1/1000 Hrad Lipnice od Mayesto

22.7.2013 - 5 093 přečtení

p1040769

Když Monika nabídla na recenzi nový model, trochu jsem se ušklíbl. Trvalo mi ale celých 20 vteřin, než jsem přemohl nostalgii z dětství. Vzpomenul jsem si na všechny ty vystřihovací hrady od Richarda Vyškovského. Pernštejn, Červenou Lhotu a já už nevím, co ještě všechno. Pamatuji si, jak jsme s bráchou během měsíční nemoci "dali" i Pražský hrad… Takže bylo jasno a během pár dnů jsem si domů vezl hrad Lipnice, počin české firmy Mayesto.

Mayestátní Lipnice

Roman "Travis" Henych

Stavebnice: Hrad Lipnice
Měřítko: 1/1000
Výrobce: MATESTO
Katalogové číslo: MA150003

První pohled

Bílá papírová krabice o rozměrech 26x19x6cm s černobílou přelepkou a fotkou hradu v sobě ukrývá následující obsah: v bublinkové folii chránící části proti poškození jsou zabaleny dva sádrové odlitky, jenž tvoří hlavní základnu celého hradu.

Ve folii a igelitovém pytlíku najdeme 6 resinových odlitků s obvodovými zdmi a věžemi hradu. Na kousku papíru 13x4,5 cm jsou vytištěné další části hradu, které později budeme dolepovat na model: okna, ploty, schůdky a tašková stříška. Další částí je barevná samolepka rozměrů 25 x 6,5 cm, která obsahuje samolepky pro oblepení základny hradu v dřevěném dekoru s názvem hradu Lipnice, logem výrobce, vlajkou ČR, vlajkou hradu a kompasovou růžicí. Komplet uzavírá černobílý návod formátu přehnuté A4, jenž zachycuje pětipohledový výkres suplující stavební návod, psaný návod a důležité upozornění o "nesušení kočky v mikrovlnce".

Návod ještě obsahuje zmínku o plastovém profilu, ze kterého se vyrábí komíny, ale ani po pečlivé a několikanásobné prohlídce krabice a všeho co v ní je, jsem jej nenašel.

Druhý pohled

A teď už konkrétněji ke stavebnici. Hlavní základnu hradu tvoří dva, do sebe zapadající sádrové odlitky. Velmi usilovně jsem se snažil najít na nich nějaké zlomeniny, praskliny, nedolitky nebo něco takového – materiál sádry ve mne zrovna neprobouzí pocit solidnosti – ale nenašel jsem naprosto nic.

Jejich provedení je velmi precizní, jsou na nich naznačeny i reliéfy skal, dlažeb, schodů (fakt ale nečekejte přesný počet schodů přesně převedený do měřítka  ), jsou tu i důlky naznačena místa pro osazení stromečků. Ty se ve stavebnici nenacházejí – musíte si je udělat buď sami, nebo koupit od výrobce.

Odlitky jsou zespodu sbroušeny, takže se ani začínající modelář nemusí bát nepříjemného odstraňování nálitků.

Toto však neplatí u resinových dílů, na těch se zmiňované nálitky nacházejí... V návodu je upozornění na jejich odstranění, spolu s odstraněním technologických blanek (v průchozích otvorech).

Zde bych si trochu rýpnul – s nářadím na odstranění si průměrně zkušený modelář jistě poradí, ale pro tatínky, jenž hrad koupí synkovi, který začíná, by mohl v návodu být alespoň tip na žiletkovou pilku.

Co se týká resinů – jejich povrch je stejně precizní, jako sádrových, i na nich je naznačena moc pěkná struktura zdiva a střech, celková úroveň detailů na dané měřítko je nadprůměrná.

Z čeho jsem ale zklamán jsou papírové díly. Ty na mne působí dojmem vytištění na inkoustové nebo laserové barevné tiskárně (no, asi to není jen dojem). U většiny z nich bych uvítal nahrazení třeba lepty, některé bych zase neřešil vůbec (okna), nebo je barvil štětcem, popř. fixou, ale to může být jen můj pohled zkušeného modeláře.

