1/32 Doplňky Profimodeller na B-25J Mitchell od HK MODELS – díl II.

16.10.2012 - 6 221 přečtení

Profimodeller

Profimodeller před vlastním prodejem stavebnice B-25J v měřítku 1/32 nezahálel a současně se stavebnicí pustil na modelářské kolbiště i celou řadu doplňkových sad. Naposledy jsem se snažil "prohlédnout obsah" krabičky a pytlíků u setů nesoucí katalogová čísla: 32088, 32077, 32078, 32074 a 32075. Dnes se pokusím o to samé u zbývajících doplňků, které přišly - před více jak měsícem - současně se stavebnicí.

Tuning pro Mitchella
Díl druhý

Jan "Marty-ma" Martinec

32079 Canopy paint mask B-25

Sada: Canopy paint mask B-25
Výrobce: Profimodeller, Česká republika
Měřítko: 1/32
Kat. číslo: 32079

I tento doplněk je umístěn v unifikovaném pytlíku, ve kterém se nachází tři samolepící fólie černého, sametového povrchu s naříznutými díly. Každá fólie má zhruba rozměr 14x9 cm a celkem se na nich nachází 68 krycích "zaslepení".

Součástí je i malý návod formátu A5 na kterém je znázorněno počítačovou formou, která část zakrytí přijde na průhledné díly stavebnice – G2 (kabina pilotů), G3 (kabina předního střelce a bombometčíka), F12 (horní střeliště), F4 a F5 (křídelní světlomety), F10 a F11 (boční střeliště), F13 (ocasní střeliště a G1 (prosklení přídě trupu).

Závěr

Kdo by to řekl, že na tom éru bude tolik "skla" ... ???

32076 Waist guns details B-25

Sada: Waist guns details B-25
Výrobce: Profimodeller, Česká republika
Měřítko: 1/32
Kat. číslo: 32076

Než popíšu obsah tohoto balení, malá exkurze do vlastních útrob jak modelu, tak skutečné předlohy.

Boční střeliště byla v Mitchellu vybavena dvojicí velkorážných kulometů Browning Machine Gun, Cal. .50, doplněna o muniční schránky a kovové vedení nábojových pásů pro každou zbraň.

Modelově je tato část vybavena tak trochu spartánsky – asi s ohledem na to, že do trupu při stavbě z krabičky nebude zase až tak na detaily vidět – zbraně, jejich aretace a část vedení pro nábojové pásy od nejbližší zadní přepážky. Doplněk však nabízí dokončení vedení pásů, muniční boxy a opět "kladkostroj", ulehčující manipulaci se zbraní.

Takže z pytlíku na případného zájemce vypadnou dva nálitky ze světle žlutého polyuretanu obsahující dvě muniční bedny a dva mechanizmy koncového navíjení pro "kladkostroje", planžeta leptů o rozměru 5x4 cm s 34-mi díly (zahrnuje jak prodloužení kovového vedení nábojových pásů, tak i "poličky" pod muniční schránky, sestavu kladek a jejich vedení pro pravou i levou stranu trupu, optické prvky zaměřování a kotevní body pro vlastní lano kladkostroje), malý sáček se stočeným umělohmotným "drátkem" o průměru 0,5 mm (po rozvinutí jsem naměřil více jak 52 cm) a 9 drobounkých kousků kulatinky o průměru (sotva) 1 mm.

A pozor na ještě jeden malý leptík (velice snadno se mě ho podařilo přehlédnou a vypadl až při vlastním rozložení návodu). Je velký 3x1,5 cm a obsahuje duplicitní díly kladek v počtu 11 kusů.

Neschází ani návod, rozměru A5, jednostranně potištěný a to v kombinaci kreseb na PC a výseče dobového manuálu s rozmístěním jednotlivých komponentů v této části trupu. Zde bych měl výtku k tomu, že onen zmíněný "pidi" leptík není ani zaznamenán v rozstřelu dílů a ani na něj není žádný odkaz.

Závěr

Set je určen pro "detailisty", kteří se kochají tím, že ví, že to v modelu mají. I u tohoto výrobku mě osobně velice nadchnul nápad s kladkostrojem u zbraní. Když už nic přes skla bočních střelišť nebude vidět, tak část vedení a uchycení lan ke zbraním určitě ano.

32089 B-25 outher details set

Sada: B-25 outher details set
Výrobce: Profimodeller, Česká republika
Měřítko: 1/32
Kat. číslo: 32089

"Jiné" detaily na tento model jsou opět uloženy v klasickém pytlíku. Uvnitř nalezneme planžetu leptu 10x7 cm s 29 kusy dílů (některé jsou celkem velké), malý sáček s kovovou Pittotovou trubicí a asi 2 cm plastové kulatiny o průměru 1 mm.

Návod, formátu A5, tištěn barevně a jednostranně nám počítačovou kresbou vysvětlí, co s obsahem balení dělat. Jak již bylo řečeno, na leptu jsou velké díly a ty jsou základními stavebními kameny pro vytvoření alespoň části vnitřní konstrukce prostorů hlavních podvozkových šachet pro obě motorové gondoly. V "pohledu do krabice" jsem psal o tom, že výrobce tyto prostory zcela vynechal, asi z důvodu relativně malých otvorů, které kolem podvozkových noh vzniknou.

Přesto tam však bude vidět a tak několik přepážek před a za hlavní podvozkovou nohou a vnitřní strana jediného otevřeného krytu jistě nebude na závadu.

V dílech je zastoupena i vnitřní strana otevřeného krytu příďového podvozku, upevňovací objímky křídelních reflektorů a objímky signálních světel na spodní straně pravého křídla.

Závěr

Tato sada alespoň částečně v prostorech hlavních podvozků dohání to, co výrobce mohl, ale neudělal.

32080 Brass barrel set A for B-25

Sada: Brass barrel set A for B-25
Výrobce: Profimodeller, Česká republika
Měřítko: 1/32
Kat. číslo: 32080

Kovové hlavně – co více psát? Pro kombinaci třinácti kompletních hlavní najde modelář v druhém, menším sáčku celkem 26 kusů. Podle malého přiloženého návodu (A6) jde o verzi "B-25J gun barrels modification A" s alternativami pěti délek hlavní i jejich chladícího pláště. Čtyři hlavně jsou opatřeny i úsťovými tlumiči zášlehů.

Závěr

Dokonalé.

Jan "Marty-ma" Martinec

P.S. Tolik ve stručnosti na podstatnou část doplňků, které se od firmy Profimodeller "vyrojily" spolu s prodejem modelu B-25J na našem i zahraničním trhu. S odstupem doby se budou objevovat další a další doplňkové sady. Bude-li to pro modeláře přínosné, další pohledy do krabiček a pytlíků můžou následovat.

Redakce ModelWebu děkuje firmě Profimodeller za poskytnutí doplňkových sad k recenzi.

Rubrika Letadla - 1:32, Letadla - Doplňky, Profimodeller | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.