1/144 Spitfire in Israeli Service, JBr Decals

20.5.2013 - 6 246 přečtení

israel_ix_uvodni

České obtisky pro českou stavebnici anglického letadla, které dodalo Československo Izraeli. To vše v měřítku 1/144 …

Českoslovenští Izraelci

Pavel Šenk

Název: Spitfire in Israeli Service
Výrobce: JBr Decals – Jiří Brožek
Měřítko: 1/144
Katalogové číslo: 44002

Úvodem

Před nedávnem jsem si poprvé postavil stočtyřiačtyřicetinu. Donutila mne k tomu vlastní zvědavost (jak to všechno začalo se dočtete v recenzi obtisků Niners of the World). Nyní se chystám na další. Opět to bude Spitfire, opět od Eduardu a opět s obtisky JBr Decals. Pojďme si představit další velmi zajímavý aršík hostivického výrobce…

Obsah a návod

V zipovém sáčku najdeme návod zvící osmi stran A5 s vylíčením historických událostí, jak vlastně došlo k tomu, že v Izraeli létaly Spitfiry dodané Československem, číslováním jednotlivých dekálů na aršících, instrukce k nanesení obtisků a kompletní čtyřpohledy na všech 7 markingů (5x IXe s useknutým křídlem z nichž je jeden alternativní, 2x IXc s klasickým křídlem).

Návod je opět vytištěn ve stejné velikosti jako samotný model, což nám velmi pomůže při umisťování obtisků a samotném barvení modelu – můžeme si tak lehce zhotovit vlastní masky na kamufláž. Historie dodání našich Spitfirů na sklonku 40. let 20. století válčícímu Izraeli je popsána hezky a srozumitelně, včetně citace pramenů, kde můžeme také najít další podklady a fotografie pro naše modely.

Každý marking je navíc samostatně podrobně popsán, včetně zajímavých historických zmínek. Nadneseně bychom mohli říci, že to jsou "obtisky s příběhem".

Návod je sice pouze v angličtině, ale věřím, že třeba s překladačem Google po ruce, to nebude žádný velký problém.

Markingy: 

  • Spitfire Mk. IXe 2004/14, 101. Tajeset, 1948
  • Spitfire Mk. IXe 2011/26, 101. Tajeset, 1949 (výběr ze dvou alternativních podob zbarvení)
  • Spitfire Mk. IXe 03, 105. Tajeset, 1955
  • Spitfire Mk. IXe 2027/27, 107. Tajeset, 1953
  • Spitfire Mk. IXc 57, osobní letoun Ezera Weizmana, 60. léta
  • Spitfire Mk. IXc 664, Egyptské královské letectvo, 1948

Aršík obtisků

Pojďme se podívat na samotný obtiskový aršík. Všechny detaily jsou neuvěřitelně ostře vytištěné, kontury hladké, i nejdrobnější písmo (s/n 2011) je krásně čitelné, stejně jako emblémy 101., 105. či 107. Tajeset …

Obtisky jsou prosty jakéhokoliv posunutého soutisku či nedokonalostech v podkladu. Krycí lak přesahuje jen nezbytné minimum okolo znaku.

Barvy jsou syté a jednolité, lak lesklý a povrch hladký. Od pohledu vypadají velmi tence. Obtiskový aršík obsahuje více znaků i pruhů na SOP, takže si můžeme z jednoho aršíku postavit téměř všechny markingy (či se podělit s kamarády)!

Detailní pohled na aršík a kvalitu jeho vytištění

Zhodnocení

Jak se s obtisky pracuje se dočtete v předchozí testovací recenzi, je zbytečné se domnívat, že by to v aršíku ze stejné série bylo jinak. Jen pro připomenutí: s obtisky se skvěle pracuje, jsou jednoduché k aplikaci, poddajné, tenké a přitom pevné, s neviditelným lakem a sytými neprosvítajícími barvami.

Skvěle reagují na roztoky Gunze a Agama. Pokud hledáte další zajímavé kamufláže a markingy pro své Spitfiry 1/144, je tenhle obtiskový set jasnou volbou.

Ze zákulisí

A co se chystá v JBr Decals dále?

Firma nezapomíná ani na příznivce modernějších letadel 1/144 a v zhruba v těchto dnech by měl být dostupný nový aršík pro pestré Su-25K 1/144 (vyráběla firma Academy). Jejich náhled si můžete prohlédnout na fotografii, bohužel návod jsem neměl ještě k dispozici. Kvalita vytištění obtisků samotných je opět excelentní!

Pokud netušíte, kde obtisky firmy JBr Decals koupit, tak výrobce má na své stránce vlastní e-shop.

Pavel Šenk, MK Apolo Kopřivnice

Redakce ModelWebu děkuje firmě JBr Decals, za poskytnutí vzorku k recenzi.

Rubrika JBr Decals, Letadla - 1:144, Letadla - Obtisky | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.