1/100 Štramberská trůba

1.8.2013 - 7 959 přečtení

logo-aedesars-empresa

článku, kde jsem představoval českou firmu Interkit, která prodává modely španělské firmy AEDES ARS, jsem slíbil, že budu pokračovat náhledem do krabičky a stavební recenzí.

Štramberská trůba

Roman "Travis" Henych

Název:.  Stramberska truba (Stramberk Tower)
Výrobce: AEDERS ARS
Měřítko: 1/100
Kat. č.: 1269
Prodej v ČR: Interkit.cz

Předloha

Předlohou stavebnice, která se mi dostala pod ruce jako první, je hrad Štramberk nacházející se ve stejnojmenné obci v předhůří Beskyd, pro svoji malebnost a krásu někdy také nazývaný jako "Moravský Betlém". Jde o jediný model české stavby, který výrobce nabízí.

Pokud vás zajímá skutečná předloha, doporučuji www stránky obce (zde), kde je hrad pěkně vyfocen, nebo pokud chcete vidět hrad ve skutečnosti, udělejte si na něj rodinný výlet.

Stavebnice

Ale teď už se podívejme na stavebnici jako takovou. První co překvapí, je její váha. Krabice s vrchním otvíráním váží přes dvě kila. Víko krabice zdobí dobová rytina hradu, nálepka s vyfoceným modelem a několikajazyčný text. Samotný obsah krabice pak nabízí většinu dílů potřebných pro stavbu modelu.

První nepostradatelnou pomůckou jsou návody. Zde jsou ve formě dvou kusů výkresů na barevném křídlovém papíru formátu A2 – jeden se věnuje všeobecným stavebním postupům stavebnic a domnívám se, že je přikládán ke každému modelu výrobce. Druhý pak rozkresluje postup konkrétní stavby – v našem případě Štramberské trůby.

Nejobjemnější částí krabice je sáček s keramickými cihličkami velikosti 5x5x10 mm + "půl" (5x5x5mm) a "třičtvrtě" cihličky, ze kterých stavíme model. Následují malé pytlíčky s rozlamovacími tenkými ploškami, které použijeme třeba pro obklady stěn (světlé), nebo jako střešní tašky (tmavé). Další je pytlíček se schodnicemi, tři pytlíčky s posypy (travní, cihlový a šedomodrý – zřejmě na skály), pytlík s keři (zelená "houba"), dlouhé a krátké balzové dřívka sloužící na vytvoření dřevěných částí hradu, dvě lahvičky bílého lepidla typu Herkules.

Následují tvrdé dlouhé kartony s rýhou uprostřed sloužící jako spojovací chlopně pro slepení papírových částí modelu, 10 kartónů z tvrdého kartonu, na kterém jsou předtištěné a předřezané díly tvořící kostru modelu, který později budeme oblepovat cihličkami, jedem karton formátu A3 – přehnutý a tvořící rozkreslenou základnu modelu, dvě podložky z "papundeklu", který použijeme  jako pevný podstavec pod model a jeden karton s 20 předsekanými čtverečky použitelné jako univerzální podložky nebo chlopně.

Jediné, co model neobsahuje, jsou barvy (otázka je, jestli jej budete chtít vůbec barvit), smirkový papír pro zarovnání cihliček, ze kterých jsou vyskládány obloukové části stavby (třeba věž), popřípadě jejich zmenšení nebo smirkování našikmo pro střechy, sádra a noviny, ze kterých tvoříte terén.  Já osobně bych doporučil dokoupit ještě větší lahvičku průmyslového sekundového lepidla, které při stavbě také značně pomůže.

Suma sumárum

A jak se to celé vlastně staví? Dobře. Počkejte si na moji stavební recenzi, která bude následovat. Pokud však chcete vědět (a vidět) více již teď, na Youtube můžete naleznout videa, ze kterých si můžete udělat obrázek sami. Já doporučuji třeba následující:

A jako malou ochutnávku stavební recenze vám nabízím foto rozestavěné Štramberské trůby.

Roman "Travis" Henych

Redakce ModelWebu děkuje distributorovi Interkit.cz  za poskytnutí vzorku k recenzi.

Rubrika AEDERS ARS, Dioráma | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.