1/350 Hlídková loď President Masaryk od Ř.O.P. Samek models

31.3.2013 - 9 862 přečtení

czskold

Asi je moje lodičko-ponorková úchylka na tolik vážná, že pro mě je ikonou prvorepublikové armády právě hlídková loď "President Masaryk".

Myslím však, že vedle Avie B-534, lehkého tanku vz.35 a ŘOPíku vz.37, by měla tato loď patřit do vitrínky každého "fans 1918-1938" s lvíčkem na hrudi a heslem "... měli jsme se bránit".

Firma Ř.O.P. Samek models již ve své produkci tuto loď v měřítku 1/700 ztvárnila a je však potěšitelné, že doplnila i stavebnici v zásadním "lodním" měřítku 1/350.

Dunajský hraničář

Zbyněk "ponorkář" Škopán

Výrobce: ŘOP o.s. Samek Models
Měřítko: 1/350
Provedení: Waterline resinová stavebnice
Obsah: xx resinových dílů, planžeta leptů, obtisky

O lodi

Hlídková loď President Masaryk vznikla jako pokračování Rakousko-uherských monitorů, které vyráběla firma Wels.c.s. a během první světové války prokázaly úspěšnost konstrukce při bojích  na Dunaji.

Na výrobě se podílela celá řada československých firem. Lodní šrouby byly však dodány z Hamburku od Zaise. Pancéřování bylo z desek vyrobených v Poldi Kladno, strojovna a zbraně dodala Škoda Plzeň. Celková stavba probíhala v Komárenských loděnicích.

Na vodu byla  loď spuštěna 19.října 1930 a pokřtěna "President Masaryk". První plavební zkoušky ukázaly na nedostatky zejména ve výkonnosti pohonné soustavy a tak se loď vrátila zpět do loděnice. Po podstatných úpravách nastoupila v roce 1932 do služby.

I tak zaznamenala v průběhu služby několik dílčích změn a byly realizovány drobné úprav, které však mají z modelářského hlediska zásadní vliv. Předně to bylo odstranění zadního stožáru a protažení antény až  k vlajkové žerdi na zádi.  Další úprava spočívala v odstranění velkého světlometu na nástavbě velitelského můstku. V této podobě byla loď předaná Německu.

lodpresidentmasaryk_01

Protože firma ŘOP chystá na podzim přebal v německých službách jako Belcheren, nechám si tuto zajímavou pasáž, kdy loď prokázala svoje mimořádné schopnosti, jako pokračování na příště ...

Poválečné osudy lodi byly už méně slavné. 11.5.1945 loď v Linci kapitulovala do amerických rukou a teprve až v roce 1947 byla vrácena Československu a odvlečena po Dunaji do Bratislavy.

Zprovozněna byla v roce 1951 a opět zařazena do výzbroje i s poslední vyzbrojí dvou 8,8 německých lodních děl (zde se uvádí často omylem, že se jednalo o ponorkové kanóny, pravda byla však taková, že to byly kanóny z německých bitevních lodí i s polověží, zezadu odkrytého střeliště). Protivzdušnou obranu zajišťoval 4x20mm Flak.

V letech 1955 až 1956 byla tato výzbroj odstraněna a nastala léta hledání uplatnění. Loď byla začleněna do 14. ženijního praporu s lodní a minovou rotou. Od roku 1950 byl útvar součástí 52. pontonového pluku. V jeho rámci působila lodní rota, kterou tvořila četa bojových člunů a četa minových člunů. V roce 1957 byla rota reorganizována na rotu říčního zatarasování a konečně v roce 1959 byla jednotka zrušena.

Předválečný úkol hlídkové lodě Prezident Masaryk bylo hlídat dlouhou hranici s Maďarskem a případně zasáhnout proti plánované přepravě vojsk a bojovat s maďarskými monitory. Byly to bývalé Rakousko-uherské monitory Wells (Baja, Fogas, Gödöllö, Györ,Kecskemét, Komarom, Pozsony/Debreczen, Siofok, Sopron, Szeged). Maďarsko se však po válce vznikem Varšavské smlouvy stalo spojencem, a střežení krátké hranice s Rakouskem přešlo do kompetence pohraniční stráže, která byla lehce vyzbrojena, tedy z lodního pohledu, pouze motorovými čluny (více zde ). Obdobná byla i situace na Labi.

