1/48 An-2 z roku 1978

5.5.2013 - 7 072 přečtení

000

V kitníku je potřeba občas vyvětrat a provést inventuru, jinak modely "zasmrádnou".

A tak jsem narazil na další letitou stavebnici, která je starší než mnozí kolegové zde na Modelfóru. Dovolím si "náhledem do krabičky" se s vámi o tento archivní (nebo lépe muzeální) kousek podělit.

Kitařská archeologie II.

Roman "Randalf" Kresta

Model: Antonov An-2M
Výrobce: Kijevský experimentálně-mechanický závod hraček
Měřítko: 1/48
Rok výroby: 1978

Trocha historie

Rozebírat nějak podrobně historii tohoto celosvětového dříče by asi bylo na dva samostatné články, takže jen základní údaje. Prototyp vzlétl 31.srpna 1947 coby perspektivní zemědělský letoun, schopnosti jej však dostaly do mnoha dalších oborů. Letoun se vyráběl v Kijevě a v licenci v Polsku a Číně. Celkem bylo vyrobeno úctyhodných cca 20.000 kusů (!!!) nejrůznějších verzí.

Andulu můžete dodnes potkat téměř kdekoliv po světě, zapojila se i do válečných konfliktů ve Vietnamu a Jugoslávii, nepočítaje kdejaké šarvátky jinde po světě.

Model

Andula ve čtvrtce až donedávna de-facto neexistovala. Snad jedinou dostupnou stavebnicí byly výkovky z bývalého Sovětského svazu, na které se nyní podíváme.

Model je balen do kartonové krabičky, která lehce připomíná krabice někdejší východoněmecké VEB Palsticard. Stavebnice obsahuje celých 21 dílů z plastu barvy slonové kosti a na první pohled to vypadá, jako by to ze slonoviny skutečně vystrouhali. Při detailnějším pohledu zjistíme, že to je skutečně plast, a to dost masívní. Křídla jsou lisována vcelku a i přes svou tloušťku jsou kupodivu bez vtaženin.

Povrch modelu je téměř holý, je naznačeno pouze dělení ovládacích ploch, vrata a rámování kabiny. Kabina je vylisována jako součást trupu, žádné prosklení ani okna. A to vše z dost silného a bytelného plastu. Prostě výkovek.

Návod je vytištěn na téměř průhledném papíře, který vypadá jako pečící papír a obtisky... Obtisky nehledejme, je zde jen na lepším papíře vytištěno to, co by se mělo na model "nalepit".

Závěr

Pro dnešní mladé modeláře je asi již nepředstavitelné, z jakého "materiálu" jsme často stavěli, pokud byla touha mít ve vitríně neokoukaný model. Takovéto polotovary nebyly nic neobvyklého. Nicméně musím přiznat, že si nepamatuji, zda jsem tuhle Andulu někdy někde viděl postavenou ...

Roman "Randalf" Kresta, MK Apolo Kopřivnice

Rubrika Archeo & retro, Letadla - 1:48, Letadla - Náhledy do krabiček | 2 komentářů

Komentáře

2 odpovědí k článku “1/48 An-2 z roku 1978”

  1. Štěpán "Fidoo" Lášek napsal:

    to je nějakej přebal Az modelu ne?

  2. Olda Homola napsal:

    to je aspoň model pro pravé chlapy! žádný Spit od Eduardu...

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.