1/72 Airspeed Envoy “Cheetah Engine”

24.2.2013 - 5 715 přečtení

boxart-small

Náhled do krabičky jedné z verzí modelu Airspeed Envoy od RS Models.

Britský velvyslanec po česku

Olda Homola

Historie

Prototyp Envoye, označený G-ACMT konstruovaný A. H.Tiltmanem jako dvomotorová varianta předchozího AS Courieru, poprvé vzlétl 26.6.1934 a veřejnosti se přestavil již v červenci téhož roku na výstavě v Hendonu.

AS Envoy byl dopravní, dvoumotorový letoun s pístovými motory. Určen byl pro 6 až 8 cestujících. Jednalo se o dolnoplošník s podvozkem s ostruhovým kolečkem.  V produkci firmy patřil AS-6 k úspěšným strojům a licenčně se vyráběl u firmy Mitsubishi v Nagoji (Japonsko).

Existovalo několik verzí:

  • AS-6A Envoy I (motory AS Lynx IV C)
  • AS-6E Envoy II a III (pro dopravu 6 cestujících na dálk.linkách)
  • AS-6D, AS-6J a AS-6K.

Hlavní obchodní strategií firmy Airspeed bylo nabízet pestrou varintu motorových verzí letounu Envoy, proto vzniklo poměrně hodně verzí vyrobených v malém počtu kusů. Tyto se pak navzájem lišily použitými kryty motoru (povětšinou různě upravené prstence typu Towsend) a gondolami motorů.

Stroje sloužící u ČSA byly poháněny motory Walter Castor II po 176k.

Jeden ze strojů Evnoy poháněný motory Cheetah, VH-UXY, pilotovaný Charlesem Ulmem, zmizel beze stopy v prosinci 1934 při pokusu o přelet z Oakladu do Honolulu. Stroj byl vybaven přídavnými nádržemi v kabině pro cestující ...

Šest strojů AS-6 používala japonská spol. JAL a létaly i u dalších společností (např. jihoafrická SAA je provozovala na lince Johanesburg – Port Elizabeth).

V Československu byly AS-6 nasazeny na linky ČSA od 30.7.1935. Létaly výhradně na dálkové lince Praha – Moskva.. U ČSA létaly AS-6 A Envoy I se značkami OK-BAL a BAM a AS-6 Envoy II (OK-BAN a BAO). Mimo to létal u nás jeden AS-6K se značkou OK-VIT (od 27.11.1936). Jednalo se služební letadlo ředitelů společnosti Vítkovické horní a hutní těžířstvo. Na Slovensku létal za války jeden stroj AS-6E Envoy III (OK-DOA) u Slovenské letecké společnosti. Byl zničen 3. 5. 1943 v Trenčíně.

V říjnu 1936, britské Ministerstvo letectví objednalo 136 Envoyů  pro výcvik posádek. Tyto stroje byly upraveny, vylepšeny a zařazeny do RAF jako Airspeed AS.10 Oxford.

Válečné osudy

Za španělské občanské války bylo deset AS.6 používáno letectvem španělských republikánů, dva stroje používalo letectvo nacionalistů, včetně jednoho dalšího, který "přeběhl" od republikánů. Obě strany tyto letouny používaly jako dopravní, průzkumné a lehké bombardovací stroje.

Během druhé světové války ukořistila  několik strojů  německá Luftwaffe (zejména v Holandsku) a používala je jako cvičné letouny. Luftwaffe předala jedno letadlo do Finska dne 22. ledna 1942, jako náhradu za náhodné sestřelení finského de Havilland Dragon Rapide . Tento letoun byl používán v letech 1942 a 1943.

Varianty letounu Envoy

  • AS.6 Envoy I
    poháněn dvěma motory A.R.9 o výkonu  200k/ 149kW. Vyrobeno 5 ks.
  • AS.6A Envoy I
    poháněn dvěma motory Armstrong Siddeley Lynx IVC o výkonu 240k/179kW. Vyrobeno 5 ks.
  • AS.6D Envoy II
    poháněn dvěma motory Wright R-760-E2 Whirlwind 7 o výkonu 350k/261kW. Vyrobeno 8 ks.
  • AS.6E Envoy III
    poháněn dvěma motory  Walter Castor o výkonu 340k/254-kW. Vyrobeno 5 ks.
  • AS.6G
    poháněn dvěma motory Wolseley Scorpio I o výkonu 250k/186-kW.
  • AS.6H Envoy
    poháněn dvěma motory Wolseley Aries III o výkonu 225k/168-kW. Postaven pouze 1 ks.
  • AS.6J Envoy III
    Sedmimístné lehké dopravní letadlo. Poháněno dvěma motory Armstrong Siddeley Cheetah IX o výkonu 350k/261-kW. Postaveno 27 ks.
  • AS.6JC Envoy
    Poháněn dvěma motory Armstrong Siddeley Cheetah IX o výkonu 350k/261-kW. Postaveny 4 kusy.
  • AS.6JM Envoy
    Poháněn dvěma motory Armstrong Siddeley Cheetah IX o výkonu 350k/261-kW. Postaveny 3 kusy.
  • AS.6K Envoy III
    Vyrobeny tři ks.

