1/72 Fokker D.XXI „FR-167 with Retractable Landing Gear” – Special Hobby

24.10.2012 - 6 912 přečtení

fokk21_00

Přestože už v době vzniku se nejednalo o nějak extra moderní letoun, zapsal si původem holandský Fokker D.XXI řadu úspěchů a to zvláště ve Finsku. A jak úspěšně se s jeho 72x zmenšenou verzí popasovala firma Special Hobby?

Poslední z finského vrhu

Roman "Randalf" Kresta


Model: Fokker D.XXI „FR-167 with Retractable Landing Gear"
Výrobce: Special Hobby
Měřítko: 1/72
Kat.č.: SH72239

Trocha historie

Fokker D.XXI vznikl na základě objednávky nizozemského letectva z roku 1934. Na svou dobu již nebyl nijak převratným a moderním letadlem, nicméně se jednalo o kvalitní, obratný a relativně jednoduchý stroj. Díky tomu o něj projevilo zájem Dánsko a Finsko, pro které bylo noční můrou sousedství se SSSR. Domácí holandské letectvo odebralo 29 kusů, které později byly nasazeny pro obranu před nacisty a i přes relativní úspěchy byly zničeny během čtyř dnů. Nejvíce Fokkerů provozovalo Finsko, které koupilo 40 strojů a dalších 97 postavilo v licenci s americkými motory P&W R-1535 a byly nasazeny v Zimní i Pokračovací válce. Nasazení na severu bylo velice úspěšné, Finové zaznamenali 100 doložených sestřelů při vlastních ztrátách šesti strojů v boji a šest na zemi. Za zmínku určitě stojí sestřel šesti bombardérů DB-3 pilotem Jormem Kalivi Sarvantem během jediného letu právě na D.XII.

Finům se konstrukce s pevným podvozkem osvědčila, protože byla snadno adaptovatelná na lyžový. Poslední kus vyrobený ve Finsku pak dostal zkušebně zatahovací podvozek a právě tento stroj je předlohou modelu (takto byl testován i letoun FR-117 s původním motorem Mercury). FR-167 však nenaplnil očekávání a tak bylo od plánované sériové výroby upuštěno a po havárii v květnu 1944 dostal původní pevný podvozek, s kterým dosloužil až do roku 1948.

Krabička

Je třeba upozornit, že se jedná o upravený starší model. Krabička obsahuje rámečky plastových výlisků z původního modelu D.XXI SH72113, resp. SH72116 doplněné o odlévané díly křídla, krytu motoru a podvozků s novými obtisky a podvozkovými nohami, které jsou stříkané. Nechybí ani malá leptaná planžeta s upínacími pásy a další drobným vybavením.

Rozhodně to není model pro začátečníky - jedná se short-run a proti původnímu modelu je zde několik úprav a změn. Zkušenější modelář by však neměl mít větší problém, což míním výhledově ověřit vlastní stavbou.

Ve výběru kamufláže prostě nebylo jiné volby, než nabízené finské schéma.

Závěr

Přestože srovnání se současnou kvalitou nových modelů od Special Hobby nevyznívá pro původní výlisky zrovna nejlépe a rozdíl v použité technologii je znatelný, určitě tento exemplář stojí za pozornost. Při troše trpělivosti a odvahy získáme model unikátního letadla. Ostatně není nás málo, kdo si rádi postaví model stroje, který létal jen v jednom kusu...

Roman "Randalf" Kresta, MK Apolo Kopřivnice

Rubrika Letadla - 1:72, Letadla - Náhledy do krabiček, Special Hobby | 2 komentářů

Komentáře

2 odpovědí k článku “1/72 Fokker D.XXI „FR-167 with Retractable Landing Gear” – Special Hobby”

  1. Jan Jezl napsal:

    Abych byl upřímný, se závěrem moc nesouhlasím. Fokker byl dělanej z galvanických forem a i když je to starší model, tak je na tom mnohem lépe než řada nových modelů od MPM. S výjimkou těch několika málo z galvanických forem. Každopádně z fotek žádný problém patrný není

  2. Roman "Randalf" Kresta napsal:

    Srovnával jsem to s posledními Spity, tam je pokrok viditelný a je to jen náhled.
    Potvrdím či vyvrátím při stavbě ;)

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.