1/48 Focke Wulf Fw-189 A-1 od firmy G.W.H

9.9.2012 - 7 432 přečtení

p8282661_mf

Jako další přírůstek do rodiny Fw-189 si pro nás čínský výrobce Great Wal Hobby připravil variantu lyže.

Rám na lyžích

Daniel "Skřivan" Křivánek

Model: Fw 189A-1 with "SONDERAKTION SCHNEEKEFEN"
Výrobce: G.W.HMateriál: plast, lepty, masky
Měřítko: 1/48
Kat. číslo: L4808

Trocha historie nikoho nezabije

V únoru 1937 německé říšské ministerstvo vyhlásilo soutěž na jednomotorový průzkumný letoun s dobrým výhledem z kabiny. Soutěž vyhrála firma Arado, ale firma Focke-Wulf byla pověřena vývojem alternativního typu s dvěma trupy, motory Argus As 410 a zaskleným trupem.

Kurt Tank začal práce na prototypu v dubnu. Na projektu průzkumného letounu pracovala i firma Blohm & Voss, jejíž projekt byl ještě více netradiční. Dr. Richard Vogt vypracoval stroj Bv 141, který měl asymetrický tvar a byl uzpůsoben pro let velmi nízkou rychlostí. Tento typ se však do sériové výroby nedostal. Do výroby byl nakonec přijat projekt konstruktéra Tanka.

První Fw 189 byl postaven v červenci 1939; jednalo se o stroje cvičné verze B a celkově bylo vyrobeno jen 13 ks této verze. K jednotkám první stroje přišly nejvíce vyráběné verze A až v roce 1941 během útoku na SSSR.

Existovalo několik variant Fw 189 A-1 s třemi podvariantami: U-1 byla standardní, U-2 byla upravena pro pouštní podmínky a U-3 byly dva speciálně upravené stroje pro generála Kesselringa a Jeschonneka.

Verze Fw 189 A-2 měla posílenou výzbroj na základě zkušeností z východní fronty, kulomety MG 15 byly nahrazeny dvojkulomety MG 81Z. Druhá cvičná verze nesla označení Fw 189 A-3.

K boji proti pozemním cílům byla nejprve vyrobena verze Fw 189 A-4 s lepším pancéřováním, dvěma 20 mm kanóny MG 151/20 a dvěma kulomety. Na sklonku války Němci experimentovali i s bojovou verzí Fw 189 C postavenou v prototypech V1b a V6, která však nikdy nebyla sériově vyráběna.

Stroje se kromě Německa vyráběly i v okupované francouzské továrně Bordeaux-Merignac a v protekturátu Čechy a Morava a to následovně:

  • Letov - zadní trupové nosníky, ocasní plochy
  • ČKD Praha - vnější křídla, křidélka, klapky, řízení v křídle
  • Aero - trupová gondola, centroplán, motorové gondoly a výhradní konečná montáž.

Spolu s prototypy bylo postaveno 864 ks Fw 189.

Focke-Wulf Fw 189 Uhu ("Výr velký") byl německý dvoutrupý dvoumotorový taktický průzkumný a spojovací letoun užívaný v druhé světové válce. První prototyp stroje vzlétl v červenci roku 1938, sériová výroba probíhala v letech 1940-1944. 337 ks Focke Wulfů Fw 189 bylo za války vyrobeno i v továrně Aero ve Vysočanech.

Zdroj: cs.wikipedia.org

Stavebnice

Po otevření krabice s horním otvíráním s obrázkem startujícího rámu na sněhu se objeví 6 pytlíčků s celkem osmi rámečky plastových dílů středně šedé barvy. Čiré díly jsou kromě pytlíčku ještě zabaleny v měkkém sáčku.

Krabice dále obsahuje sáček s lepty, obtisky a masky na kabinku, dále tu máme 11-ti stránkový návod ve formátu A4, kamuflážní schéma a plakát obrázku z víka krabice.

