1/32 Doplňky Profimodeller na B-25J Mitchell od HK MODELS – díl IV.

25.10.2012 - 5 768 přečtení

Profimodeller

Poslední doplňkové sady pro model B-25J od firmy Profimodeller.

Tuning pro Mitchella
Díl čtvrtý

Jan "Marty-ma" Martinec

Úvodem

Podle intenzity a množství vydávaných doplňkových sad na tento model v měřítku 1/32 v „naší kotlině“ by se dalo usuzovat, že se jedná o nejsledovanější stavebnici poslední doby.

V zápětí po napsání pohledu do krabičky produkce firmy Eduard se objevily nové dvě sady od firmy Profimodeller. Tak si je popíšeme, aby si případní zájemci mohli udělat alespoň hrubou představu, co by je čekalo po zakoupení.

32087 B-25 weight

Sada: B-25 weight
Výrobce: Profimodeller, Česká republika
Měřítko: 1/32
Kat. číslo: 32087

Popis tohoto doplňku bude velice jednoduchý. Jedná se o závaží do přídě modelu. Přesto, že u žádné sady jsem nezkoušel ani oddělování dílů, jejich skládání a následnou montáž na model, zde jsem se o to pokusil … Opravdu brilantní výkon! Vyndat ze sáčku a přiložit do pravé strany trupu ...

Závaží je z olova, jeho hmotnost jsem odvážil na kuchyňské váze – 160 gramů – a rozměry 5,5 x 2 x 1,2 cm (orientačně). Na klenuté straně jsou do závaží vyvrtané otvory a ty pomohou se snadnou aretací na patřičné místo v modelu.

Součástí balení je i pidi návod s dvojicí jednoduchých obrázků.

Závěr

Někdo za nás modeláře vymyslel a vyrobil elegantní řešení vyvážení modelu. Zůstává však otázka, kterou jsem si sám sobě položil při psaní vlastní recenze stavebnice B-25, jak dlouho toto zatížení vydrží pouze plastové podvozkové nohy ... ???

32090 Bomb bay B-25

Sada: Bomb bay B-25
Výrobce: Profimodeller, Česká republika
Měřítko: 1/32
Kat. číslo: 32090

Bylo již napsáno, že samotné stavebnicové ztvárnění pumovnice je na poměrně vysokém stupni zpracování a detailnosti. Pokud si modelář do ní umístí všech šest pum, moc jiného tam nebude uvnitř vidět. Pokud výzbroj zůstane „ležet“ pod letounem, pak se otvírá prostor pro tuto sadu.

Ve standardním sáčku jsou umístěny tři planžety leptů, jeden rezinový odlitek a část kulatého profilu. Stavební návod je složeninou přehnuté A4 a vložené A5. Vše oboustranně potištěné počítačovou grafikou, doplněné a zvýrazněné o barevné odkazy a části obrázků.

Lepty jsou na planžetách označeny "a", "b" a "c" a ve stejném duchu je značení i v návodu.

Planžeta "a" (11,5 x 7,5 cm) v sobě ukrývá 90 kusů dílů. Chvilku mě trvalo, než jsem se zorientoval a za pomoci návodu jsem zjistil, že se jedná o zcela nové, propracované a patřičně složité vstupy do letadla. A to jak samotné výsuvné žebříky, tak i vlastní rámování se ztvárněním vnitřní konstrukce.

Planžeta "b" (13,5 x 9 cm) má jen 16 dílů, ale zato jsou rozměrově robustní. Jedná se o vnější oplechování celého prostoru pumovnice, stropní průlez s madly a panty.

Planžeta "c" (14 x 9 cm) obsahuje 96 stavebních dílů. Dominantní jsou nové perforované plechy dveří pumovnice a sedm příčných žeber konstrukce trupu, které přijdou nalepit na vnější strop složeného tvaru pumovnice a budou tvořit – při pohledu z pilotního prostoru směrem k zádi letadla – realisticky vypadající vnitřní konstrukci. Drobné díly jsou určeny pro doplnění čela a zádi prostoru pumovnice, mechanizmu otevírání dveří, závěsníků a vlastních pum.

Rezinový díl představuje ojátko dlouhé šest cm. Za jeho pomoci bylo možné směrovat pohyb letounu po zemi (buď že ho tlačila skupina pozemního personálu nebo bylo zapojeno za tažný prostředek). Zde dává výrobce možnost pro rozhodnutí se, kam tento díl umístit. V „pracovní“ poloze aretovat k přední podvozkové noze a nebo umístit celé ojátko na pravou stranu pumovnice, kdy bylo přepravováno.

Závěr

Hodně, ale hodně rozsáhlý a podrobný set.

Celkový závěr aneb všechna "pletařina" na jedné hromadě ...

zaver-spolecne-foto-1

Je toho opravdu hodně, co oba tuzemští výrobci dokázali vyprodukovat během krátké doby od vydání stavebnice. Nejsem oprávněný a ani bych si netroufnul komukoliv radit, který nebo jaký set je podrobnější, detailnější, více odpovídá realitě nebo pracnější pro sestavení.

Pomineme-li shodné díly, kterým se nedalo vyhnout ani u jednoho z nich (přístrojovka, pásy, dveře pumovnice atp.), v drobnostech je vidět diferencovaný přístup ke ztvárnění daného detailu. Někdy rafinovanou formou jednoduché Potěmkinovy vesnice, jindy pracným skládáním dílečků, které, když si zrovna kýchnete, již nenajdete ...

Přehled, který jsem se snažil na těchto stránkách nastínit, by měl pomoci modelářům při hledání toho, co bude pro jejich model důležité, rozhodující a nepostradatelné. Současně si jistě každý sám uvědomí, kde jsou jeho stavitelské možnosti a schopnosti a v neposlední řadě i možnosti ekonomické.

Ale ať se každý rozhodne pro výrobek Profimodelleru nebo Eduardu, bude to jen a jen ku prospěchu takové velké a krásné stavebnice, jakým B-25J Mitchell v měřítku 1/32 je.

Jan "Marty-ma" Martinec

Redakce ModelWebu děkuje firmě Profimodeller za poskytnutí doplňkových sad k recenzi.

Rubrika Letadla - 1:32, Letadla - Doplňky, Profimodeller | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.