1/48 Leptané sady pro Growler – EDUARD

25.5.2013 - 2 705 přečtení

p1210829

Italeri nabízí poměrně pěknou čtvrtkovou stavebnici palubního letounu amerického námořnictva EA-18G Growler. Eduard pro nás připravil několik sad leptů pro detailnější finální podobu. ModelWeb vám přináší recenzi všech setů určených přímo pro tento model.

Vylepšete si čtvrtkový Growler

Tomáš Macourek

Sety:

  • 49636 EA-18G NACES vystřelovací sedačka
  • 48745 EA-18G exteriér
  • FE615 EA-18G interiér S.A. (ZOOM)
  • 49615 EA-18G interiér S.A.

Měřítko: 1/48
Výrobce: EDUARD M.A.
Určené pro stavebnici: Italeri

49636 EA-18G NACES vystřelovací sedačka

Planžeta s osmapadesáti díly, barvená a poniklovaná, a bez lepící hmoty zespod. Všechny díly jsou určeny jen a pouze pro sedačky pilota a operátora. Zde asi netřeba popisovat co a jak, vše je jednoduše a zřetelně popsáno v návodu a při sestavení s díly stavebnice by neměl nastat žádný větší problém. V každém případě koupí tohoto setu leptů prohloupit nemůžete, sedačka získá realističtější vzhled. Ale... Tento set se základní cenou blíží k částce za set resinových sedaček SJU-17/A od Airesu a osobně si myslím, že většina modelářů šáhne právě po nich pro jejich větší plastičnost.

Návod v typickém eduardím stylu v černobílé podobě. Osobně mám raději barevnou verzi, kterou si kdokoliv může stáhnout z webu výrobce a vytisknout.

48745 EA-18G exteriér

Exteriérová sada je nejrozsáhlejší z představovaných setů. Přes dvě stovky dílů na dvou planžetách bez povrchové úpravy a s velejemnými detaily je již velmi slušnou porcí, ze které by jsme měli vytěžit maximum pro modelovější vzhled. Set obsahuje díly pro vylepšení podvozkových noh, podvozkových šachet a jejich krytů, výstupních trysek motorů, výmětnic klamných cílů, světel pro lety ve formaci v noci nebo zbraňových závěsníků. Dále zde nalezneme mj. velké množství různých krytek a mřížek, nové aerodynamické plůtky na křídla a také výsuvný žebřík. Poslední díly z výčtu patří k nesené výzbroji, konkrétně na kontejnery na koncích křídel ALQ-218(V)2, rušící kontejnery ALQ-99, Sidewindery a AMRAAM.

Set je opravdu velmi rozsáhlý a zde bych jeho koupí neváhal. Stavebnice je sice pěkná, ale na detaily ne moc bohatá, resp. detaily neodpovídají současným požadavkům na čtvrtkové stavebnice. Výsledný efekt je díky tomuto setu nadprůměrný. Plusem je také větší množství těch nejdrobnějších dílů pro případ jejich ztráty.

Návod nás na šesti barevných listech detailně provede aplikací všech dílů.

FE615 EA-18G interiér S.A. (ZOOM)

Interiérový doplněk v řadě ZOOM bývá asi nejčastější volbou modelářů. Pokud by někdo nechtěl jinak, tak tento setík společně se sadou pro sedačky NACES by měl být asi tím nejnutnějším, čím model vybavit. Kokpit ve stavebnici není opravdu žádnou výhrou a jednoduchá výpomoc s lepty se opravdu vyplatí. Samolepící ZOOM obsahuje rovných 40 leptaných, většinou barevných, dílů plus folii s předkreslenými tvary sklíček HUDu. Na planžetě nalezneme vícevrstvé lepty pro palubní desky, dále lepty bočních pultů s ovladači, konstrukci Head-Up displeje, ovladače na kniply či drobné lepty na překryt kabiny a páku nouzového odhozu překrytu. Palubní desky a boční pulty odpovídají předloze. V setu mi chybí ještě velmi viditelná madla na hranu palubní desky operátora. Jelikož nám set nabízí "nutné minimum", je potřeba si dodělat ještě detaily rozvodů a kabeláže v kokpitech, za kokpitem operátora a na překrytu kabiny.

Návod je jednoduchý, přehledný a černobílý. Barevnou verzi si můžeme stáhnout z webu výrobce.

49615 EA-18G interiér S.A.

Jak jsme již zvyklí, klasický "velký" set obsahuje opět to stejné co set FE615 plus dalších šestatřicet nebarvených a neponiklovaných dílů do interiéru Growleru. Set nám doplní další detaily podlahy kokpitu, pedály nožního řízení, zpětná zrcátka, vnitřní konstrukci a zámky překrytu kokpitu a blok radiostanice za kokpit operátora. U ZOOMu jsem s tím nepočítal, ale u interiérové sady jsem očekával vylepšení prostoru za kokpitem operátora. Bohužel zde budeme muset vyvinout vlastní úsilí pro doplnění detailů do této části.

Návod nás opět v černobílém provedení povede krok za krokem v klasickém eduardím stylu. Barevná verze návodu je taktéž k dispozici na webu výrobce.

Celkový závěr

Pokud bych měl zhodnotit celkový dojem ze spojení stavebnice a plechů, tak bych asi nejraději volil kombinaci exteriérové sady, interiérové sady a resinových sedaček Aires nebo True Detail. Ideální kombinací by však byla exteriérová sada v kombinaci s kompletním resinovým interiérem, ten však pro tuto stavebnici není k dispozici.

Doporučuji ještě přikoupit

Skvělý walkaround

120527-N-TX154-310 120527-N-TX154-310

Opakování je matka moudrosti - již dříve jsem přikládal tento odstaveček s odkazy na fotky v recenzi na dvaasedmdesátkové plechy, přikládám i zde. Na internetu se dá najít již celkem slušné množství fotografií Growleru, včetně oficiálních stránek U.S. Navy, ovšem bylo by mi líto nepřipojit pro modeláře opravdu parádně nafocený WALKAROUND strojů letky VAQ-141 Shadowhawks z webových stránek Midway Sailor nebo chcete-li VAQ-136 Gauntlets.
---
Foto 27.5.2012 U.S. Navy, Mass Communication Specialist Seaman Paul Kelly

Tomáš Macourek

Redakce ModelWebu děkuje výrobci EDUARD M.A. za poskytnutí vzorků.

Rubrika Eduard, Letadla - 1:48, Letadla - Doplňky | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.