Pojďme se podrobně podívat jaké rámečky stavebnice vlastně obsahuje:

Rámeček A obsahuje výlisky motorových gondol, béčko obsahuje křídla a klapky, céčko kokpit s trupovou gondolou a centroplán a výškovku. Rámeček D je zdvojený a obsahuje motory, vrtule a jiné drobnosti,  dále pak rámečky E, G, které řeší zasklení kokpitu a konečně zdvojený rámeček F, kde jsou lyže.

Povrch výlisků je polomatný ale hladký, bez větších propadlin a otřepů, jen na drobných dílech je trošičku poznat přesazení formy. Rytí je rovnoměrně ostré a přiměřeně hluboké. Krytky mají rytí poněkud hrubší i s panty které vystupují dost nad povrch. Znázornění plátna na pohyblivých plochách je také různé. Na křidélkách mi přijde přiměřené, ale na výškovce a směrovkách zase moc hrubé.

Vtoky mi přijdou trošičku větší. Stopy po vyhazovačích jsou i na místech která budou vidět a nevyhneme se opravám. Nejvíc jsou stopy po vyrážečích patrné na podvozkových šachtách, vztlakových klapkách, krytech motorů a na bocích kokpitu. V těchto partiích se bude náprava provádět obtížně, protože je zde naznačená vnitřní konstrukce. A co mě hodně překvapilo byly stopy po vyražečích i na sedačce.

Celkový první dojem je 2+.

18 čirých dílů je odstříknuto čistě. Jsou silnější, ale jsou křisťálově čiré. Obsahují kompletní kabinu plus koncové oblouky a kryt radiokompasu, který byl na skutečném letadle s plexiskla. Zde je odštípnut díl 12 - předek kabinky. Podle návodu verze A-2 se taky nemá použít, tak ten bude asi patřit na A-1 nočníka. Tady by se dalo oznámkovat 1-.

Lepty obsahují zjednodušené pásy, horní díl klapek, nějaké krytky a rozvody ke svíčkám. Tady bych řekl, že lepty moc nenadchnou a ani neurazí.

Nebyly nalezeny žádné obrázky

Je chvályhodné, že k takto složitému "skleníku" přidal výrobce i masky. Sám jsem zvědav, jak se s nimi bude pracovat, ale co jsem se různě doslech, tak prý moc přesně nepasují - uvidíme.

Obtiskový aršík nám umožňuje postavit pouze jediný stroj KD+RO. Obtisky jsou pro mne od neznámého výrobce "Made in China" a kromě hlavních znaků a označení obsahují i nějaké popisky.

Kamufláže

Jak jsem napsal výše. Stavebnice nám umožňuje postavit pouze jediný stroj, v klasickém zbarvení RLM 71/70/65 se žlutými doplňky ze kterých se dá usuzovat o působení na východní frontě. Škoda, že není uveden stroj v zimní kamufláži, ale to se určitě napravit. Jestli je označení správně se mi nepodařilo zjistit. Na pravém bokorysu došlo k posunutí označení letounu.

Závěr

Co říci závěrem? Myslím, že vydání tohoto modelu v jeho různých variantách je určitě dobrým počinem a potěší nejednoho příznivce Luftwaffe.  Z tohoto přebalu si postavíme pouze lyžovou verzy A-1. Všechny nepotřebné síly jsou vyštípány. Týká se to podovzkových partii ostruhy a kulometů MG81Z.

Otázkou druhou je jaká bude sestavitelnost stavebnice.
Stavbu můžete sledovat na MF
Na stavbu verze A-2 Luba Keréka se můžete podívat zde.

Daniel "Skřivan" Křivánek, MK Apolo Kopřivnice

Redakce Modelwebu děkuje firmě Plastic Hobby za poskytnutí vzorku na recenzi.

 

Rubrika Great Wall Hobby, Letadla - 1:48, Letadla - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.