1/32 Kulomet Vickers – GasPatch models

18.9.2013 - 6 019 přečtení

logo

Výrobci doplňků zbraně pro stroje spojeneckých letounů Velké války poněkud opomíjeli. Až do teď.

Spojenecká výzbroj prvních rytířů nebes

Libor "Hellboy" Mužík

Název: Vickers British Hyland type B
Výrobce: GasPatch models
Kat. číslo: 13-32046
Měřítko: 1/32

Úvodem

Kulomety Vickers  se po roce 1916 staly standardní výzbrojí spojeneckých letounů bojujících ve Velké válce. Byly vyvinuty z pozemní verze kulometu, přepracováním chlazení hlavně z vodního na vzduchem chlazené. Jako střelivo používaly náboje 7,7mm (.303 British) v textilních nábojových pásech po 250 kusech.

Obsah balení

Kulomety jsou dodávány v dostatečně pevném plastovém blistru, který vy měl odolat většině nebezpečí při přepravě. Kulomety samotné, včetně přiložených nábojových pásů jsou ukryty v molitanovém loži. Součástí balení je i barevný návod s označením dané verze a návodem na zbarvení uvnitř.

Návod

Je velice jednoduchý, omezuje se pouze na popsání konkrétního typu kulometu a na jeho zbarvení.

Kulomety

V molitanovém lůžku nalezneme dva kulomety a dva kulometné pásy. Všechny výrobky jsou čisté a ostré, bez otřepů a nálitků. Jsou pravděpodobně vyrobeny na 3D tiskárně. Detaily jsou excelentní, jsou ztvárněny velmi realisticky včetně dutého chladiče a páky natahování kulometu.

Po nastříkání základovou barvou a posléze barvou černého kovu máme v podstatě hotovo a můžeme kulomet umístit na určené místo na modelu.

Závěr

Kulomety od GasPatch models jsou doufám, první vlaštovkou která odstartuje vlnu doplňků pro výzbroj a výstroj spojeneckých strojů. Hodily by se i například kulomety Lewis, či další spojenecká výzbroj.

A jak tedy zhodnotit nový výrobek? Kulomet Vickers je zatím tím nejlepším  s čím jsem se u spojeneckých zbraní setkal co se týká detailů i čistoty zpracování. Navíc nám ho stačí jen vyndat z krabičky a nabarvit a použít. Co víc by si mohl zmlsaný a detailůchtivý modelář přát? Snad jen aby i střílel.

Pro závěrečné porovnání jsem nafotil hotový kulomet společně s kulometem Vickers z modelu Wingnut Wings a se standardním kulometem z běžného modelu. Takže si konečný obrázek můžete udělat sami.

Libor "Hellboy" Mužík, chmelnice.org

Za poskytnutý vzorek redakce děkuje dovozci Nordland Models.

Rubrika GasPatch models, Letadla - 1:32, Letadla - Doplňky, Novinky | 2 komentářů

Komentáře

2 odpovědí k článku “1/32 Kulomet Vickers – GasPatch models”

  1. vorel64 napsal:

    Zdá se mi, že kulomet od Gaspatch je trochu prohnutý u toho chlazení. Je to tak, nebo ne? A dá se to srovnat?

  2. Libor 'Hellboy' Mužík napsal:

    Tak ono je to opravdu "jakoby" malinko prohlé, ale jen neznatelně, a je to zaviněno pravděpodobně tím, že je hlaveň dutá jako u skutečného kulometu, a v tomhle místě je navíc ještě to žebrování, které je skutečné. Tím je to zřejmě v tomto místě slabší, a působí to prohnutě. Nevímvšak, jestli je to pouze u mého kusu, nebo u všech. Narovnání ale bude vzhledem k tvaru a i tvrdosti materiálu asi nemožné, ale nepřipadá mi že by to v reálu bylo tolik viditelné aby to vadilo.

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.