1/48 Lepty pro Westland Wessex HU.5 od Eduardu

23.5.2013 - 5 552 přečtení

00

Obrničtí opět zabrousili do vrtulníkových vod a vyšperkovali „jeho veličenstvo“ britského Wessexe hned několika sadami.

Šperky pro "jeho veličenstvo" …

Bohumír "Bill" Bílek

Úvodem

Firma Italeri udělala minulý rok radost nejednomu milovníkovi nejen britského vrtulníkového letectva a to tím, když vydala novou stavebnici Westlanda Wessexe HU.5 v "královském" měřítku 1/48. Do této doby byl na trhu k dostání pouze stavebnice od Revellu, která něco pamatuje. A Eduardi model tohoto stroje už nenechali bez povšimnutí a připravili pro něj dvě sady leptů.

Wessex HU.5 interior S.A.

První sadou, které se podíváme pod košilku, je sada do interiéru.

Set: Wessex HU.5 interior S.A.
Výrobce: Eduard M.A.
Měřítko: 1/48
Kat. číslo: 49622

Tato sada obsahuje hned tři planžety plechových dílů. Jedna z těchto planžet je barvená v úpravě S.A. (tato planžeta je k dostání i samostatně jako ZOOM SS622) a další dvě jsou normální bez niklové vrstvy.

Najdeme zde díly jak do nákladové kabiny, tak i do kokpitu.

Dominantními díly jsou leptané žebrování nákladové kabiny, které po nalepení na stávající plastové žebrování udělá takový ten efekt, jako by ty žebra měli právě tvar I.

Dále zde najdeme díly na zlepšení vzhledu přepážky mezi motorem a nákladovou kabinou, a jiné drobné díly do nákladové kabiny. Barvené plechy mají při detailním studování trochu znatelný rastr, ale když se nalepí do modelu, tak nikdo nic nepozná.

Najdeme zde palubní desku, díly na středové pulty a upínací pasy. Dalšími díly do kokpitu jsou bočnice, a co se mi hodně líbí, tak to jsou kompletní leptaná sedadla.

Wessex HU.5 exterior

Další sadou je exteriér.

Set: Wessex HU.5 exterior
Výrobce: Eduard M.A.
Měřítko: 1/48
Kat. číslo: 48754

Zde je v pytlíku "pouze" jedna planžeta leptů. Je však dost plná. Najdeme v ní různé síťoviny, madla, krytky a jiné drobotě, které buď nahrazují již naznačené plastové díly nebo ve stavebnici úplně chyběly.

Návod

Návod je srozumitelný, prostě klasický eduardí. U obou sad je přiložený v černobílé variantě. Mě osobně se líbí, a řekl bych, že je přehlednější barevná varianta, ale ta je k dostání na stránkách výrobce. Takže kdo ji má také raději, tak si ji může stáhnout.

Závěrem

Podle mého názoru je sada využitelná do posledního dílku. Sada ve verzi ZOOM nahrazuje opravdu jen to nejnutnější do kokpitu a své zájemce si určitě najde, ale určitě bych doporučil raději zainvestovat do plných sad.

Určitě se v blízké době objeví stavba tohoto modelu na stránkách ModelFora.

Fotografie: autor a výrobce Eduard.

Bohumír „Bill“ Bílek, KPM Kaznějov

Redakce ModelWebu děkuje firmě Eduard M.A. za vzorky k recenzi.

Rubrika Eduard, Letadla - 1:48, Letadla - Doplňky | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.