Pro již zmíněné  "tatínky" je to asi dostačující a neurážející záležitost. (UPDATE: dle vyjádření firmy Mayestu na webu jsou hrady od 20.6. 2013 doplněny planžetami s leptanými díly)

Podobně to lze aplikovat i na samolepku okolo základny hradu – pro většinu OK, pokročilý modelář si ji asi nahradí třeba dýhou a namoří...

Návod

Byl jsem zvědav, jak se stavební návod vypořádá s postupem. Ještě než jsem jej začal studovat, jsem si v duchu stanovoval postup, jakým budu hrad dělat já – tj. barvení všech hlavních dílů každého samostatně a pak sestavení již nabarvených dílů dohromady s následným dolepením drobotě.

V tomto ohledu návod nezklamal a je vidět, že jej tvořil zkušený modelář – praktik. Což ale na druhou stranu zavání i "profesní slepotou", což se mi také potvrdilo. Ptáte se jak? Jednoduše. Vycházím-li z předpokladu, že model není jen pro zkušené (což nepřímo potvrzuje i výrobce prohlášením o sběratelských modelech – a sběratelství nutně evokuje větší masu, kdy každý nemusí být modelář), pak mne v návodu silně chybí doporučení na barvy – ne na značky, ale druhy barev.

Zatímco sádrové odlitky klidně můžete nabarvit třeba vodovkami nebo temperami, tak na resinové díly tyto barvy prostě nechytí a budete si muset pořídit normální modelářské barvy – syntetické nebo akrylové.

To samé  platí i pro doporučení lepidel – sám bych viděl doporučení alespoň na dvě: bílé typu Herkules a kyanokrylát (sekundové) s doporučením co čím lepit. Myslím tím zase na ty tatínky…

Sám bych v návodu také dal větší důraz na použití a vysvětlení role surfaceru na modelu. Z marketingového hlediska mne také překvapilo, že jediný odkaz na www stránky výrobce se nachází pouze na boku krabice napsaný velmi malými písmeny. V době, kdy www stránky jsou výkladní skříní podnikatele bych jejich adresu čekal i v návodu společně s textem o možnosti nákupu dalších hradů a příslušenství (a www stránky má Mayesto pěkné…). No co, každý svého štěstí strojvůdce.

Suma sumárum

Hrady jsou prezentované jako nové modelářské odvětví. Je spíše staronové, ale je fakt, že v tomto ohledu je na trhu díra, kterou Mayesto pěkně vyplnil. Za mne ještě jedno VELKÉ plus: tím je jednotné měřítko všech hradů 1/1000. Je to lepší, než kdyby všechny hrady byly v daných rozměrech a měřítko se přizpůsobovalo.

Roman "Travis" Henych

PS: Mám pro modeláře dobrý tip. U klasických modelů jako jsou letadla, technika a další asi není problém, pokud se vám sejdou dva stejné modely. Řeší to prostě jiná kamufláž. Ale pokud se vám sejdou dva stejné hrady? A co takhle udělat druhý hrad třeba v zimní krajině?

Právě probíhající stavby na ModelForu

Na ModelForu již probíhá několik staveb hradu Lipnice od firmy Mayesto. V rámci staveb naleznete i fotografie skutečného hradu.

Redakce ModelWebu děkuje firmě Mayesto za poskytnutí vzorku k recenzi.

Rubrika Dioráma - 1:1000, MAYESTO | 3 komentářů

Komentáře

3 odpovědí k článku “1/1000 Hrad Lipnice od Mayesto”

  1. Arrow napsal:

    Doplnění informací k článku:
    – Jedná se o původní verzi stavebnice. Všechny stavebnice MAYESTO nyní obsahují leptané díly místo papírových.
    – URL adresa je na vrchní etiketě pod logotypem vlevo dole :)
    – Komínový profil a lepty zasíláme pro doplnění poštou.
    – Děkujeme za pochvalu webových stránek.

  2. Zdeněk Krčmář napsal:

    Pěkná a zajímavá recenze,jen doplním, papírové doplňky jsou již nahrazeny lepty, které výrobce zdarma posílá i těm , kteří mají model bez leptů, takže teď jsou s modelem dodány jen samolepící bočnice,podrobný návod ke stavbě modelu včetně fotografií se již zpracovává.

  3. Roman "Travis" Henych napsal:

    ... to je zase moje profesní slepota... jak tam není www, tak to nevidím :) :) :)

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.