1/72 Hawker Typhoon I.B – Brengun

16.4.2013 - 5 691 přečtení

p1160503

Jako druhý krabičkový přebal Typhoonu Mk.IB od Brengunu se objevila pozdní verze se čtyřlistou vrtulí.

Tož pojďme si prohlédnout, jak model vypadá a jak dopadne rychlé porovnání s modelem od Academy. Najde se i místečko pro leptané doplňky.

Tajfun po brněnsku s korejským nádechem

Zdeněk 'ujík' Uj

Model: Hawker Typhoon  Mk.IB, late production, bubble canopy, four blade propeler
Výrobce: Brengun
Měřítko: 1/72
Katalogové číslo: BRP72004

Obsah krabičky

Krabička s bočním otvíráním a líbivou kresbou na obalu ukrývá tři rámečky plastových dílů, jeden s čirými díly, obtisky, návod a malinký plíšek leptů. Vše zabaleno do velkého opakovaně uzavíratelného sáčku, obtisky a čiré díly jsou ve vlastním malém sáčku, tudíž nehrozí poškrábání.

Plastové díly

Plastové díly jsou okrové barvy a na první pohled pře sáček se mi velmi zamlouvaly, včetně pěkného negativního rytí.

Bohužel při podrobném prozkoumání dílů mě nadšení přešlo. Ono na pohled pěkné rytí, které by se ani nemuselo protahovat rydlem, je na mnoha místech poškozeno (vytržená forma??), takže opakovaně přechází z negativu do roztřepeného pozitivu, někde na kousku, někde v celé délce. Týká se to i nýtů, například na křídle u náběžné hrany u trupu, kde je většina negativních nýtů pozitivních.

Spodní díl křídla je vůbec smolný, zalitá je i širší spára oddělující křidélko a klapky, nálitky a otřepy jsou jak na hranách podvozkových šachet, tak i na náběžné a odtokové hraně křídla.

Vrchní část křídel je o něco lepší. Díly trupu jsou to samé v bledě modrém, poškozeného rytí je tady asi nejvíc. Nezbývá opravdu nic jiného, než všechny díly přebrousit a kompletně nově protáhnout rytí, respektive na spoustě míst narýt nové.

Oproti velkým dílům vypadá rámeček s drobnostmi lépe.

Například palubní deska, díly konstrukce kokpitu, chladič, podvozkové nohy a kola vypadají moc pěkně.

Ale třeba rakety a jejich křidélka, závěsníky, vrtule, nebo jedna z variant výfuků už taková hitparáda nejsou a zdobí je nálitky, otřepy i propadliny.

Rámečky také obsahují několik alternativních dílů, jako jsou větší výškovky používané u pozdních verzí včetně odpovídající zadní částí trupu, dvě verze výfuků, kanony bez aerodynamických krytů, třílistá nebo čtyřlistá vrtule včetně kuželů.

A vzhledem k tomu, že mezi čirými díly je i kabinka pro verzi s dveřmi (Car Door) budou zřejmě časem přebaly i na rané verze Mk.IB a Mk.IA.

Podle rozložení výlisků tipuji, že rámeček s drobnými díly zůstane a budou se měnit trupy a křídla.

Lepty

Planžetka leptů je opravdu miniaturní, obsahuje jen poutací pásy na sedačku a stupačku.

Samostatné lepty BRL72048

Spolu s modelem je možno také zakoupit samostatné lepty, které obsahují palubní desku a boční pulty, vztlakové klapky, křidélka raket a zpevňovací úhelníky na zadní část trupu.

Je škoda, že páseček se zpevněním trupu neobsahuje již lept v modelu. Je to poměrně výrazný prvek nejen pozdních Tajfunů a v plastu toto není nijak řešeno. Spolu s lepty je přibalen i malý, avšak přehledný návod.

Čiré díly

Čiré díly překrytů jsou moc pěkné, krásně průhledné s ostrým rámováním. Jak jsem již zmínil výše, rámeček obsahuje jak bublinu, tak součásti pro kabinku s dvířky.

Také nechybí kryty přistávacích světlometů do náběžné hrany křídla.

Obtisky

Obtisky jsou lesklé, s minimálním přesahem krycího laku. Soutisk se zdá v pořádku,  jen na vlaječkách označujících velitele wingu je maličko posunutý soutisk, ale to se dá bez problémů oříznout.

Varianty zbarvení

Jednoduché náhledy kamufláží na čtyři letouny jsou na zadní straně krabičky.

  • Kamufláž A
    Hawker Typhoon Mk.IB, 18-P, 440(can) Sqn., léto 1944
  • Kamufláž B
    Hawker Typhoon Mk.IB, HT-T, 175Sqn., Celle, duben 1945
  • Kamufláž C
    Hawker Typhoon Mk.IB, DP-S, 193 Sqn., srpen 1945
  • Kamufláž D
    Hawker Typhoon Mk.IB, JCB, osobní letoun vedoucího 123 wingu, Wg. Cdr.
  • J.C.Butona, duben 1945

Nejsem odborník na britské letectvo, takže jsem si něco dohledal a většinu konzultoval s kolegou vzdělaným ohledně RAF. Rozložení kamuflážních polí odpovídá, chybí žluté náběžné hrany křídel.

