Novinky ŘOP o.s. SAMEK MODELS na říjen 2012

11.10.2012 - 7 032 přečtení

ŘOP. o.s. - Samek models

Firma ŘOP o.s. Samek z Prostějova zaslala redakci ModelWebu novinky na měsíc říjen 2012.

Novinky ŘOP o.s. SAMEK MODELS na říjen 2012
Lehké opevnění vz. 36 B a E 1/72

Radek Máša

Úvodem

Zdravím všechny modeláře. Jsem rád, že vám dneska mohu představit dvě novinky z produkce ŘOP o.s. SAMEK MODELS. Pokud se chceme na obě novinky podívat blíže, musíme se přemístit na Jižní Moravu, tedy do oblasti, která za mobilizace spadala pod IV. armádu. Úsek, kde se tyto objekty nacházely, spadal pod III. sbor, kterému velela významná osobnost naší armády a to div. gen. Sergej Ingr.

Lehké opevnění vz. 36 se na Jižní Moravě lišilo od objektů vybudovaných v jiných částech republiky. Díky svým atypickým půdorysům a tvarům (střecha objektu se svažovala k týlové stěně, jiná tloušťka stěn nebo rozevření střílen) byly tyto objekty nezaměnitelné a mnohdy i jedinečné.

Objekty byly někdy schopné i bočních paleb, tedy vlastnosti, která byla typická až pro lehké opevnění vz. 37. Bylo by tedy možné některé tyto objekty označit jako mezistupeň vývoje mezi vz. 36 a vz. 37.
Objekty budou jednotný sádrový odlitek s okolním terénem.

1/72 F72/124 Lo vz. 36 B

Model Lo vz. 36 B

predni_36b

Jde o dvou-střílnový objekt, který však svým půdorysem připomíná objekt tří-střílnový. Vstup do objektu je řešen otvorem v týlové stěně a uzavíral se plechovými dveřmi. Nezvyklými prvky jsou dva granátové skluzy po stranách blíže k týlové zdi a ventilační otvor na pravé straně vedle granátového skluzu. Ventilační otvor byl vyplněn armaturou, která zde vytvářela mříž. Na ní byla zevnitř připevněna trojlistá vrtule sloužící k větrání. Ta musela být nějak poháněna. Používal se například nožní pohon, viz foto. Ventilační otvor bylo možné zakrýt posuvnou ocelovou deskou.

1/72 F72/123 Lo vz. 36 E

Model: Lo vz. 36 E

predni_36e

Druhá novinka ze stejného úseku je opravdový unikát. Jde totiž o jediný jedno-střílnový objekt z prostoru III. sboru. Úkolem tohoto objektu byla ochrana mostu, který vedl přes Vranovskou přehradu u Bítova. Zvláštností tohoto objektu je jeho vchodová šachta se stupačkami (celkem 6 stupaček). Byla zřízena kvůli zapuštění objektu do okolního terénu. Objekt má opět otvor pro ventilaci a na každé straně je granátový skluz.

Rubrika Novinky Ř.O.P., ŘOP o.s. | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.