1/72 LO vzor 36B, ŘOP o. s. Samek Models

1.1.2013 - 6 681 přečtení

lo37b_01_krabice

Další z řady řopíků má tentokráte užší historickou souvztažnost s bouřlivými předválečnými událostmi ...

Petříkovice 1938

Pavel Šenk

Řada: Československé pohraniční opevnění 1935-1938
Model: Lehký objekt vzor 36B - Petříkovice 1938 (č. 102 † František Opočenský 19. září 1938)
Výrobce: ŘOP o. s. Samek Models
Měřítko: 1/72
Katalogové číslo: F72/113

Úvodem

Koncem léta 2012 uvedla firma ŘOP o. s.  Samek Models na trh další model ze série našeho pohraničního opevnění. Tentokráte se jedná o Lehký objekt vzor 36B, který byl tvořen jednou střeleckou místností se dvěma střílnami pro lehké, nebo těžké kulomety. Stěny objektu ze železobetonu byly silné 30-50 cm v týlu a 50-70 cm z čelní strany. Osádku tvořili 4 muži.

Obsah stavebnice

Stavebnice je dodávána v praktické tuhé kartonové krabici. Balení výrobku je naprosto skvělé, těžký sádrový odlitek je zabalen ve folii k němu je přilepen sáček s resinovým dílem a tento celek je ještě překryt bublinkovou folií a pevně přilepen ke dnu krabice; přiložen je propagační leták muzea v Rokycanech. Návod ke stavbě není součástí, není ani potřeba. V této "personalizované" stavebnici je navíc vložený list papíru s informacemi o Františku Opočenském, jehož památce je tento model věnován. Tento text se svolením výrobce přetiskuji zde v plném znění a najdete jej na konci tohoto článku.

Kvalita odlitků

Stavebnice obsahuje jeden sádrový a jeden resinový odlitek. Celková kvalita odlití je výborná, mám však jednu výtku (viz níže).

Můj exemplář sádrového bloku obsahoval pár mikrobublinek, bohužel zrovna na nejnevhodnějších místech - stupňovité pancéřování střílen, kde se mi to špatně napravovalo. Resinový odznak jako bonus je odlit v pořádku.

Stavba - zpracování

Stavba, či spíše zpracování obou dílů, je velmi rychlé a jednoduché, jediným problémem může být případné opravování bublinek, pokud se na vašem odlitku také vyskytnou.

Vzhledem k zamýšlené kompozici a dřevěné podložce, kterou mi poskytnul kamarád, jsem sádrový odlitek po krajích lehce oříznul do požadovaného tvaru a řezy zabrousil; celý blok jsem pak Herkulesem přilepil k podložce a začal s barvením. Použil jsem akrylové barvy Vallejo Game Color nanášené pistolí a štětcem, wash a drybrush olejovými barvami.

Terén by asi stačil pouze nabarvit, já jsem však zvolil snad modelovější cestu a po nabarvení podkladu jsem jej polepil pomocí Herkulesu statickou trávou Jordan.

Závěr obstaraly pigmenty CMK. Odznak jsem natřel leštící kovovou pastou Agama (bohužel jsem doma nenašel jinou než hliník). Veškerou práci jsem zvládnul během jediného pozdního odpoledne - večera.

Výsledek stavby

Výslednou podoba modelu po nabarvení můžete vidět na fotografiích níže. Pro představu velikosti a měřítkové srovnání jsem přiložil k bunkru Tančík vz. 33 ve stejném měřítku (resinový model HR Model).

Závěr

Model doporučuji, je kvalitní, cenově poměrně dostupný a výborně jsem se u jeho "stavby" zrelaxoval. Navíc jsem se dozvěděl další zajímavý střípek z naší pohnuté předválečné historie.

Pavel Šenk, MK Apolo Kopřivnice

Redakce Modelwebu děkuje firmě ŘOP o.s. Samek models za poskytnutí vzorku pro recenzi.

Střípek z historie

Text převzat se svolením výrobce z vloženého dokumentu stavebnice, opraven název obce Petřkovice na Petříkovice.

Dozorce finanční stráže František Opočenský

*6. 9. 1910  † 19. 9. 1938

Lehké opevnění vzor 36 na Trutnovsku obsazovaly v kritickém září 1928 jednotky Stráže obrany státu (SOS). Pevnůstky v Petříkovicích se nacházely v těsné blízkosti státní hranice. Jejich posádky tvořili příslušníci SOS čety Petříkovice pod velením vrchního inspiciena Václava Zeleného. Necelé dva kilometry za nimi už se táhla souvislá, plně obsazená linie těžkého a lehkého opevnění, „sosáci“ však stáli na hranici zcela osamocení.

Již 19. září varují vojenští zpravodajci z Trutnova, že se chystá útok henleinovských jednotek ze sousedního Německa právě na Petříkovice. K akci dochází o den později, 20. září před půlnocí. Útok je veden skupinou henleinovců proti osamocené pevnůstce 3. 102 nad železniční zastávkou Petřkovice. K přiblížení využívají útočníci hlubokou úžlabinu v předpolí s cílem osádku překvapit. Ta je však v pohotovosti a hlídkující strážný žádá heslo. Odpovědí je mu hromadná palba z pušek a pokus o útok na pevnůstku. Během přestřelky se část posádky stahuje do objektu a z jeho střílen zahajuje kulometnou palbu. To zcela mění situaci a henleinovci se dávají na spěšný ústup – proti kulometům nemají šanci. Je už po boji, když v polním postavení blízko pevnůstky ej nalezen mrtev dozorce finanční stráže František Opočenský. Ten pocházel z Jablonce nad Nisou, kde se narodil6. září 1910. K finanční stráži nastoupil v dubnu 1938, Petřkovice se staly jeho prvním a zároveň i posledním působištěm.

Zpracováno za pomoci údajů z publikace: Juřena, J., Mikolášek, J., Pilvousek, T.: Broumovsko a Trutnovsko, obrana republiky v druhé polovině třicátých let v severovýchodních Čechách. Nakladatelství FORTprint, 2006.

RNDr. Miroslav Kejzlar

 

Rubrika Dioráma - 1:72, ŘOP o.s. | 3 komentářů

Komentáře

3 odpovědí k článku “1/72 LO vzor 36B, ŘOP o. s. Samek Models”

  1. Zbyněk Škopán napsal:

    máte zmatek ve jménech obce

    jedná se o obec Petříkovice u Trutnova dnes část obce Chvaleč a ne Petřkovice (Ostrava)

    a ještě: místní podmínky jsou takové že ta pevnůstka je v prudkém kopci, dnes v lese takže dio s nějakou technikou je fixce

  2. Zbyněk Škopán napsal:

    odkaz na navigační body. http://www.poi.cz/index.php?poi=mapa1&c_idkat=2741

    V okolí Peříkovic je Lo. 36 víc .. celkově dost blízko hranic .. železniční trať z Trutnova na Teplice n.M zde dost přimyká státní hranici..Samotná linie vz 37. je až o údolí blíž k vnitrozemí

  3. Pavel Šenk napsal:

    Omlouvám se za mystifikaci, název obce jsem převzal z letáku ve stavebnici bez dalšího ověřování. Teď koukám do mapy a mají to být opravdu Petříkovice. V článku jsem to opravil.

    K té technice - dal jsem tam tančík jen pro porovnání velikosti, jak jsem uvedl.

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.