technologií short-run – což je vlastně odlévání do epoxidové formy. Pro část modelářů je short-run bezmála sprosté slovo a já sám jsem z něho měl velké obavy. Jak na tom tedy stavebnice je z pohledu 4 roky po svém prvním uvedení na trh? Především opravdu nečekejte stavebnici typu „Tamigawa“, kdy vše sesypete do krabice, zatřepete a pak se můžete již vyřádit na povrchovce. Pokud ale posuzujete model tak, jak je proveden, zklamáni z něj nebudete.

Z pohledu short-runu se jedná o nadprůměrný model. Ten tvoří návod, obtiskový aršík a tři rámečky – velký s největším počtem dílů, malý s detaily kokpitu, hlavy rotoru a stabilizačních křidélek (ten je zřejmě přikládán podle verze stavebnice) a rámeček s průhlednými díly – ten obsahuje jak kulaté provedení prosklení kokpitu, tak jeho zašpičatělou verzi. Na dílech jsou mírné otřepy, které jsou lehce odstranitelné smirkem. Mimo patek lyžin jsem na modelu nenašel žádné propadliny. Malé drobné díly mají sice trochu neostré hrany a detaily, ale velké díly jsou pěkné. Velmi se mi líbí rytí hlavních dílů (polovin trupu) a velice jemné nýtování. Rytí je místy přetažené cca 1-2 mm za místa, než má být, ale není to nic, co by trocha tmelu nebo sekudového lepidla spolu se smirkovým papírem nespravila. Asi nejproblémovější partie je rytí dveří pilota a kopilota. Co se týká dílů jako takových – občas jsem měl pocit, že na mne někde zpoza rohu juká upravená stavebnice Italeri, ale to může být pouze můj dojem. Napasování průhledného dílu kokpitu nasucho nečiní žádných problémů.

Průhledné díly jsou slušné, zkreslení přijatelné. Asi nám stejně nezbude nic jiného, než se s ním smířit. Do tvorby nového dílu vytažením z acetátu se asi pustí jen málokterý modelář. Jak je u AZ Modelu zvykem, rámečky s díly obsahují i většinu částí pro další verze Loacha. V návodu je přehledně označeno, které z nich nepoužijeme.

Návod

Návod tvoří přehnutá A4 s vhodně rozkresleným stavebním postupem v černobílém provedení s texty v angličtině.

Krabička

Krabička, ve které je model vložen, je z tuhého kartonu s bočním otvíráním ála Revell. Uvnitř je vložena další tvrdá krabička v „šuplíkovém“ provedení a díly modelu jsou tak velmi dobře chráněné. Celá krabička je v zeleném designu s českými, anglickými a japonskými texty. Na její vrchní straně je kresba pana Hýbnera zobrazující tank M48 a nad ním operuje Loach právě vlétající z džungle do vietnamské vesnice. Na spodní části obalu jsou rozkreslené bokorysy verzí, které nabízí stavebnice – vždy je tu pravý i levý pohled, u dvou verzí i čelní.

Kamufláže a obtisky

Tyto nákresy zobrazují i rozmístění obtisků na jednotlivých strojích a také zbarvení vrtulníku – ta je udávána v odstínech syntetických barev Humbrol. Nad čím jsem ale já osobně skřípal zuby je to, že ani u jednoho stroje není popsána jednotka, umístění a rok. Nezbude tedy než věřit výrobci, že jde „asi o nějaké stroje z Vietnamské války“. Konkrétně jsou to následující stroje: celozelený stroj se zubatou tlamou Miss Clawd IV čísla 17340, další celozelený stroj US Army č. 16416 s noseartem (co je obrázek na zadku stroje, assart?) mustanga, celozelený stroj US Army patřící nepochybně ke kavalerii s číslem 67935 a další zelený stroj s částečně žlutým ocasem US Army s číslem 24211.

Update: Nedalo mi to, a kamufláže jsem poslal Matrixovi, který provozuje web o vietnamské válce. Považuji ho za jednoho z největších znalců dané problematiky v naší malé zemi. Podle jeho soudu se jedná o níže uvedené stroje, na které našel odkaz ve Squadronu č. 1014 – Gunslingers In Action:
1) Rota C, 16. kavalerie, pilot Hugh Mills
2) totéž jako 1)
3) Tento stroj je ve výše uvedeném Squadronu jako mašina Roty D, 3. squadrony 5. kavalerie. Na obtiscích je však u znaku šavlí 3/17, což by značilo 3. squadrona 17. kavalerie. Jestli to v tomto případě znamená chybu na straně výrobce, nebo stroj působil i u 3/17 je těžké říct.
4) Tento stroj se zatím nepovedlo identifikovat.
Pokud by někdo z čtenářů měl co říci k určení vrtulníků, za názory pod recenzí budu vděčný. Já osobně tímto ještě jednou děkuji Matrixovi.

Suma sumárum

Ujíždím na modelech z Namu. Jsem proto velmi rád, že je tu slušný Loach z tohoto období. Může se vám nelíbit, že je to short run. Můžete k němu mít výhrady. Můžete čekat, až se tohoto typu ujme nějaký agilní čínský výrobce a doufat, že na něm neudělá moc chyb.

Já ale chci Loacha teď a mám ho. A jsem s ním spokojen.

Roman „Travis“ Henych

Redakce ModelWebu děkuje firmě AZ Model za poskytnutí vzorku k recenzi.

Rubrika AZ model, Vrtulníky - 1:72 | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.