1/144 doplňky pro Supermarine Spitfire IXe – Eduard vs. Brengun

11.1.2013 - 4 631 přečtení

7504428_spitfire_ix

Téměř souběžně s novým odznáčkovým Spitem od Eduardů dorazily i první doplňky. Dáme si tedy malý klempířský duel s průhledným bonusem.

2x bižuterie pro legendu

Roman "Randalf" Kresta


Model: Spitfire IXe
Výrobce: Eduard / Brengun
Měřítko: 1/144
Kat.č.: 144006 / BRL144070 + BRL144068

Pohled společnosti Eduard ...

Eduard nabízí pro vyšlechtění svého Spitfiru jednu barevnou planžetu, která obsahuje jen to nejnutnější. Hlavně dostaneme ve stavebnici chybějící interiér, pitotku a zpětné zrcátko. K tomu pak kryty podvozku, vstup sání vzduchu do filtru a přistávací klapky.

Klapky jsou řešeny pouze jako jejich pohyblivá část, která se lepí přímo na pozici bez jakýchkoliv úprav křídla. Interiér se skládá jako krabička, do které se vkládá sedačka, knipl a přístrojová deska. Pokud byste chtěli otevírat kabinu a dvířka, bude třeba levou bočnici stříhat a dvířka vypreparovat. Lepty jsou pokovené a barvené a jsou pouze na jeden model.

... a jak to vidí Brengun

Brengun nám nabízí oproti Eduardu o něco bohatější výbavu. V sadě nalezneme rovněž ve stavebnici chybějící části interiéru, zde však včetně dvou variant levého panelu - zavřená a otevřená dvířka kabiny, což v případě otevření ušetří práci.

Výbava interiéru je pak řešena dolepením drobných přístrojů, stejně tak konstrukce přepážky s ukotvením sedačky je detailnější než u Eduardu.

Ale to není vše. V leptech máme k dispozici i radiostanici včetně otevřeného krytu a třešničkou na dortu, pardon v interiéru, je resinový odlitek kyslíkových láhví.

O něco více detailů máme i na podvozku, kde výrobce nabízí čtyři verze disků (plná a 3, 4, a 5-ti paprsková kola) a vedle krytu podvozku dostaneme i protistřihové nůžky.

K sání vzduchového filtru dostáváme i mřížky pro olejové chladiče pod křídla a externí bižuterie je také bohatější - vedle pitotky máme možnost vyměnit i sloupek antény a na výběr jsou dvě verze zrcátek.

Lepty nejsou barvené a jsou řešeny stejně jako stavebnice, tedy dvojmo.

Překryt kabiny

Pokud si už vyhrajeme s interiérem, není od věci kabinu otevřít.

Ve stavebnici je krásně čirý a dobře odstříknutý překryt, který je však vcelku a po rozřezání je pro měřítko 1/144 neúměrně silný a mimo to narazíme na tradiční problém s přetažením střední pohyblivé části přes zadní.

Zde nabízí elegantní řešení Brengun, který vakuově vyrábí dvě varianty překrytu a to zavřený i otevřený. Jen to dobře vyřezat ...

Hodnocení

Eduard je o poznání jednodušší a nenabízí sice tolik možností, ale pro běžného modeláře je tento lept postačující. Brengun je pak spíše pro náročnější modeláře s dobrým zrakem a větší trpělivostí, jedná se o lepty svým rozsahem vyhovující i většímu měřítku.

Určit v tomto duelu jasného vítěze je (zvláště s ohledem na měřítko) dost problematické. Osobně se více přikláním k Brengunu, na což bude mít asi vliv i subjektivní pocit, že lepty jsou lépe ohebné.

V obou případech však nesáhneme vedle a použití leptů modelu v každém případě prospěje, o překrytu kabiny nemluvě.

A komu to je málo, může si je třeba zkombinovat ...

Pozn.: Použité obrázky jsou z převzaty webů Eduard a Brengun.

Roman "Randalf" Kresta, MK Apolo Kopřivnice

Redakce ModelWebu děkuje firmám Eduard a Brengun za vzorky k recenzi.

Rubrika Brengun, Eduard, Letadla - 1:144, Letadla - Doplňky | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.