Kitshow 2013

11.5.2013 - 4 031 přečtení

kitlogo

Kitshow v Kopřivnici patří již k zavedeným a dlouholetým akcím v našem modelářském rybníčku. Letos proběhl již 17. ročník, tak se letem-světem podíváme, jak to tentokrát vypadalo.

KITSHOW Kopřivnice 2013

Roman "Randalf" Kresta

Akce !

Kitshow v Kopřivnici, plným jménem BESKYD MODEL KITSHOW (odtud tedy občas viditelná zkratka BMKS), je tradiční akcí s bohatou účastní nejen domácích modelářů. Letos po experimentech s jinými prostory se akce vrátila do "domácích" prostor Kulturního domu v Kopřivnici. A tak víkend 3.-5.5.2013 patřil v Kopřivnici opět modelářům. Kulturní dům se začal plnit modely, modeláři a také prodejci už v pátek 3. května.

V sobotu dopoledne to pak všechno vypuklo i pro veřejnost, která se dostavila v hojném počtu. Večer, po uzavření prostorů pro návštěvníky, pak došlo na hodnocení modelů a bylo možno vidět zkušené modeláře, kterak mají nelehkou práci s výběrem těch nejlepších modelů pro ocenění. Vyhlášení výsledků proběhlo v neděli po obědě, samotnému aktu vyhlášení by asi prospěl lepší scénář a nějaké drobné oživení.

Díky tomu, že Kitshow je vícedenní akce, je dostatek času na setkání a pokec s přáteli. A toho bylo letos dostatek, takže tento skrytý účel Kitshow naplnilo vrchovatě, osobně jsem více pojedl a propil při pokecu s kamarády než utratil za modely. Pro čtenáře ModelWebu má setkání modelářů a výrobců na Kitshow jeden pozitivní dopad - rozšířili jsme portfolio našich dodavatelů, takže se můžete v brzké době těšit na recenze výrobků firem AZ model, Pavla models, Mark I. models a Admiral.

Na sále se sešlo necelých 500 registrovaných modelů všech měřítek a specializací. Tradičně nejvíce modelů bylo v kategoriích letadel, v technice poněkud méně. K tomu nutno připočíst modely v klubových výstavkách a expozicích SIGů, takže celkově bylo možno vidět cca 900 modelů. Nově bylo možno se registrovat předem elektronicky a bylo to znát na průběhu přejímky modelů, kdy ubylo ručně přihlašovaných modelů a tím se i zkrátila fronta u registrace. Tedy pokud se vám ji podařilo najít, protože proti letitým zvyklostem byla přesunuta jinam a ne zrovna dobře označena.

Kitařská akce bez možnosti rozšíření kitníků a doplnění modelářského materiálu je nemyslitelná, letos bylo možno udělat průvan v peněžence u 32 dvou prodejců a výrobců a také na obvyklé modelářské burze. Jen bych ocenil někde u vchodu jejich seznam nebo ještě lépe plánek s jejich rozmístěním, hledat na plném sále, kde je ten "můj" obchodních či výrobce, nebylo úplně jednoduché.

Součástí Kitshow jsou vedle klasické sálové soutěže již dlouho i Poháry evropské unie, které pořádají čtyři kluby ze čtyř zemí (CZ, SK, PL, HU). Další tradiční kratochvíli jsou venkovní expozice, kde bylo tohoto roku k vidění umění RC modelářů, konkrétně lodních ve velkém bazénu a automobilových na "živých diorámatech" bojiště a staveniště.

Kdo si chtěl zastřílel, měl možnost u prezentace airsoftu. Nechyběly ukázky požární techniky a historických zbraní, tentokrát v podání Klubu vojenské historie Slezsko. Jen to chtělo na jejich ukázky dostatečně dopředu vyhlásit rozhlasem. Jako nepříliš vhodné hodnotím umístění prodeje lehkých "nezničitelných" házedel pro děti, kdy takto sestavené a použité házedla narážely do návštěvníků. Atrakce dobrá, realizace horší.

Novinkou a vlastně i třešničkou na dortu funkční modelařiny byla modelová kolejiště, které přivezli železniční modeláři z Chocně. Pro další ročník bych si pro ně dovolil doporučit větší prostory.

Kitshow si plně zaslouží označení mezinárodní, mimo domácí (tj. České a Slovenské) zde možno potkat modeláře z Polska, Maďarska, Francie, Holandska a Německa. Celkově kitshow navštívilo 2900 platících návštěvníků, cca 500 modelářsky aktivních osob a bylo možno potkat zástupce 37 modelářských klubů.

Akce takového rozsahu se pochopitelně neobejde bez sponzorů a podpory, na tomto místě je určitě nutno poděkovat městům Kopřivnice a Příbor, které Kitshow dlouhodobě podporují a jejichž starostové se pravidelně účasní předávaní cen. Z komerční sféry akci podpořily většinou místní a okolní firmy a jako obvykle největší podporu ze strany modelářských firem poskytly Eduardi a MPM Porduction, které se za ty roky de-facto staly už inventářem Kitshow.
Poděkování patří i DDM Kopřivnice, konkrétně kroužku plastikových modelářů, jehož členové se postarali o dozor nad modely na sále.

Letošní ročník proběhl až na drobné nedostatky docela dobře, ale mohla být větší účast modelářů. Mimo problému, kterému se věnuji níže, bude určitě na vině i slabá propagace a reklama mezi modeláři obecně. Ale to je již také takové tradiční "řešení" ...

Kompletní výsledkovou listinu naleznete zde

Domluva ?

Ve stejný termín proběhly u nás další tři modelářské akce - Tovačov, Čáslav a Dobříš. Nemyslím si, že pořádat čtyři akce stejného zaměření ve stejném termínu je zrovna dobrý a pro kitařinu prospěšný nápad. To skutečně nejsou organizátoři schopni, nebo ještě hůře ochotni, se domluvit dostatečně dopředu, aby si nepřetahovali návštěvníky i aktivní účastníky? Nebo jen o sobě nevěděli? V tom případě vidím problém v existenci mnoha různých kalendářích akcí, ale žádný z nich není brán jako oficiální a všemi akceptovaný. Otázkou je, zda by jsme byli schopni se na něčem takovém domluvit.

Dovolím si zde drobnou analýzu - organizátoři Kitshow si sice pochvalovali dostatek návštěvníků, ale kolik z nich bylo modelářů, kteří by přinesli modely na výstavu, nakoupili nové modely a kitařský materiál a dali tak vydělat prodejcům a výrobcům? Samotní účastníci to nevtrhnou a když obchodníci nevydělají, příště nepřijedou a tím pádem přestane akce být zajímavá i pro aktivně se účastníci modeláře ...

... a bez modelářů se modelářská akce dělá težce. Nebo se pletu?

Nemusíte se mnou souhlasit, ale mám za to, že všechno to úsílí kolem něco stojí a pokud nebude nikdo schopen kitaření podporovat, můžeme si bastlit akorát tak doma. Vím, zní to hnusně, ale i tohle je byznys.

Roman "Randalf" Kresta, MK Apolo Kopřivnice

________
Pozn.: MK Apolo Kopřivnice NENÍ organizátorem BMKS.

Rubrika Klubové akce, Soutěže, Zprávy | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.