1/48 Mig-21F-13 ‘Fishbed’ firmy Trumpeter

19.1.2013 - 8 634 přečtení

SONY DSC

Že je MiG-21 zajímavá předloha pro kitaře se přesvědčil Eduard. A nyní se snaží na jeho úspěch navázat firma Trumpeter. Aby si prozatím navzájem nelezli do zelí, od Trumpety jsme se dočkaly stavebnice Mig-21F-13 'Fishbed'.

Tak jaká je ta třinácka od Trumpety ???

Martin 'moloko' Mígl

Model: Mig-21F-13 Fishbed
Výrobce: Trumpeter
Materiál: Plast
Měřítko: 1/48
Katalogové číslo: 02858

Úvod

Počátkem padesátých let konstrukční kancelář MIG přistoupila k vývoji nového stíhacího letounu, který by v operační službě nahradil MIG-19. Bylo přijato rozhodnutí zkombinovat motor AM-11 s nejmenším možným drakem, a tím dosáhnout vysokého poměru tahu k hmotnosti.

Výsledkem byl lehký nadzvukový frontový stíhač, který v porovnání s dvoumotorovými stroji měl mít provozní výhody v nižší hmotnosti konstrukce, nižší spotřebu paliva a také schopnost provozu z nezpevněných vzletových a přistávacích drah.

Postupem času se tento projekt přes prototypy Je-2/4/5 dostal, až do fáze Je-6 "výrobek 74", poháněný motorem R-11F-300, tedy do podoby Mig-21F-13.

Výroba v  SSSR byla zahájena v roce 1957. Konečný stav produkce čítal dnes neuvěřitelných 952 kusů. Koncem roku 1961 byl dodán do tehdejšího Československa, vzorový kus pro budoucí licenční výrobu (výr. č. 740904, ev. č. 0904) a čtyři kusy Migu-21F-13 (výr. č. 269901 až 269904, ev. č. 9901 až 9904) v rozsypu.

Vzorový letoun a letouny z "rozsypu" měly průhledný překryt za kabinou, který byl u sériových letounů nahrazen plechovým překrytem. Tato skutečnost bude hodně užitečná při budoucí stavbě.

Tak praví historie, či publikace vydavatelství 4+, kterou pro klidnou stavbu této stavebnice vřele doporučuji.

Krabice

mig-21f-017

Při pohledu na obal mě objala nejistota, zda Trumpeter opravdu vyrobil stavebnici  v měřítku 1/48. Krabice velikosti listu A4 , nemalé hloubky, přece nemůže obsahovat stavebnici Migu.

Obsahuje. Co víc, soudruzi dokázali do takto malé krabičky vměstnat 9 rámečků plastu, dále 1 rámeček čirých dílů, gumové pneumatiky hlavního podvozku, malý lept, návod a obtisky.

Výlisky

Deset stromečků, dle krabice cca 190 dílů, to je nový Mig-21F-13. Dílů pro základní stavbu není mnoho, porovnám-li kvalitu rytí a detailů se stavebnicí od Eduardu (Mig-21MF), přijdou mi obě stavebnice podobné. Foto hovoří jasnou řečí.

Z hlediska detailu, Trumpeteru nevěřím reliéf palubní desky, hrubé provedení sedačky pilota, gumové pneumatiky hlavního podvozku, absence vnitřních prostor pod brzdícími štíty. Příďové kolo je zaplať "pán-bůh" z plastu.

Zde, určitě nalezne uplatnění náhrada od výrobců doplňků. Abych, jen nekritizoval, musím uznat výrobcovu snahu o průzkum historie z hlediska licenční výroby, uživatelských úprav.

I takový detail jako plech za kabinu, který byl použit u Československých Migů, stavebnice obsahuje. Pouze je třeba si tento detail najít sám, neb na něj výrobce v návodu neupozorňuje.

Obtisky

Obtiskový aršík nabízí možnost postavit 6 strojů. Jelikož se zajímám jen o stroje používané výlučně na našem nebi, dovolím si vyslovit drobný poznatek ke schématu zbarvení. Stříbrná, co dodat, ale ...

Návrhář, evidentně použil kresbu z ruského webu a vůbec jej nenapadlo podívat se na ostatní prostor internetu. Zadáte-li Mig-21F 1106, najdete mnoho fotek na tento stroj, minimálně ze své "důstojné" muzejní kariéry ve Vyškově.

Pominu-li červené doplňky (SOP) určitě je nepoužitelné  trupové číslo 1106  (tvarem, dělení).

Závěrem

Za cenu okolo šesti stovek dostanete do ruky stavebnici Migu-21F, který v královském měřítku citelně chyběl.

Nyní, je nutno jen počkat na doplňky a obtisky anebo jen tak pro radost si jej postavit z  bedny, což by měl zvládnout i naprostý začátečník. Nemohu se dočkat, až uvidím první vlnu Trumpeteří "migománie" na soutěžích.

Toť  názor jednoho "poličkového" lepiče.

Martin "moloko" Mígl

Rubrika Letadla - 1:48, Letadla - Náhledy do krabiček, Trumpeter | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.