1/48 Spitfire Mk.IXc od Eduardu – díl III (Brassinové díly)

19.4.2013 - 3 829 přečtení

spitfireixcover

Do třetice všeho dobrého tu máme článek věnovaný novému Spitu Mk.IX od Eduardu. Tentokráte se podíváme na tři doposud vydané Brassinové sady.

Polyuretanové perličky pro Spita!

Petr "Chmell" Chmelík

648098 1/48 Spitfire wheels - 5 spoke

První dnešní představovanou sadou jsou kola s pěti paprskovým diskem. V blistrovém balení nalezneme dvě kola hlavního podvozku, jejich disky, masky a stavební návod.

Polyuretanových díly jsou čtyři, a jak bylo psáno výše, najdeme v nich kola hlavního podvozku s překrásným vzorkem a diskem brzdy.

Za povšimnutí stojí nápis DUNLOP přesněji tedy na samotném odlitku nápis DONLOP. Což je dáno autorským zákonem a použitím loga firmy. Další dva díly znázorňují disky s odlehčením provedeným pěticí otvorů. I tyto díly jsou perfektně ztvárněné.

Ani v této sadě nesmějí chybět masky. Ty představují menší aršík, kde nalezneme vše potřebné pro nastříkání kol z obou stran.

Když jsem Bassinová kola porovnával s těmi původními, která obsahuje model, byl rozdíl opravdu zřetelný. Jak u samotných disků, kde jsou nádherně znázorněny šrouby, tak na samostatných pneumatikách. Ty sada nabízí se vzorkem, ale většina letounů létala s koly bez vzorku. Proto je dobré se řídit dobovou fotografií konkrétního stroje, pokud jsou na ní kola zřetelná.

Standardní barevný návod formátu A5 je potištěn oboustranně. Krom pohledů jak díly sestavit, přináší i přehled použitých barev na jednotlivé části.

648099 1/48 Spitfire exhaust stacks fishtail

Sadou číslo dva jsou výfuky. Set obsahuje levé a pravé "lože" a 16 výfuků. Nechybí ani stavební návod a vše je baleno do blistru.

Veškeré díly jsou odlity bez vad a s velmi jemnými detaily. Především sváry působí velmi realistickým dojmem. Jak bylo psáno samotných výfuků je 16, ale na model bude potřena jen 12. Tím máme náhradu po případ ztráty. To beru jako velmi přínosné.

Porovnání s původními díly ze stavebnice vyšlo lépe pro tuto sadu. Jak celkové ztvárnění "lože" i výfuků je o poznání lepší. Jen zahloubení je výraznější u plastových dílů.

Sestavitelnost také vidím lepší u Brassinového setu, přeci jen mi přijde vhodnější dolepovat výfuky až na nabarvený model.

Stejně jako u předchozí sady je návod barevný formátu A5. Krom obrázků kam díly patří, nechybí popis jakou barvu použít.

648100 Spitfire Mk. IX cockpit 1/48

Poslední dnešní sadou je kokpit. Ten je balen v černé krabičce s barevným obrázkem. Uvnitř nalezneme leptaný aršík, průhlednou fólii, která znázorňuje skla zaměřovače, návod a v neposlední řadě polyuretanové díly. Těch jsem napočítal 33.

Leptaní díly najdeme na menším barveném aršíku. Najdeme v něm tak pancéřování za sedadlo pilota, přístrojovou desku, poutací pásy, držák kompasu a nábojů do signální pistole. Další díly představují drobnosti na vylepšení již tak perfektní sady.
V balení také nalezneme fólii. Na které nejsou budíky, ale skla dvou nabízených zaměřovačů.

Polyuretanových dílů je 33 a jak je vidět na fotografiích jsou velmi detailní a několika násobně předčí již tak velmi povedené díly ze stavebnice. Oproti předchozím sadám jsem na dílech nalezl několik bublinek. Po jedné na obou bočnicích a také na sedačce. Veškeré nálitky jsou umístěny na takových místech, kde jejich odstranění nebude činit sebemenší problém. To samé platí i o "blankách", které vyplňují otvory.

Přepážky jsou foceny z obou stran!

Návod je tentokráte formátu A4 a znovu barevný. Nechybí odkazy na jednotlivé barvy a upozornění na použití alternativních dílů. Veškeré obrázky jsou velmi přehledné a tak by sestavení kokpitu nemělo činit problém i méně zkušeným modelářům.

Závěr

Všechny tři sady jsou opravdu velmi kvalitní a dopomůžou k vyšperkování již tak krásného modelu.

U kol si dejte pozor na vzorek. Ne u všech letounů se tento typ pneumatik používal. Pokud ale potřebujete na svůj model obutí bez vzorku tak nezoufejte. Tyto kola budou jako novinka v Červnu.

Výfuky i jejich uložení je také přínosné, ale není zase úplně nezbytné. Rozdíl oprati dílům ve stavebnici vidím hlavně ve znázornění svárů.

Interiér je třešničkou každého modelu letounu. A s touto sadou to bude platit dvojnásobně. Kokpit ve stavebnici je velmi detailní a domníval jsem se, že kupovat Brassinový je zbytečné. Ale opak je pravdou. Veškeré díly jsou ještě o třídu lepší, jemnější a detailnější.

Petr 'Chmell' Chmelík, KPM Plzeň

Redakce ModelWebu děkuje firmě Eduard za výrobky poskytnuté k recenzi.

Rubrika Eduard, Letadla - 1:48, Letadla - Doplňky | 3 komentářů

Komentáře

3 odpovědí k článku “1/48 Spitfire Mk.IXc od Eduardu – díl III (Brassinové díly)”

  1. Martin 'Černoch' Černý napsal:

    Ty Chmelldo, u výfuků píšeš že jsou odlity bez vad a já tam vidím nějaký nečistoty l na nich a možná i jednu bublinku. Jak to je?Máš je zaprášený nebo ty tvoje nejsou až tak bez chyb jak píšeš?

  2. Petr 'Chmell' Chmelík napsal:

    Martine, bublinka tam jedna je, ale díky tomu, že jsou výfuky navíc, tak jsem to tam nepsal. A ta špína je odstranitelná. Je to jako malé šponky. Bohužel jsem si toho všiml až po nafocení :( .

  3. Martin 'Černoch' Černý napsal:

    Ty nečistoty, o kterých mluvíš jsem našel i na dalších sadách, místy docela dost. Taky doufám že je to jen nalepený bordel .

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.