1/72 Doplňky pro Westlandy Wessex

23.6.2013 - 5 286 přečtení

eduard_logo

Firma Italeri udělala v loňském roce radost příznivcům vrtulníků v měřítku 1/48 vydáním modelu legendárního Westlandova Wessexe, vzniknuvšího zásadní přestavbou z neméně legendárního Sikroského S-58 alias UH-34.

L Decals Sturio

Modely Wessexů ve verzích HAS.3 a HU.5 v měřítku 1/72 však Italeri vydala již před drahnou dobou ...

Letošní úroda doplňků pro Westlandy Wessex
v měřítku 1/72

Jaroslav Špaček

Úvodem

Pětice sad leptů na dvaasedmdesátinové Wessexe. Vybrat si je možné pro obě "Zoom" nebo obsáhlejší sady. Pětice sad leptů na dvaasedmdesátinové Wessexe. Vybrat si je možné pro obě "Zoom" nebo obsáhlejší sady.

Firma Italeri udělala v loňském roce radost příznivcům vrtulníků v měřítku 1/48 vydáním modelu legendárního Westlandova Wessexe, vzniknuvšího zásadní přestavbou z neméně legendárního Sikroského S-58 alias UH-34. Modely Wessexů ve verzích HAS.3 a HU.5 v měřítku 1/72 však Italeri vydala již před drahnou dobou.

Bylo s podivem, že se jim Eduard doposud nevěnoval, když pěkná sada na UH-34 byla, pod katalogovým číslem 72224, vydána již před nějakými deseti lety. Možná právě vydání "čtvrtky" bylo pro Eduardy impulsem neopomenout ani menšího brášku. A udělali dobře.

Na trh Obrničtí vrhli hned pět sad – pro verzi HAS.3 jednu velkou a jednu "Zoomku", pro verzi HU.5 je mimo "Zoomu" k dispozici zvlášť velká sada pro interiér a další pro exteriér. Návody v leptech jsou černobílé, což zcela postačuje, doporučuji však při stavbě mrknout i na stránku www.eduard.com, kde si lze prohlédnout návody i v barvě. Barevně je přece jen lépe patrné, zejména v případě nutnosti odříznout či odbrousit některou část modelu, o kterou se jedná.
Neméně zajímavým počinem jsou právě vydané obtisky LDS na Wessexey v měřítku 1/48 i 1/72.

Takže pojďme se na tyto doplňky postupně podívat…

Wessex HU.5 interior S.A.

Název: Wessex HU.5 interior S.A.
Katalogové číslo: 73458
Výrobce: Eduard
Měřítko: 1/72

Vlevo sada na HU.5 exteriér, následuje nad sebou dvojice plechů interiérové sady pro stejnou verzi a nakonec je vpravo dvojice plechů sady pro Wessex HAS.3. Na snímku jsou jasně vidět rozdíly v koncepci sad, které pokrývají vše potřebné. Barevné planžety  jsou nabízeny i samostatně v "Zoomech". Vlevo sada na HU.5 exteriér, následuje nad sebou dvojice plechů interiérové sady pro stejnou verzi a nakonec je vpravo dvojice plechů sady pro Wessex HAS.3. Na snímku jsou jasně vidět rozdíly v koncepci sad, které pokrývají vše potřebné. Barevné planžety jsou nabízeny i samostatně v "Zoomech".

Sada obsahuje dvě planžety s plechovými díly. První z nich je barvená, se samolepící vrstvou (zároveň je v nabídce Eduardu jako sada Zoom SS458) a obsahuje především díly do kokpitu.

Potěšením určitě nejen mým je, že se Eduard opět vrátil ke "žlutým" plechům bez niklové vrstvy, což jsem zjistil u druhé planžety, obsahující díly hlavně díly konstrukce nákladní kabiny.

Černobílý návod (tak jako u všech recenzovaných sad) nás jasně vede postupem využití všech dílů. Jak pilotní, tak nákladní kabinu skvěle oživí znázornění žebrování konstrukce (původní ve stavebnici je nutné odbrousit). Velmi kvituji znázornění ovládacích páček mezi sedadly pilotů (díl č.15), které jsou vyleptány z jednoho kusu a musí se do finální podoby poskládat. Je to určitě lepší varianta, než jednotlivé "mikropáčky" lepit, jak tomu bývalo u dřívějších "Eduardích" leptů.

Tímto děkuji konstruktérovi této sady, že myslel i na ty, jimž zrak přece jen začíná stářím slábnout … I tak se této anabázi nevyhneme, dvě páčky (kombinace dílů č.4 a 8.) se slepit musí. Ale chápu, novinky se musejí zavádět postupně.

