1/72 P-38H Lightning, RS Models

28.11.2012 - 8 526 přečtení

lightning-krabka

Raná verze slavného Lightningu v dvaasedmě.

Blesk po ránu ...

Jan Jezl

Model: P-38H Lightning
Výrobce: RS Models
Materiál: Plast
Měřítko: 1/72
Katalogové číslo: 92125

Úvodem

Kontury tohoto elegantního stíhacího letounu jsou jistě notoricky známé každému nadšenci druhoválečných letadel. Přesněji řečeno kontury pozdější verze P-38J. O to zajímavěji a skoro bych řekl exotičtěji působí starší verze s jiným tvarem motorových gondol. A právě tato odlišnost od "klasiky" mi tak trochu učarovala.

Obsah krabičky

Krabičce s bočním otevíráním vévodí krásná akční kresba Lightningu sestřelujícího nepřátelskou stíhačku. Na spodní straně krabičky najdeme barevná kamuflážní schémata hned pěti strojů.

To hlavní je pak samozřejmě uvnitř - tři rámečky se světle šedě zbarvenými plastovými díly, přehledný návod a v samostatném igelitovém sáčku zabalený obtiskový aršík společně s resinovými díly a čirým překrytem kabiny.

Výlisky

Jedná se o typický short-runový model a bohužel tomu místy odpovídá i kvalita stavebnice. Poněkud větší vtoky zasahují i do dílů a model hyzdí otřepy a místy vytrhaná paneláž.

Křídlo a VOP

Křídlo má některé pěkné detaily, obzvláště hrdla nádrží stojí za pozornost. Pěkná je i část okolo turbokompresorů, která se liší od verze P-38J. Místy je ale poškozená paneláž - pozitivní linka ve formě se vytrhla, na modelu tedy linka místy mizí nebo dokonce nepravidelně vystupuje nad povrch.

VOP je perfektní, na podkřídelních závěsnících jsou propadliny.

Gondola a trupy

Paneláž na "čumáku" bude vhodné jemně poladit, ale nic vážného.

Horší to bude u spodní části gondoly spojené s centroplánem, kde je na mnoha místech rytí poškozené a nepravidelně vystupuje nad povrch. Takže nejdříve obrousit a pak znovu narýt (a trefit se tak, aby to navazovalo na nepoškozené části).

Ohraničení podvozkových šachet v trupech není úplně přesně definováno, před broušením to bude potřeba vyzkoušet na sucho.

Na směrovce nám vyrostl malý nádor, ale jinak není moc co vytknout, byť naryté krytky na tom mohly být také o něco lépe.

Pohonné jednotky

Kapotáž motorů je pěkná, ale opět nás čeká hledání místa, kde končí otřep a začíná vlastní díl. A hned poté nás čeká přemýšlení, která část kapotáže je která, protože v návodu mají úplně jiná čísla.

Turba jsou v pohodě, vrtulové listy taky, ale jsou bohužel každý zvlášť.

Sání motorů

Hlavním rozdílem oproti P-38J jsou sání u motorů. A zrovna tato partie se podle mého názoru trochu nepovedla.

Jednak jsou patrná poškození vzniklá při vytahování z forem, ale to se dá opravit.

Horší to je s tvarem. Profil dílu v modelu se od vrtule směrem vzad snižuje velmi pozvolna. Ve skutečnosti byl přechod zakřivenější. A zrovna v této pasáži jsou i otvory sání, které tímpádem mají také jiný tvar (hodně kapkovitý a protáhlý místo více oválného a kratšího). A právě na otvorech sání je ten tvarový rozdíl nejvíce vidět.

Na poslední fotografii jsem se to pokusil názorně ukázat - červená linka je obkreslená podle fotografie skutečného stroje a přenesená na fotografii inkriminované části modelu. I přes případné nepřesnosti, kterých jsem se mohl dopustit, je to snad průkazné.

Zatím mě nenapadá jak to jednoduše opravit, to budu zkoumat až při stavbě, pokud se k ní tedy odhodlám.

Kokpit

Vybavení kokpitu je sice mírně zjednodušené, ale pro stavbu se zavřenou kabinou by po doplnění pásů mohlo stačit. Přístrojová deska je bez problémů, i sedadlo se mi líbí. Jen mě trošku pobavilo srovnání stavebního návodu se skutečnými díly ve stavebnici.

Podvozkové nohy

Podvozkové nohy jsou akceptovatelné, jen nevím, kdo vymyslel nálitek v místě dvou manžet. Kromě tohoto budeme muset začišťovat nemalé otřepy. Kola jsou pěkná, se zakrytými disky.

Podvozkové šachty

Tady to bude trošku bolet. Přední podvozková šachta se lepí ze dvou polovin, takže uprostřed dna bude po celé délce spára, která se bude obzvlášť v zahloubení pro kolo tmelit opravdu hodně špatně. A to nemluvím o tom, že stěny přední šachty připomínají spíše tankodrom po vojenském cvičení.

Hlavní podvozkové šachty jsou celkem v pohodě, jen sem tam malý důlek.

Kryty hlavních podvozkových šachet vyrobil předlohář velmi realisticky (lépe než například u Academy), nicméně při lisování dostaly trochu na frak a budeme zase hezky začišťovat.

Kamufláže

Na první pohled malinký obtiskový aršík nabízí hned pět kamuflážních schémat Lightningů používaných v letech 1942-1943 v Pacifiku, Africe a Velké Británii. Každé ze schémat obsahuje nějaký atraktivní doplněk ať již ve formě kresby nebo různých nápisů. Rozhodně bude z čeho vybírat.

Vlastní obtisky jsou krásně tenké, ostře vytisknuté a i drobný text je čitelný. Nepatrně je ale posunut soutisk tmavě modré vůči červené a především žluté, tj. na výsostných znacích. Naštěstí tři z pěti nabízených kamufláží mají hvězdy bez červeného či žlutého lemu, které jsou bez problémů.

Závěr

Původně jsem se těšil, že si k této verzi dokoupím ještě verzi průzkumnou s okny v čumáku. Po bližším prohlédnutí výlisků jsem si to ale rozmyslel. Ne že by model byl vyloženě špatný, ale například v porovnání s Re-2005 od téhož výrobce vnímám posun k horšímu. Upřímně řečeno, pokud je vám jedno jakou verzi Lightninga budete mít ve vitrínce, doporučuji stavebnici od Academy.

Jan Jezl

Redakce ModelWebu děkuje firmě RS Models za vzorek k recenzi.

Rubrika Letadla - 1:72, Letadla - Náhledy do krabiček, RS models | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.