Existovalo několik  projektů na využití trupu nebo nějaké náhrady, ale žádný nebyl realizován a trup pak byl využíván k pracovním použití v civilním sektoru. Byl využíván například jako stavební prám nebo sklad barev v Bratislavském přístavu. Osud  se naplnil v roce 1978 kdy byl trup v rámci svazácké akce rozřezán na šrot.

Technické údaje

pancéřování 10 mm (věže), 5 mm (boky), 5 mm (paluba)
výtlak 214 tun
délka 47,5 m
šířka 6 m
ponor 1,07 m
pohon při spuštění 2 šrouby, 2 kotle Yarrow (naftové hořáky), 2 parní turbíny2 parní turbíny s výkonem 2300 HP po německých úpravách vyměněné za diesely MAN 1800 HP, rychlost až 31 km/h
Výzbroj první etapa (Československo) 4× 66 mm dělo vzor 30 ve dvou věžích
4× těžký kulomet vzor 24 ve dvou věžích
možnost nést 10 min
posádka velitel, 2 důstojníci, 3 rotmistři, 32-40 mužů mužstva

Obsah stavebnice

Uvnitř podélné pevné krabice s víkem typickou grafikou Ř.O.P. Samek Models, kde je kromě loga výrobce fotografie skutečné lodě, portrét velitele Karla Pavaly (ruský legionář sloužil v Československém námořním oddíle ve Vladivostoku na lodi "Střelčak" a jeho syn stejného jména byl autorem literatury 3 a připravoval na téma hlídkové lodě President Masryk mongrafii) a barevná Československá válečná vlajka s malým Československým státním znakem v kantonu, nalezneme jednoduchý návod, planžetu leptaných dílů v pytlíčku, odlitek trupu na sádrovém odlitku vody a pytlíček drobnějších dílů. Vše je uchyceno ve víku páskou proti pohybu a poškození. Model neobsahuje obtisky.

Odlévané díly

Největší díl stavebnice a prakticky  kompaktní monoblok je odlitek trupu, který je proveden i s nástavbami v jednom kuse ... vtoková část je volena chytře zespodu a díl nevyžaduje žádné úpravy.

Na palubě je naznačeno plátování pancéře, velké množství světlíkových okének. Na můstku je nalito zábradlí jako "ohrádka", které představuje plátěný mantinel zábradlí, který se ve službě někdy přivazoval na standardní trubkové a lanové zábradlí.

Další resinové díly jsou dělové a kulometné věže, kulometné mají už nalité hlavně kulometů, děla musíme dolepit, které bude potřeba odříznout od nálitků žiletkovou pilkou.

Mezi drobnými díly jsou oba komíny, dvojice předních a zadních větráků, světlomet, komínek na radiokabinu a palubní člun (ten se vozil dnem vzhůru proto nemá vnitřní konstrukci).

Použitý resin je nažloutlý bez známek kazu a bublinek, jak ostatně patří ke standardu výrobce.

Při stavbě je potřeba včas rozhodnout jakou verzi a provedení zvolíme a připadaně odstranit zadní patku sklápěcího stožáru (oba bylo možné sklápět pro snazší proplouvání pod mosty), nicméně k stožárům se vrátím samostatně v další části textu.

Leptané díly

Leptané díly jsou subdodávka společnosti Eduard MA. Nevím, jaké podklady dostali  tvůrci leptů, ale dle mého je tato část nejslabší částí stavebnice. Pominu-li starší materiál s niklovaným povrchem, který bude obtížné lepit vteřinovým lepidlem, ale  sada není moc podrobná a některé díly mají navíc i chyby.

Nejpalčivější  nedostatky považuji v zábradlí, v planžetě jsou jakési univerzální sekce zábradlí. U originálu byly celkem tři sekce zábradlí a první a poslední stojka v sekcinměla vždy šikmou podpěru. Rozteče stojek neodpovídají výkresu. Jednotlivé sekce byly přerušeny místem pro nastupování do lodi na úrovni velitelského můstku a na úrovni zadní věže, tyto mezery byly spojeny řetízkem.