Stavebnice

Jednou z dalších novějších stavebnicí firmy RS je i trojice modelů Airspeed Envoye. Na mě připadla úloha podívat se na verzi s názvem Airspeed Envoy "cheetah engine" – tento název je však uveden pouze na webových stránkách výrobce,  na krabičce nalezneme pouze univerzální označení Airspeed Evnoy.

Model je zabalen v tradiční "eReSácké" krabičce s modrým pozadím. Titulní straně vévodí "letovka" španělského stroje sloužící v barvách republikánů, zadní strana krabičky je již tradičně vyhrazena kamuflážním schématům.

Na čelní straně krabičky lze nalézt malou nesrovnalost – pod dvojjazyčným nápisem "4 dekálové verze" najdeme kokardy (či výsostné znaky, jak chcete) letectev států Velké Británie, Německa, republikánského Španělska a jeho protihráče letectva nacionalistické (povstalecké) části Španělska. Ovšem dekálový aršík nám – ve shodě s kamuflážnímí schématy na spodní straně krabičky - neumožňuje postavit model ve zbarvení španělského nacionalistického letectva, ale namísto toho nám nabízí možnost stroje francouzských aeroliní Air Pyrenées.

V krabičce se ukrývají dva rámečky výlisků ze šedivého plastiku, doplněné malým pytlíčkem napěchovaným resinovými díly, planžetkou leptů s palubní deskou na folii, dále je přiložen návod a rozměrnější obtiskový aršík.

Výlisky

Výlisky jsou koncipovány jako "univerzální", některé díly máme ve více variantách (např. spodní část motorových gondol ve třech provedeních, vrtule dokonce 4x).

Díly jsou vylisovány čistě, tu a tam, zejména u drobnějších částí, lze nalézt jemné otřepy, ale nic tragického nebo nepřekonatelného. Sporadická paneláž je znázorněna jemným rytím, velmi pěkně je znázorněno plátno na trupu.

Samotný trup je netradičně rozdělen (mimo standardní poloviny) ještě v horizontální rovině na hřbet a "ten zbytek". Důvodem tohoto je existence čirého dílu, představujícího zasklení pasažérských okýnek, v celku i s "přilehlým okolím".

Benefitem pro nás stavěče bude lepší lícování a snadnější stavba, než v případě otrockého začišťování otvorů a dolepování jednotlivých okýnek.

Resinové díly

Mezi resinovými díly příkladné kvality najdeme horní část motorových gondol, motorové kryty, vlastní motory (velmi pěkné) a další drobnosti (výfukové svody). Na těchto dílech jsem nenalezl žádnou vadu, bublinku nebo nedolitek.

Planžetka leptů

Planžetka leptů obsahuje palubní desku s číselníky na folii, upínací pásy pro posádku, a táhla ventilů, jimiž vyšperkujeme již tak vynikající odlitky motorů.

Čiré díly

Rámeček s čirými díly obsahuje překryt kokpitu, okénka pasažérského prostoru v celku a zasklení světlometů v křídle. Kvalita odstříknutí je opět velmi dobrá, čirostí mohou směle soupeřit s výrobky mainstreamových producentů.

Návod

Návod je dostatečně přehledný.

Osobně však postrádám číslování dílů motorových gondol – není totiž jasné, kterou ze tří variant máme použít, a tak přijde na řadu zkusmé lícování – údajně jen ty "pravé" pro danou variantu budou lícovat.

Obtiskový aršík

Obtiskový aršík obsahuje všechny potřebné obtisky na 4 kamufláže popsané níže, včetně několika popisek. Barvy jsou věrné (i když modrá na britských kokardách by mohla být tmavší), soutisk přesný.

Kamuflážní schémata

Nabízená kamuflážní schémata jsou celkem čtyři:

  1. AS-6J  EC-AGE španělských republikánských sil, 1938
    Foto tohoto stroje zde: http://airwar.ru/enc/cww2/as6.html
  2. AS-6J  F-APPQ, francouzské Air Pyrenées, sestřelený 26.5.1937 nad Baskidskem
  3. AS-6J  NJ-CQ (ex holandský PH-ARK), německé letecké školy Brandenburg-Briest 1941
  4. AS-6J   60.perutě SAAF, východní Afrika 1940
    (foto lze nalézt např. Zde  http://alasvirtuales.blogspot.cz/2011/05/airspeed.html)

Závěr

Nestává se tak často, že by výrobce, byť pohybující se na poli short-run produkce, vybral jako předlohu své stavebnice civilní dopravní stroj. V tomto případě byla volba šťastná a ve spojení s nadprůměrnou kvalitou dostaneme celek, jemuž se jen těžko odolá. A navíc, lze jej postavit i ve WhatIf camo ...

Užitečné linky

Olda Homola

Redakce ModelWebu děkuje firmě RS models za vzorek k recenzi.