Kokpit nám dále vylepší samozřejmě barevná palubní deska a upínací pásy, dále pak detaily přepážky za sedadly pilotů, středního i stropního panelu a pedály nožního řízení.

Nákladní kabinu můžeme vylepšit upínacími pásy sedaček přepravovaných vojáků (opět barevnými), nechybí další drobné detaily pro vylepšení vzhledu přední i zadní přepážky tohoto prostoru.

Velmi pěkná a stoprocentně využitelná sada.

Wessex HU.5 exterior

Název: Wessex HU.5 exterior
Katalogové číslo: 72560
Výrobce: Eduard
Měřítko: 1/72

Tato sada obsahuje sice jen jednu "žluťoučkou" planžetu, ta však pokryje veškeré potřeby modeláře, který netrpí potřebou rozřezání úplně všeho. Důležité je, že v ní najdeme všechny potřebné mřížky, které se na skutečném vrtulníku nacházejí a můžeme tak nahradit nemodelové platové ztvárnění všech "sítěk". Jsou to síťky umožňující ve skutečnosti "větrání" vloženého i koncového reduktoru. Jinak nemožné by bylo znázornění sítě kryjící hlavní rektor shora (lept č. 2). Ten doporučuji nalepit na výrazně zeslabený a v něm síťovinu vyříznutý původní díl stavebnice č. 65A. Jinak tato síťovina tak trochu potratí svůj smysl, po této úpravě však model výrazně oživí.

Na zpracování náročné bude určitě správné a symetrické prohnutí sítě kryjící vstupy vzduchu do motorů (lept č. 1). K dosažení správného tvaru se v návodu doporučuje jej zprohýbat pomocí krouživého pohybu kuličkou. Nu – uvidíme, jak se mi to podaří … Lepší možnost však opravdu nevidím …

Dalšími detaily, kterými lepty stavebnici hodně oživí, jsou různé krytky, oplechování, kabeláž, stěrače, detaily obou rotorů a další droboť, které buď nahradí hůře provedené detaily stavebnice, případně úplně chyběly.

Opět sada, která je stoprocentně využitelná a úroveň modelu výrazně pozvedávající, fotografie umístěných leptů je na stránce Eduarda.

Wessex HAS Mk.3 S.A.

Název: Wessex HAS Mk.3 S.A.
Katalogové číslo: 73464
Výrobce: Eduard
Měřítko: 1/72

V případě Wessexu HAS. Mk 3 šel Eduard trochu jinou cestou a připravil pouze jednu sadu. Ta obsahuje dvě planžety plechů, jednu samolepící se zhruba polovinou barvených dílů a druhou mosaznou. Barvená planžeta je nabízena i jako samostatná sada Zoom SS464 a obsahuje především díly do kokpitu. Nákladní prostor je tentokrát zcela opominut, pokud se tedy nechají otevřené dveře do něj, bude si potřeba pomoci samovýrobou. Jen chci upozornit, že tento prostor verzí HAS.3 a HU.5 se výrazně liší, není tedy možné využít výše zmíněnou sadu 73458.

Díly interiéru jsou koncipovány odlišně od předchozí zmíněné verze, opět ale poskytují vše potřebné, tentokrát včetně podlahy v kokpitu. Nabízejí i možnost lepšího ztvárnění rámu odsuzovacích dveří pilotů. Droboť exteriéru je podobná sadě pro verzi HU.5, rozdíly se však najdou. Nejen díky odlišnosti verzí, ale i pojetím sady. Například díl 65A je tentokrát vylepšen ne jednou síťkou, ale sadou jednotlivých čtyř sekcí. I tak opět doporučuji vyříznutí v plastu znázorněných sítí a ponechání pouze nosných žeber. Drobností na povrch je pak ještě o pár více, než pro model HU.5.

Opět velmi pěkná a stoprocentně využitelná sada. Jak vypadá přímo na modelu uvidíte na stránkách Eduardu.

Na závěr lze snad ještě zmínit, že částí sad pro obě verze nabízené Eduardem lze využít i pro stavbu dalších verzí Wessexu. Pokud použijeme trup z modelu UH-34 stejného výrobce a zbytek z Wessexe HU.5, dá se postavit verze HC.2. S využitím modelu HAS.3 lze s jistými úpravami na přídi a vypuštěním pouzdra radaru postavit i starší verze HAS.1 nebo australskou Mk.31/31B.