Z dílů, které mezi lepty postrádám, a přiznám se že jsem se na to těšil, jsou označení lodě a to malý státní znak a jméno lodi - vystupující písmena na destičce - oba umístěné v tomto pořadí od přídě, musíme se tedy smířit s tím, že jsou naznačeny výstupky na odlitku trupu.

Rovněž chybí velké množství bubnových navijáků na lana na palubě. Rovněž postrádám zábradlí na střeše radiové kabiny jež musíme nějak nahradit.

Přivítal bych rovněž možnost postavit velitelský můstek se zábradlím. Naopak jsou pěkné čtyři výložníky na palubě a hlavní jeřáb na boku velitelské kabiny.

Drobné díly už doplňuji jen sklopné můstky pro lodníky, malé záchranné kruhy, typická říční kotva a mřížka na světlomet.

Největší leptaný díl je štítek se jménem lodi.

Návod

Další nedotaženou částí stavebnice je návod ... ten obsahuje stručnou historii lodi a velmi zjednodušenou pérovku rozstřelu sestavy modelu, u některých dílů bude nutné hodně pátrat kam přijdou nalepit a jak.

Typickým příkladem jsou navigační světla na boky velitelské nástavby ... díly tvoří trojúhelníkové konzolky, ke kterým přijdou nalepit ohnuté "stínítka" bočních lamp.

Návod zmiňuje stožáry. Jelikož stavebnice neobsahuje tyto díly je nutné oba, nebo jeden  vyrobit ... pomohl by výkres s kótovanými rozměry.

Zde nám má pomoci okopírovaný výkres z literatury [1], ale je velmi nečitelný a vůbec nám nepomůže, navíc zvolený bokorys obsahuje i výkres konstrukce pro plátěné zastřešení které už tak špatně čitelný výkres znepřehledňuje.

Návod nepodává žádné informace ke zbarvení lodi. Proto jen telegraficky ... celá loď byla světle šedá, paluba byla natřena hnědě, záchranné kruhy a spodní část trupu je červená.

Závěr a postřehy ze stavby

I přes uvedené nedostatky je model snadno postavitelný i pro běžného modeláře a velice snadno se dá dosáhnout kvalitní vitrínový model i modelářem, který nemá zkušenosti se stavbou lodí.

Velkou devízou je, že stavebnice již obsahuje i sádrovou vodu a tak je model velmi kompaktní. Dodělat stožár dle zvolené varianty zvládne snad každý.

K reálnému ztvárnění vody pak už stačí jen obarvit sádru. Zde doporučuji sádrový blok před barvení nastříkat surfacerem, který v sádře zaleje póry a sádra pak nesaje barvu. Povrch hladiny pak už vylepší například lesklý lak hustější konzistence nebo tenká vrstva pryskyřice.

Kdo hledá další inspiraci mohu doporučit stránky známého  britského lodičkáře a jeho "finty" s vodou 1 a 2.

Konečně ani velký strašák které mnohé odradí od stavby lodí - zábradlí není v tomto případě tak náročné, snadný návod jak si pomáhat lepicí páskou najdete třeba na ModelForu.

Model je dobrý i pro základ stavby detailního modelu, vypořádáme-li se s drobnými nedostatky. Sám jsem stihnul postavit demo model za necelý týden, aby mohl být prezentovaný na výstavě v Pardubicích a těším se na "podrobnější stavbu", kdy nebudu pod časovým tlakem a model si užiji.

Model poskytnutý za účelem recenze a stavby demo modelu přímo výrobcem. Bohužel jsem neměl čas fotit díly a tak odkazuji na dřívější článek

https://modelweb.eu/index.php/2013/02/04/novinky-rop-o-s-samek-models-na-unor-2013/

článek  zde

http://www.modelarovo.cz/hlidkova-lod-president-masaryk/

Literatura  a podklady pokud není uvedeno v textu

Funkční modely

Zbyněk "ponorkář" Škopán

Redakce ModelWebu děkuje firmě ŘOP o. s. Samek Models za vzorek k recenzi.

Rubrika Lodě - 1:350, Lodě – Náhledy do krabiček, ŘOP o.s. | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.