1/350 Hebeschiff SMS Vulkan 1917 od firmy Alliance

23.1.2013 - 5 191 přečtení

img_0013

Před časem vydal americký výrobce doplňků Alliance svůj první model německé opravárenské lodě ponorek SMS Vulkan. Pro svoji prvotinu si zvolil předlohu tvarově velmi zajímavou.

Doplňkové sety Alliance jsou velice kvalitní, pokud tomu bude i v případě tohoto modelu myslím, že to bude prodejní hit. Tak pojďme nahlédnout do pevné kartonové krabice s modelem ...

Není vulkán jako Vulkan !!!

Zdeněk Krčmář

Stavebnice: Hebeschiff SMS Vulkan 1917
Výrobce: Alliance
Měřítko: 1/350
Kat. číslo: NW35059

Obsah stavebnice

Nahoře krabice jsou v bublinkové folii zabaleny resinové díly trupu. Výrobce volil "hladinovou" verzi modelu, takže pokud budete chtít postavit model s kompletním trupem musíte přilepit tyto díly k horní části.

Resinové díly jsou velice pěkně zhotoveny, jsou rovné, s kvalitním povrchem bez jakýchkoliv kazů. Části, které budou pod vodou jsou značeny R a L pro správné umístění. Výrobce na povrchu ztvárnil velmi jemným pozitivním rytím jednotlivé panely obšívky.

Na internetu se mi podařilo sehnat několik fotografií vzoru a troufnu si říct, že ani tak dobře provedené rytí na modelu nenechám. Možná se mi, do stavby podaří sehnat další fotky, které mě přesvědčí nechat toto rytí na modelu. Podle fotografií je dobře jen vodorovné rytí.

Je také otázka jak budou díly trupu na sebe navazovat. Při prohlídce se dostávám hlouběji do krabice a beru do ruky malý sáček s úvazníky, jedním slovem nádhera. Krásné, malé, bez kazů a nutnosti je před nalepením začisťovat.

To samé platí i o dalších třech sáčcích s resinovými díly ... prostě paráda!

Cestou ke dnu krabice narážím na sáček s leptanými a soustruženými kovovými díly stožárů. Ty jsou také zdařilé, bohužel oproti předloze se liší, takže při stavbě budeme muset některá ráhna dodělat.

Planžet plechů je celkem pět a zase pěkné, jemné, detailní. Na posledním šestém je jmenovka se základními TTD vzoru. Planžety jsou jednotlivě baleny do samolepící folie a jsou tak chráněny proti poškození.

Návod

Beru do ruky návod, tři listy formátu A3 s velkými barevnými návodnými kresbami. Podle mě jsou tyto kresby dostatečně srozumitelné, pokud ne na stránkách výrobce je několik fotografií s hotovým modelem, který případě nezrozumitelnosti návodu také problém vyřeší.

Bohužel chybí nákres barevného provedení modelu. Pomocí internetu lze, ale tento problém vyřešit.

Závěr

Jelikož s doplňkovými sety tohoto výrobce často pracuji předpokládám, že v případě stavby tohoto modelu nebude žádný problém a stavba bude stejně příjemná jak vypadá model.

Já osobně jsem tímto modelem příjemně překvapený a spokojený, doufám, že se se mnou ztotožní i ostatní modeláři, kteří tento model budou vlastnit. Škoda zbytečné chyby s rytím a ráhnovým, je to sice lehce odstranitelný, nicméně zbytečný problém.

Náhledy hotového modelu byly převzaty z internetových stránek výrobce.

Zdeněk Krčmář

Dobové fotky předlohy


Redakce ModelWebu děkuje firmě Plastic-hobby za poskytnutý vzorek k recenzi.

Rubrika Alliance, Lodě - 1:350, Lodě – Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.