Wessex HAS.31B, HAS.3, HC.2, HU.5, Mk.52

Název: Wessex HAS.31B, HAS.3, HC.2, HU.5, Mk.52
Katalogové číslo: LDS 72005 (LDS 48005)
Výrobce: L Decals Studio
Měřítko: 1/72 (1/48)

Obtisky LDS na Wessexe se liší podle měřítka zvenčí jen podbarvením čelní strany - žlutě pro 1/72, zeleně pro 1/48 Obtisky LDS na Wessexe se liší podle měřítka zvenčí jen podbarvením čelní strany - žlutě pro 1/72, zeleně pro 1/48

Za relativně mladou obtiskovou firmou LDS (L Decals Studio) se ukrývá prostějovský modelář Jirka Látal. Za svou pátou sadu v řadě si v obou hlavních měřítcích vybral právě vrtulníky Wessex.

Jeho obtisky jsou ukryty v průhledním sáčku, v němž je na přední straně na tvrdém papíře vyobrazeno všech šest možností kamufláží. Uvnitř je pak vložen barevný návod s dvou či třípohledovými schématy kamufláží, na zadní straně najdeme tabulku doporučených barev pro zbarvení modelů. Samotné obtisky jsou pro měřítko 1/72 vytištěny na jednom aršíku, pro „královské“ měřítko pak na aršících dvou. Vše ostatní je pro obě měřítka shodné. Závěrem popisu každé verze ještě doporučím, který model firmy Italeri lze pro tuto stavebnici využít.

Obtisky vytiskla firma BOA a to velmi dobře. Nenašel jsem žádné "ujetí" barvy nebo rastr, dokonce i v malém měřítku "prťavé" znaky perutí jsou dobře rozeznatelné. Obtisky jsou krásně tenké a pokryté vrstvou lesklého laku. A nabízené kamufláže? Těmi jsou:

  1. HAS-31B, N7-226/836 australského námořnictva. Vrtulník má zajímavou bílo-modrou kamufláž. Tato verze lze postavit z modelu HAS.3, kdy nepoužijeme kryt vstupu vzduchu do motorů a radar na hřbetě. Vstup vzduchu je však třeba modelově ztvárnit. Tuto příď má ve své stavebnici Wessexu Matchbox a starý Frog.
  2. HAS.3, XP153/143, 826. NAS, FAA. Tradiční kamufláž s tmavě modrým spodkem a boky a žlutou horní částí trupu. Zbarvení z šedesátých let, kdy vrtulníky ještě neměly vstupy vzduchu překryty plechovým krytem. Opět lze postavit z modelu HAS.3, kdy nepoužijeme kryt vstupu vzduchu do motorů. Vstup vzduchu je však třeba buď modelově ztvárnit, nebo jej nechat jak je ve stavebnici a „tvářit se“, že Váš model je z pozdějšího období.
  3. HC.2, XR507, 22. Sqn, RAF. Celožlutý záchranný vrtulník ze základny RAF Valley, který jsem dokonce měl tu čest v roce 1994 pilotovat. Můj jasný favorit. Lze postavit z modelu HU.5 s využitím trupu z UH-34. Má totiž jinak rozmístěna okna v nákladní kabině.
  4. Mk.52, WA228/589, Irácké letectvo. Klasická kamufláž z polí šedé a zelené barvy se stříbrnými spodními plochami. Pro příznivce arabských letectev je to „mus“. Pro příď platí stejné co pro první dvě verze. bez radaru a hranatého hrbu na hřbetě.
  5. HC.2, XR505, Uruguayské námořnictvo. Zajímavá tmavošedá kamufláž s výraznou červenou přídí a pruhem přes ocasní nosník. Opět nutno použít trupu z UH-34.
  6. HU.5, XS484/CU-521, 771. NAS, FAA. Atraktivní zbarvení tmavou modrou barvou s výraznými červenými plochami na přídi a ocasním nosníku. Model HU.5 bez jakýchkoliv úprav.

Závěrem

Co říci závěrem. Všechny představené novinky jsou pro modely Wessexů v měřítku 1/72 výtečně využitelné a nabízejí společně škálu vylepšení o detaily i jiná než stavebnicemi nabízená zbarvení.

A mě nezbývá, než vytáhnout jeden z Temelínů a mírně rozělaného „žluťáska“, na kterém jsem dokonce létal, si s využitím "plechů" i nových "deklů" konečně postavit.

Jaroslav Špaček

Redakce ModelWebu děkuje firmě firmě Eduard M.A. a firmě LDecals studio za vzorky poskytnutý k recenzi.

Rubrika Eduard, L Decals Studio, Vrtulníky - 1:72 | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.