Navíc mimo 18-P (a i u něj je to pravděpodobné) by všechny ostatní měly mít na vrchní straně křídel znaky se žlutým lemem, které byly u 2.TAF zaváděny v červnu až červenci 1944.

Návod

Návod je velmi jednoduchý. Obsahuje pouze náhled výlisků s očíslovanými díly a pěkně rozkreslený stavební postup. U jednotlivých dílů je i uvedené zbarvení. Bohužel odstíny barev jsou uvedeny pouze slovně. Pokud se někdo o britské letouny zrovna nezajímá, může být pro něj problém zjistit, která šedozelená, nebo střední šedá je zrovna ta pravá.

Academy versus Brengun

Na tohle jsem byl hodně zvědavý. Brengun by měl údajně napravovat tvarové chyby Academy, hlavně v oblasti čumáku a chladiče. Takže jsem vyštípal hlavní díly z obou modelů, lehce začistil a vteřiňákem nabodoval.

A opravdu, po sestavení základních dílů a porovnání obou modelů je patrné, že Brengun má přední část trupu o něco mohutnější, to samé chladič a vypadá to lépe než na modelu od Academy, u které hodně praští do očí ve spodní části placatý chladič.

Také potěší možnost použít velkých vodorovných ocasních ploch z Tempestu používaných u pozdních verzí. Použití velkých výškovek návod v tomto přebalu nenabízí, nicméně já je použil.

Z trupu se musí odříznout zadní část s osazením pro malé výškovky a přilepit samostatně vylisovanou zadní část s osazením pro velké. Lícování s původním trupem je v pohodě, stejně tak přilepení výškovek, na kterých bylo potřeba zaškrábnout spoj po dělení formy.

Styčné plochy polovin křídel i trupu je potřeba obrousit na rovné podložce, poté je lícování také dobré. Nejhůře asi lícují poloviny křídelních kanonů, respektive nelícují vůbec. Lícování a osazení křídla do trupu chce trošku víc síly a začištění dosedacích ploch, jinak sedí slušně.

Spára mezi trupem a křídly patrná z fotky je daná nezalepeným interiérem, případně není problém trup maličko rozepřít. U Academy je to stejné.

Další vylepšení oproti Academy jsou podvozkové šachty, které jsou dostatečně hluboké a modelovější. Bohužel bez pečlivého broušení a lícování se do křídla nevejdou, jak je patrné z fotky.

Pro porovnání modelů jsem ještě použil čtyřlisté vrtule včetně kuželu. Tady mi nějaký rozdíl nepřijde, snad jen v jinak širokých listech.

Víc už jsem neporovnával, musím přiznat, že už mě to přestalo bavit. Nicméně jen při porovnání dílů v rámečkách je patrné, že i kokpit má model od Brengunu oproti Academy detailnější. Naopak třeba výzbroj mi přijde lepší u Academy.

Závěr

O závěru jsem dlouho přemýšlel. Pro mě osobně je Brengun zklamáním. Napravuje tvarové chyby modelu Academy, je detailnější a postavený vypadá lépe. Jenže tohle všechno kazí hodně špatná kvalita výlisků, hlavně rytí.

Při pohledu na obě stavebnice je jasně vidět, že je to upravená kopie Academy, třeba křídlo je naprosto stejné, jen s přidaným nýtováním. Tohle by vůbec nevadilo, naopak, proč toho nevyužít, když ty díly jsou dobré.

Ale proč je problém to udělat stejně kvalitně jako byla předloha? Neumím dělat mastery, ani formy na lisování, takže nevím, kde je chyba.

Díly jsem přebrousil a přeryl, ale trefit stejně širokou linku v místech, kde několikrát přechází z pozitivu do negativu, se mi na hodně místech nepodařilo a je to vidět. Ale to může být jen mýma rukama.

Ještě mě napadla možnost zkombinovat díly z obou stavebnic. Třeba křídlo z Academy padne do trupu jak ulité, perfektně lícuje včetně kanonů a stačí jen vyříznout mělké šachty a vlepit nové z Brengunu.

Troufám si tvrdit, že to bude rychlejší, jak se trápit s přerýváním a lícováním křídla od Brengunu.

Nicméně výsledný úsudek si udělejte každý sám.

  • Tajfun od Brengunu je určitě momentálně nejpřesnější model v měřítku 1/72. Tvarově odpovídá svému vzoru a podle alternativních dílů budou zřejmě časem všechny možné verze. Bohužel za cenu spousty zbytečné práce navíc.
  • Academy má tvarové chyby a jednodušší detaily, ale kvalitou výlisků, rytím a lícováním je proti Brengunu nejméně o třídu výš. Jako nejlepší řešení mi připadá zkombinovat oba modely, těch cca 150 Kč za Academy se vyplatí za ušetřenou práci.
  • Ještě je tu třetí možnost a to počkat, jak na tom bude nový Airfix, který co nevidět dorazí na pulty modelářských prodejen. A teprve poté se rozhodovat.

Zdeněk 'ujík' Uj

Redakce ModelWebu děkuje firmě Brengun za vzorek pro recenzi.

Rubrika Brengun, Letadla - 1:72, Letadla - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.