Rubrika Letadla - 1:72, Letadla - Náhledy do krabiček, RS models | 6 komentářů

Komentáře

6 odpovědí k článku “1/72 Airspeed Envoy “Cheetah Engine””

  1. Pelant Jirka napsal:

    Ahoj Oldo.
    Jen bych malinko doplnil Tvou recenci.Ten benefit v podobě čirého dílu představujícího pasažerská okénka nám byl čert dlužen.Díl je naprosto rovný a trup vyklenutý.Tohle kdo vymyslel,tak to musela být bedna(zkusil si to vůbec kontrolně někdo od RS postavit?).Před několika týdny jsem tenhle kit dostavěl a právě pasování toho rovného dílu do vyklenutého trupu byl opravdu šmakuláda.Musel jsem tam přidat zarážky,aby ta řada okének nebyla utopena v trupu a dokonce ten čirý díl byl o dost delší než otvor,kam měl přijít .Přesně u tohoto tvaru trupu by ta okna byla opravdu lepší jednotlivě.Další perla-motorové gondoly a další už ani nebudu zmiňovat.Už jsem od RS modelu stavěl jiný model a byl o dost lepší.Tenhle kit jsem dostavěl silou vůle.Jeho jediné plus pro mne je to,že ho asi nikdo jiný nedělá a mohl jsem si rozšířít sbírku strojů ČSA.Jináč je to vcelku pěkný bobek do sbírky,ale ty nervy.

  2. Olda Homola napsal:

    Ahoj Jirko,
    díky za cenný komentář! Já tuto recenzi zpracovával jako náhled do krabičky a lícování, potažmo stavbu vůbec budu řešit v samostatné recenzi. Prozatím jsem vycházel z informací od Filipa Tomčiho, který si při stavbě na nic nestěžoval..
    Je škoda, že takto pěkný a zajímavý kit je stavebně neodladěný, jsem zvědav, jak se bude dařit mě.
    ještě jednou díky a měj se!
    O.

  3. Filip 'speedy' Tomči napsal:

    Já jsem na žádný větší problém nenarazil při stavbě. Asi jsem šikovnější, ale u mých dvou Envoyů co jsou na MF jsem nic upravovat nemusel. Motorové gondoly jsou v plánku sice uvedeny nepřehledně, ale podle vrchních resinových dílů se lehce zjistí jaký spodek k čemu patří. Prohodit to nelze. Celý díl s okénky jsem chytil na jedné straně vteřinovkou a postupně jsem to dolepoval podle ohybu trupu opět menším množstvím vteřinového lepidla.V přední část přečuhoval asi 1 mm a ten jsem ubrousil. Práce asi na 5 minut? Možná ještě jsem trochu upravoval přechod křídlo trup, ale opět nic neřešitelného. Neviděl bych to tak tragicky jak píše Jirka. Není to prostě model na víkend a ani to snad nikdo neočekává kdo staví shortruny.

  4. Pelant Jirka napsal:

    Ahoj Filipe.
    Short-runy stavím tak cca ze 70%,měl jsem verzi s motory Castor.Neměl jsem na mysli jakou spodní část napasovat k vršku-to jsem úspěšně vyřešil vylučovací metodou.Motorové gondoly(jejich vrchní část) jsou pokud se dobře pamatuji složeny za dvou dílů,zadní část má přesahovat odtokovou hranu křídla a při správném usazení přední části a této zadní části mot.gondoly vzniká cca 2mm spára-nutno tmelit a zrovna v tomto místě nic pěkného.Resinový kolektor výfuků(doufám,že jsem to nepopletl) má mít sedm připojení na válce-má jich pouze šest.K oknům-také jsem dolepoval vteřiňákem a modlil se abych to neměl další den zamlženo,nemohu se prostě zbavit dojmu,že u takového tvaru trupu tohle není nejlepší řešení.Navíc jsem zkraje pří pokusu ohnout tento díl do mírného oblouku tento díl zlomil a tak už mi potom ty nervy začali trochu téci.Možna také proto jsem poněkud přísný na tento kit.Ke konci stavby už emoce poněkud opadli a model šel do vitríny.Jen jsem od modelu za cca 450,-Kč čekal více.Přeji Oldovi bezproblémovou stavbu.Filip má mou úctu za tyhle dva kity v tomhle tempu.

  5. Filip 'speedy' Tomči napsal:

    Jirko, říkáš že stavíš z velké části shortruny, tak se trochu divím, že se pozastavuješ nad věcmi, které u shortrunů potkávám deno denně. Tmelení, broušení, pasování dílů, občas vyrábění chybějících součástek, resiny a vyšší cena u těchto modelů je přeci standartem. Je to model poměrně složitý, spousta dílů, resiny, lepty a další věci. Není to určitě model na víkend jak jsem psal. Samozřejmě je dobré to tady napsat aby každý věděl, že když si bude takový model pořizovat aby si nemyslel, že je to jednoduchý model na stavbu.

  6. Pelant Jirka napsal:

    No Filipe já právě byl natěšenej z krabičky a jejího obsahu asi víc než bylo zdrávo a nezdravě to ovlivnilo mé očekávání.Připomenulo mi to La-5 UTI od AML.S tou jsem si taky užil.Mám oblíbeno MPM a SH,mají také své mouchy,ale tak nějak se mi s nima lépe pracuje-možná subjektivní pocit :)

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.