1:32 P 51D Mustang od firmy Zoukei-Mura

13.9.2012 - 8 082 přečtení

dscf3662

Před časem se na trhu objevila perfektní stavebnice firmy Tamyia ve "dvaatřicetině", tento model hravě převálcoval veškerou konkurenci modelů tohoto typu.

Za nějakou dobu se na trhu objevuje přímý konkurent v podobě modelu Mustangu D od firmy Zoukei-Mura ...

Jaký je velký Mustang
od firmy Zoukei-Mura ???

Zdeněk Krčmář

Úvodem

P-51D Mustang je již čtvrtou stavebnici této firmy. Po předchozích modelech J7W1 Shinden, Ta 152 H-1 a A-1H Skyraider přichází velmi detailní a perfektně vylisovaný model známého Mustangu.

Podle mého názoru jsou povrchové detaily u Tamyie zhotoveny lépe, nicméně pokud chcete dát prostor mechanikům ve Vaší diorámě, určitě sáhnete po modelu Z-M ...

Velice lákavá bude také možnost stavby z poloviny rozkrytovaného modelu, u něhož můžete obdivovat krásné tvary Mustangu, případně nahlédnout pod "košilku" tohoto krásného stroje.

Stavebnice

V rozměrné krabici najdeme 6 rámečků ze světle šedého plastu, dva z černého a dva ze stříbrného plastu, díly kabiny jsou samozřejmě z perfektně průhledného plastu. Dekály na tři verze markingu jsou vytištěny na dvou arších. Soutisk dekálů je perfektní.

Všechny "stromečky" jsou baleny jednotlivě a jsou tak chráněny proti poškození.

Stavební návod je zpracován v podobě dobového manuálu USAAF pro P 51. Jednotlivé stavební kroky jsou srozumitelné a dostatečně názorné, musím konstatovat, že je to nejlepší návod stavebnice, který jsem měl v ruce. Výrobce uvádí zbarvení pomocí odstínů Vallejo a Gunze.

V krabici nenajdeme žádný lept, ani díl z jiného materiálu. Na stránkách výrobce ovšem najdeme mnoho doplňků různých výrobců, za ty si však připlatíme.

Nádherný kousek je motor Packard Merlin. Tento můžeme dokonce nechat s odmontovanými kryty a odhalit tak jednotlivé válce v různé poloze, prostě nádhera. Bude asi těžké nevyužít této možnosti.

Rovněž kokpit a šachty podvozku a zbraní jsou velice pěkné. I tyto nabízejí možnost zhotovit je v otevřené poloze. Lze také bez větších problémů vychýlit všechny polohovatelné části modelu.

Podle rozložení stavebnice lze předpokládat, že se brzy dočkáme i jiných variant Mustangu, včetně verze B/C.

Kamufláže

Pokud využijeme nabídky výrobce, můžeme si vybrat ze zajímavých obtiskových variant:

  • P 51 D-5NA, 44-13837,343 FS, 55 FG,CY-M Marilyn II kapitána Roberta Welche
  • P 51 D-10NA 44-14450, 363 FS, 357 FG, B6-S kapitána Buda Andersona
  • P 51 D-25 NA 44-73108, 334 FS, 4FG QP-O „Red Dog XII“ majora Louise Horleye.

Závěr

Co napsat na závěr? Snad jen to, že pro nás modeláře připravila Zoukei-Mura těžké rozhodnutí jaký model P-51 zvolit. Pokud bude model Zoukei-Mura "lepitelný" tak dobře jak vypadá v krabičce, u mě to vyhrál, i když jeho stavba bude určitě složitější než u konkurenční Tamky.

Zdeněk Krčmář

Rubrika Letadla - 1:32, Letadla - Náhledy do krabiček, Zoukei-Mura | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.