1/48 Jak-23 ovládací plochy RES-IM pro Jak-23 od Bílka

22.3.2013 - 4 045 přečtení

dsc_5459-r_m2_m

Bílkův čtvrtkový Jak-23 zajisté potěšil nejednoho modeláře, nicméně technologie výroby si přímo říká o doplňky a taky jich bylo dost přislíbeno.

Zde je splnění dalšího slibu - odlévané ovládací plochy z produkce firmy RES-IM.

Šlechtíme Floru podruhé

Roman "Randalf" Kresta

Set: Jak-23 ovládací plochy
Výrobce: RES-IM
Měřítko: 1/48
Kat.č.: 4803
Určeno pro model: Bílek

Pomalu a je jistě...

Jak jste si mohli přečíst, že nový model Jaku-23 v měřítku 1/48 je sice velkým přínosem pro modeláře, ale použití short-runové technologie je dost viditelné a vyloženě si říká o vyladění.

Relativně nová firma RES-IM nabízí další možnost vyšlechtění a po dobře zpracovaném interiéru nabízí také nové ovládací plochy.

V setu nalezneme odlitky všech ovládacích ploch křídla, pohyblivou část směrovky a kompletní výškovky. Jednotlivé díly jsou zpracovány a odlity čistě. Při podrobnějším ohledání jsem nalezl jednu bublinku, kterou půjde snadno vyřešit.

Výrobce má na svém webu obrázek onýtovaných ploch (ten v hlavičce článku), ale nelekejte se - toto nechává na vašem rozhodnutí.

Srovnání

Použití tohoto setu určitě prospěje vzhledu křídla, kdy získáme mimo jiné i tenké odtokové hrany, což by se na modelu, kde je křídlo skládáno ze dvou polovin, vyžadovalo daleko více práce.

Rovněž směrovka získá díky zaoblení pohyblivé částí reálnější vzhled a stejně tak i výškovky, kde je navíc i detailně provedeno vybrání v pevné části.

Výsledek

Již jen letmé srovnání původních dílů a setu vyznívá jednoznačně pro resiny a o jejich nepoužití je zbytečné přemýšlet. Budeme však muset řezat křídlo a směrovku, což předurčuje tento set pro zkušenější modeláře.

V případě křídla bude potřeba po odřezání původních ploch také dobře ohlídat vzdálenost mezi oběma díly, kde bude asi potřeba vložit kousek plastu pro vymezení tloušťky křídla.

Každopádně však tento set modelu výrazně prospěje a vychýlené plochy relativně holý model dost oživí. Takže zbývá počkat na další slíbené doplňky, hlavně motor (nebo alespoň jeho čelo) a můžeme se na čtvrtkovou Floru vrhnout.

Pozn.: úvodní obrázek je převzat z webu výrobce.

Roman "Randalf" Kresta, MK Apolo Kopřivnice

Redakce ModelWebu děkuje firmě RES-IM za vzorek k recenzi.

Rubrika Letadla - 1:48, Letadla - Doplňky, RES-IM | 1 komentář

Komentáře

1 odpověď k článku “1/48 Jak-23 ovládací plochy RES-IM pro Jak-23 od Bílka”

  1. Štěpán "Fidoo" Lášek napsal:

    kde že je to vylepšení?

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.