1/72 LF-107 Luňák – Admiral

26.5.2013 - 4 544 přečtení

adm7218-box

Jsou letadla, která mají krátký život a zapadnou na smetišti dějin, jiná se stávají legendami a můžeme je vidět ve vzduchu i po půl století. Zde je pohled na model jedné takové legendy.

Bezmotorová stíhačka

Roman "Randalf" Kresta

Model: LF-107 Luňák
Výrobce: Admiral
Měřítko: 1/72
Kat.č.: 7218, 7219

Luňák

Luňák má svůj původ ještě před válkou, kdy koncem třicátých let Ing. Vladimír Štros pracoval na návrhu víceúčelového kluzáku a výsledkem byl návrh pojmenovaný Sokol. Po válce vývoj pokračoval a v roce 1948 vznikl v Rudém Letově Luňák. Již ve fázi vývoje projevily o tuto konstrukci zájem nejen aerokluby, ale přišla podpora i od armády, která následně využívala Luňáka pro kondiční létání svých pilotů.

Sériová produkce připravovala v Letovu a předpokládala se série cca 200 kusů kluzáků. Luňák se sériově vyráběl v letech 1950-51 a bylo celkem vyrobeno 75 kusů. I přes toto relativně malé množství dosloužil v aeroklubech až počátkem sedmdesátých let.

Dnes je několik kusů po renovaci a znovu létá.

Stavebnice

Jak jste si mohli přečíst v tiskové zprávě, došlo k rozdělení na AZ model a Admiral. A právě tato stavebnice by měla být první kus Admiralu od této změny.

V tuhé krabičce s bočním otvíráním nalezneme jeden rámeček z šedého plastu, dva resinové díly a stříkanou kabinu, doplněnou návodem a obtisky. Jedná se o poměrně jednoduchý model celkem o patnácti dílech.

Model je vyroben short-run technikou a tudíž je nutno počítat s určitou dávkou tmelení, broušení a leštění. Celkově výlisky vypadají čistě, jen to rytí (vlastně dělení ovládacích ploch) mohlo být jemnější - poněkud připomíná starý Matchabox a na levém křídle je chyba, která jde na vrub masteru, je zde přetažené rytí.

Na takto jednoduchém modelu moc detailů nenalezneme, ale při troše šikovnosti bude výsledkem model jednoho z našich slavných větroňů.

Kamufláže

Na recenzi jsme dostali přebal s československými verzemi, v druhé krabici je pak sbírka zahraničních Luňáků včetně jednoho renovovaného.

Obtisky jsou vytištěny přesně a detailně, návod je jednoduchý a srozumitelný, včetně barevného popisu interiéru.

Hodnocení

Jak již bylo uvedeno, jedná se o klasický model vyrobený technologií short-run se všemi neduhy, který tento způsob lisování přináší, takže nelze očekávat kvalitu a přesnost posledních Eduardů nebo Tamyie.

Až na tu jednu chybu na křidélku se jedná o model, který by určitě neměl chybět ve vitríně milovníka čs. letectví a z pohledu sestavitelnosti to vypadá na zpestření jednoho večera, pokud budeme stavět bez úprav jen tak pro radost. Ti náročnější pak mají v této stavebnici dobrý výchozí materiál pro své modelaření.

Roman "Randalf" Kresta, MK Apolo Kopřivnice

Redakce ModelWebu děkuje firmě Admiral za vzorky k recenzi.

Rubrika Admiral, Letadla - 1:72, Letadla - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.