1/700 USS Texas 1914 od ŘOP o.s. Samek models

21.1.2013 - 6 311 přečtení

img_0005

Asi není lodního modeláře, který by neznal výrobky firmy Samek models. Abych se i já seznámil s výrobky firmy, nechal jsem si z internetového obchodu Plastic–hobby, který právě zahájil jejich prodej, poslat jeden kousek. Vybral jsem si velmi známou předlohu USS Texas ve verzi roku 1914.

Texas

Zdeněk Krčmář

Stavebnice: USS Texas 1914
Výrobce: ŘOP o.s. Samek Models
Měřítko: 1/700
Provedení: Waterline resinová stavebnice

Úvodem

img

Model pod katalogovým číslem S700/070 je dodáván ve dvojdílné tuhé kartonové krabici s kresbou předlohy a nepřehlédnutelným názvem modelu. Na víku se také dozvíme měřítko modelu a to že se jedná o resinový Waterline model, který obsahuje i leptané díly. Autorem úvodní kresby, kterou najdeme i na zvláštním listě uvnitř krabice, je pan Macháček.

Historie

Třída New York byla třída dreadnoughtů US Navy. Skládala se z jednotek USS New York a USS Texas, které jako první americké dreadnoughty nesly kanóny ráže 356 mm a proto bývají označovány i jako tzv. "superdreadnoughty". Na druhé straně to byly poslední americké bitevní lodě s více než čtyřmi dělovými věžmi a kotly na uhlí.

Obě lodi byly operačně nasazeny v první i druhé světové válce. Po jejím skončení byl New York použit při zkouškách jaderných zbraní na atolu Bikini v roce 1946 a o dva roky později potopen jako cvičný cíl. Texas byl zachován jako muzejní loď v texasském Houstonu a je dnes jedinou dochovanou americkou prvoválečnou bitevní lodí.

Citované základní informace jsou použity z Wikipedie.

Obsah stavebnice

bedna

S popisem obsahu krabičky začnu tentokrát ode dna. Zde najdeme sádrový odlitek s výřezem tvaru trupu a znázorněním vodní hladiny. Vodní hladina je znázorněna velmi povedeně, stačí povrch barevně upravit a nalepit na něj hotový model. Na odlitku vody je spolu s ním zabalen i trup lodě.

I přes množství detailů na palubě jsem neměl žádný poškozen nebo ulomen. Na povrchu trupu, a vlastně na žádném dílu se mi nepodařilo najít žádnou vadu nebo tolik "oblíbenou" bublinu.

Paluba má pěkně a jemně ztvárněn povrch. Detaily trupu jsou naznačeny velice dobře a vzhledem jejich množství bude asi zábava je barvit.

Ostatní díly modelu balí výrobce do jednoho sáčku rozděleného na čtyři díly. A zase velmi pěkné detaily a žádná vada. Dokonce i resinové hlavně jsou krásně rovné a dokonce i odvrtané. Některé s dílů jsou volné, jiné jsou na bláně, která je částečně chrání před poškozením.

Lept pro tuto stavebnici dodala rovněž česká firma - Eduard. V nich najdeme tolik zajímavé "drátěnkové" stožáry, žebříky, kotvy, kotevní řetěz ... Chybí mi ale více zábradlí, to co model obsahuje, určitě nebude stačit na obvod lodě.

U leptu také najdeme státní vlajku USA ve formě dekálu.

Návod

Návod modelu se skládá ze dvou listů formátu A4. Na prvním jsou TTD předlohy, na druhé straně horní a boční pohled na hotový model. Druhý list návodu je již vlastní návod ke stavbě, tento je velmi zjednodušený, ale vzhledem ke kategorii modelářů, kterým je model určen, je plně dostačující.

Závěr

Balím znovu model do krabičky, kterou vystýlám přiloženou bublinkovou folií a při zavírání víka musím konstatovat, že u tohoto modelu mě firma Samek nezklamala. Viděl jsem první model tohoto výrobce a věřím, že i další jeho modely jsou ve stejné kvalitě. Trochu mě mrzí, že jako modelář nedostanu kompletní model, ale musím ještě shánět chybějící zábradlí.

Celková kvalita modelu je ale výborná a modelářům, kteří sedmistovky staví, ji doporučuji.

Nebyly nalezeny žádné obrázky

Zdeněk Krčmář

Redakce ModelWebu děkuje firmě Plastic-hobby za poskytnutý vzorek k recenzi.

Rubrika Lodě - 1:700, Lodě – Náhledy do krabiček, ŘOP o.s. | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.