Jaké jsou autentické barvy Síra Hobby

2.4.2013 - 7 307 přečtení

firma-sira-hobby

Novinky od tuzemského výrobce akrylových barev ...

Síra není jen prvek !!!

Olda Homola

Úvod

Možná řada z vás zaregistrovala vznik nového výrobce na poli patinovacích přípravků pod hlavičkou Síra Hobby. Ale není to tak dávno, co k těmto patinátorům přibyly první akrylové barvy v odstínech na techniku ČSLA 1950-89.

Jelikož nestavím techniku, ani nepracuji s akrylovými barvami, nechávaly mne tyto zprávy chladným. Tedy až do té doby, kdy jsem si na MF přečetl, že lze tyto akryly ředit lihem. S barvami na bázi lihu mám výborné zkušenosti a proto mne jala zvědavost,  jak se asi bude pracovat s těmito akryláty.

Díky laskavosti výrobce jsem obdržel na posouzení značnou část nových odstínu, povětšinou na německou druhoválečnou techniku a jednu barvičku v odstinu ruské technikářské zelené.

Obecné informace

Barvy jsou baleny v lahvičkách velmi podobných Vallejo o obsahu 12 ml. Jsou opatřeny kónickým otvorem pro snadné dávkování.

Barvy samy o sobě jsou absolutně bez zápachu.

Testování

Před zkušebním nástřikem jsem každý zkoušený odstín pečlivě promíchal "míchacím nástavcem" na ruční vrtačce.

Každou barvu jsem ředil cca 1:2 ve prospěch zkoušeného ředidla, a stříkal jednak přímo na plast, podruhé na plast ošetřený surfacerem - což se však prakticky na kvalitě nástřiku, přilnutí barvy a její mechanické odolnosti téměř neprojevilo.

Pořadí použitelnosti ředidel

  1. Agama lihové ředidlonejlepší z "bezzápachových" – barva se optimálně ředí, nepráší ani neprská, zasychání na trysce je  v normě. (vzorek č.1)
  2. Technický líhvelmi podobné jako předchozí, ale barva má tendenci drobátko "žmolkovatět" – kupodivu v pistoli to není poznat. Zasychání na trysce je větší než u předchozího ředidla. (vzorek č.3)
  3. Tamiya X-20Atak někde napůl mezi ředěním lihem a destilovanou vodou – barva je slušně naředěna, ale občas vzniknou drobné kapičky (velikostně menší, zhruba poloviční než u destilky. Schnutí na trysce je minimální. (vzorek č.4)
  4. destilovaná voda – ředěná barva má na povrchu tendenci shlukovat se do drobných kapiček, je třeba větší opatrnosti při stříkání. Je třeba stříkat více vrstev, barva hůře kryje. Jednoznačná výhoda je, že takto naředěná barva nezasychá na trysce. (vzorek č.5)

Zapáchající ředidla

  1. Gunze Hobby Color Thinnerasi nejlepší volba ředila. Dokonale rozředí, parádně se stříká vč.tenkých čar, výborně kryje, nezasychá na trysce. (vzorek č.6)
  2. Agama ředidlo na arkylové barvypodobně jako u Tamiya X-20A, kryvost je trošku lepší. (vzorek č.2)
  3. Gunze Levellingmoc si s barvou nerozumí, ale lze nastříkat. Povrch je maličko hrubší. (--)
  4. Mr.Color Thinnernaprosto nevhodné ředidlo, barva se s ním vůbec nespojí – zůstanou dvě oddělené složky.

Nastříkané barvy tvoří velmi pěkný sametový polomat, jsou téměř okamžitě suché na omak, celkové vytvrzení odhaduji na cca 30 min. Jsou odolné proti mechanickému poškození, (krom odškrábnutní nehtem) a to i v případě nástřiku pouze na plast a jejich kryvost je velmi slušná.

Závěr

Dobrý počin tuzemského výrobce, který vyplnil další z mezer na trhu. Příznivci techniky tak mají možnost rozšířit svoji kolekci autentických odstínů kvalitních akrylových barev za příznivou cenu.

Dle slov pana majitele se plánuje vydání základních odstínů (bílá, žlutá, ...) a v hledáčku jsou odstíny na britskou druhoválečnou techniku.

Olda Homola

Redakce ModelWebu děkuje výrobci Síra Hobby za vzorky k recenzi.

Rubrika Představujeme, Síra Hobby | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.