1/72 B-18 Bolo “Pre-War Service” Special Hobby

18.9.2012 - 8 728 přečtení

b-18-01

Jako první z vícero chystaných verzí dvoumotorového B-18 vydalo Special Hobby předválečnou verzi tohoto bombardéru. Tak se pojďme kouknout, co firma Special Hobby ukryla do krabičky s krásnou kresbou tohoto letounu.

Čo bolo, to bolo,
terazky je tu B-18 Bolo

Zdeněk 'ujík' Uj

Model: B-18 Bolo
Výrobce: Special Hobby
Měřítko: 1/72
Katalogové číslo: SH 72095

Stručná historie letounu

B-18 Bolo byl zkonstruován na základě specifikací vypsaných velením armádního letectva v roce 1938. To v soutěži vybralo návrh dvoumotorového bombardéru DB-1 firmy Douglas a objednalo 133 kusů pod označením B-18.

Návrh DB-1 vycházel z konstrukce civilního DC-2. Oproti DC-2 byl ale DB-1 středoplošník s pumovnicí pod křídlem a obranou výzbrojí tří kulometů umístěných v příďové a hřbetní střelecké věži a ve střelišti pod trupem. Celkem bylo objednáno 250 kusů, ale vyrobeno bylo jen 312 kusů.

B-18 Bolo se tak stalo nejrozšířenějším americkým bombardérem předválečného období. Bola byla rozmístěna jak na domácím území, tak na Hawai a Filipínách. V roce 1941 již bylo B-18 zastaralé a nehodilo se k bombardovacím akcím, bylo proto používáno k protiponorkovému hlídkování, výcviku a transportu.

Obsah krabičky

V pevné krabici, na které je nádherná kresba letícího Bola od pana Hájka, najdeme  čtyři rámečky plastových dílů, jeden rámeček s čirými díly, dva pytlíčky s drobnými resinovými odlitky, aršík leptů, obtisky a návod. Čiré díly jsou v samostatném sáčku, tudíž nehrozí jejich poškrábání.

Plastové díly

Plastové díly, které jsou rozmístěné ve čtyřech rámečcích jsou z šedého plastu, typického pro modely od MPM/Special Hobby. Zarazila mě rozdílnost výlisků v rámečcích.

Zatímco rámeček s polovinami trupu je krásně hladký a vyleštěný, díly v ostatních rámečcích mají povrch jak z jemného šmirglpapíru. Je to škoda, protože mimo trupu bude třeba všechny díly pečlivě přebrousit, zvlášť když má být povrch v barvě kovu.

Rytí na trupu je mělké a bude třeba jej protáhnout, ale je rovné a pravidelné. Pěkně je uděláno nad povrch vystupující přeplátování u kořenů křídel, výškovek a směrovky. Na druhou stranu bude třeba opatrnosti při lepení a broušení těchto partií. Na trupu se objevuje i několik drobných kazů, jako jsou zalité otvory oken, jakoby škrábance na trupu před levým kořenem křídla a vyhazovače na stěnách interiéru. Znázornění plátna na směrovce se mě osobně také líbí.

Pro křídla, výškovky a motorové gondoly platí to samé jako u trupu. Mělké rytí které chce protáhnout (ačkoliv je o něco hlubší než na trupu), velmi pěkně znázorněné přeplátování a naznačení plátna. U koncového oblouku spodní poloviny levého křídla je rytí zalité, zřejmě nějaký kaz formy. Nejhůře dopadlo rytí na cowlingách, kde se téměř ztrácí.

Drobné díly jako sedačky, podvozky, kola, vrtule, atd. jsou čistě odstříknuté, maximálně bude třeba začistit smirkem. Kola mají velmi pěkně naznačený dezén a disky. Motory se zdají drobátko rozplizlé, ale po nabarvení si troufám tvrdit, že na stavbu z krabičky budou bohatě dostačovat. Jen je škoda, že nejsou odstříklé celé, ale jako reliéf na destičce.

Resiny a lepty

Resinové odlitky obsahují kulomety, výfuky, sání a drobnosti do interiéru. Odlitky vypadají čistě, výfuky a sání jsou zahloubené. Nálitky jsou tenké.

Planžetka leptů obsahuje palubní desku, ovládací prvky do kokpitu, poutací pásy na sedačky, vylepšení kulometů atd. Přikládána je i fólie s budíky.

Čiré díly

Čiré díly jsou čistě odstříknuté, s ostrým rámováním. Průhlednost rovných oken je výborná, ale na zaoblených dílech jako je přední věž, prosklení spodku přídě a zadní věž, je hodně patrný čočkovitý efekt.

Obtisky

Obtisky jsou lesklé, s minimálním přesahem krycího laku. Soutisk se zdá v pořádku, pouze na vlajce na pravou polovinu směrovky je vidět nepatrně přesazený modrý pruh. Ale to jde bez problému pořešit odstřihnutím pruhu a přesným přiložením.

Mimo markingu obsahují obtisky už jen loga výrobce a popisky na vrtule. U koho jsou obtisky vytištěny netuším, našel jsem pouze v elipse umístěné logo FH. Jak se s obtisky bude pracovat tedy netuším.

Varianty zbarvení

Z krabičky jdou postavit čtyři letouny, všechny v barvě kovu s různě zbarvenými kryty motorů.

  • Kamufláž A
    B-18 Bolo, R-16, letoun velitele 21. Recon. Sqn. , Langley Field, Virginia, 1938
  • Kamufláž B
    B-18 Bolo, R-34, 38. Recon. Sqn. , Hamilton Field, Kalifornie, 1938
  • Kamufláž C
    B-18 Bolo, BG-2, 7. Bombardment Group, Hamilton Field, Kalifornie, 1938
  • Kamufláž D
    B-18 Bolo, BG-100, 7. Bombardment Group, Hamilton Field, Kalifornie, 1938

Návod

Návod obsahuje stavební postup, stručnou historii předlohy, očíslování jednotlivých dílů a  kamuflážní schémata. Postup stavby je pěkně rozkreslený, zbarvení interiérů a dílů je označeno barvami Gunze.

Náhledy kamuflážích schémat nejsou žádný zázrak, ale pro zvolená jednoduchá zbarvení postačují a co se týká rozlišení panelů na kovovém povrchu, bude třeba pohledat fotografie skutečných letounů. Pomůže i povedená kresba na krabičce.

Závěr

Co říci závěrem? Pěkně a čistě odlité plastové díly, pěkné čiré díly a slušné doplňky z resinu. Rytí zaslouží prohloubit. Těm několika kazům uvedeným výše bych nepřikládal váhu, nebude problém je odstranit. Jen je škoda, že je do hladka vyleštěný jen trup a zbytek dílů je drsný.

Při úpravě povrchu pod kovové barvy by to ulehčilo práci s přípravou. Trup a křídla jsem jenom vyštípnul kleštičkami z rámečků a bez jakéhokoliv začišťování dílů jsem je přilepil k sobě páskou. Lícování se mi zatím zamlouvá, uvidíme, jestli to nadšení vydrží i při stavbě, našlápnuto má Bolo od Special Hobby velmi dobře.

Zdeněk 'ujík' Uj

Poznámka: Stručná historie letounu použita z návodu.

Redakce ModelWebu děkuje firmě MPM Production za vzorek pro recenzi.

Rubrika Letadla - 1:72, Letadla - Náhledy do krabiček, Special Hobby | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.