Vstupenkový model na soutěžní výstavu E-day 2012, jaký vlastně je?

27.9.2012 - 8 073 přečtení

01

Výstava E-day se kvapem blíží a tak vám redakce ModelWebu představuje jeden z modelů, který se bude dávat ke vstupence na této soutěži.

Odhalené tajemství, aneb Spitfire Mk.IXe jako vstupenkový model

Petr "Chmell" Chmelík

Úvod

Již se stalo tradicí, že ke vstupence na výstavě E-day dostane návštěvník i nějaký ten model. Pro letošek to mají být modely dva. Jeden zůstává stále zahalen tajemstvím, ale ten druhý dostala redakce ModelWebu k recenzi. Tímto modelem je Spitfire Mk.IXe

Rámeček A

Na tomto rámečku nalezneme většinu z dvaceti dílů, které model obsahuje. Díly jsou vylisovány prvotřídně a na model v měřítku 1/144 mají nádherně jemné rytí.
V modelu nenalezneme interiér. Jen malé zahloubení na jeho alternativu z leptaných dílů.

Rámeček D

Vlastní finální stavebnice bude obsahovat křídla dvě. A to s delším anebo kratším rozpětím. Já dostal na recenzi pouze křídlo s delším rozpětím.

Čirý díl

Čirý díl je velmi tenký, ale bohužel v mém zkušebním modelu byl přepravou poškozen.

Obtisky

Obtiskový aršík je tištěn firmou Eduard a i když se vám může zdát, že některé znaky nejsou stoprocentně ostré věřte, že opak je pravdou.

Návod

Na jedné stránce nalezneme kompletní stavební schéma, které nás provede bezpečně stavbou.

Kamuflážní schémata

Stavebnice obsahuje celkem šest zbarvení. Tři stroje můžeme postavit se zkráceným a tři s prodlouženým křídlem.

Leptané díly

Jako bonus jsem k recenzovanému modelu dostal také leptané díly, které se budou samostatně prodávat pod číslem 144 066.
Obsahují kompletní interiér, který je komplet barvený, dále kryty podvozku a pár drobností na exteriér stroje. Trochu kontroverzní jsou vztlakové klapky, které se dle návodu mají pouze přilepit na spodní stranu křídla. Ale zahloubení v křídle ani jeho náznak na modelu nenajdeme.

Závěr

Model mě překvapil svojí jednoduchostí a perfektním zpracováním. I když v modelu není interiér, nebude to ničemu vadit. Stejně by přes zavřený překryt nebylo v interiéru vidět zhola nic.
O sestavitelnosti modelu a pasování leptaných dílů se dočtete v příští recenzi.

Petr 'Chmell' Chmelík, KPM Plzeň
Redakce ModelWebu děkuje firmě Eduard za zkušební výlisky k recenzi.

Rubrika Eduard, Letadla - 1:144, Letadla - Náhledy do krabiček | 4 komentářů

Komentáře

4 odpovědí k článku “Vstupenkový model na soutěžní výstavu E-day 2012, jaký vlastně je?”

  1. Olda Homola napsal:

    dovolil bych si oponovat, že přes překryt nebude nic vidět...alespoň schematickou sedačku s trupovou přepážkou a opěrkou hlavy tam dát mohli...

  2. Milan Holzapfel napsal:

    Souhlas s připomínkou Oldy Homoly. Také je škoda, že český výrobce udělá chybu v označení čs. Spitfiru. Znaky by měly být bez bílého lemování. Lemování dostaly až v r 1946 při vytvoření leteckých divizí a s tím související změnou trupových kódů a praporových znaků na směrovce. I tak byly lemované znaky používány jen u 2.LD v Č.Budějovicích kam sice tento letoun patřil, ale není znám jeho celý trupový kód.

  3. Ondřej Škarka napsal:

    Chtěl bych se zeptat, jestli se chystá v klasické krabičce, co se bude později prodávat, přibalovat i lepty, nebo se budou muset dokupovat. Díky

  4. Krechi napsal:

    Malé upřesnění ke zbarvení Spitu PT396 "EJC" Nejedná se o osobní stroj "Jacka" Charlese jak je u tohoto stroje všude mylně uváděno, ale jde o osobní stroj W/Cdr E.J. Cassidyho, velitele 324 Wingu z jara 1945 ze středomoří.

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.