1/72 Hispano-Nieuport NiD-52 “Spanish Nationalist Service” od Azuru

1.9.2012 - 7 297 přečtení

00-krabka

MPM před nějakou dobou vydalo v řadě Azur limitovanou edici původně francouzské stíhačky NiD-52, tentokráte ve "Frankistickém" kabátě.

A co takhle Španěl ???

Jan Jezl

Model: Hispano-Nieuport NiD-52 "Spanish Nationalist Service"
Výrobce: CMK KITS s.r.o.
Edice: Azur
Materiál: Plast, lepty, resin
Měřítko: 1/72
Katalogové číslo: A097

Úvodem

Když se mi před cca 7 lety dostala do rukou stavebnice Hispano Nieuportu NiD-52 nabízející tři kamuflážní schémata španělských "republikánů", napadlo mě, že by bylo pěkné si pořídit stavebnici ještě jednu a postavit ji v barvách jejich protivníka – "frankistů".

Díky množství jiných projektů jsem se ale k realizaci tohoto nápadu naštěstí nedostal. Literaturu za mě prošli páni z MPM, a připravili limitovanou edici hned se třemi frankistickými kamuflážními schématy. A pak že bez práce nejsou koláče. Nicméně než na "mé" frankisty konečně došlo, MPM dokázalo výlisky zužitkovat pro řadu dalších variant tohoto letadla - NiD 62, NiD 622C.1 a NiD-72.

Stručná historie letadla

V roce 1924 firma Nieuport navrhla koncept jedenapůlplošníku Nieuport-Delage NiD 42, který byl roku 1927 v malých počtech zařazen do služby ve francouzském letectvu. Pokračovatelem typu byl NiD-52 a NiD-72 s kovovou kostrou, kde NiD-52 měl křídla potažená plátnem, NiD-72 měl potah kovový. NiD-62 měl konstrukci převážně dřevěnou a potah plátěný.

Prototyp NiD 52 poprvé vzlétl ke konci roku 1927 a již v roce 1928 si ho vybralo Španělské letectvo jako nový stíhací letoun a zakoupilo licenci na jeho výrobu. Celkem bylo ve Španělsku vyrobeno 125 kusů tohoto letounu plus 10 kusů vyrobených po vypuknutí občanské války.

Velké provozní ztráty způsobily, že na začátku občanské války bylo provozuschopných pouze 56 letounů, z toho 48 bylo v rukou vládních republikánů a frankisté tedy měli 8 kusů. Do příchodu zahraničních typů se jednalo o nejvýkonnější stíhačku v konfliktu a na jeho kontě jsou i prvé sestřely.

Obsah krabičky

Na původní krabičku s kresbou republikánkého stroje je nalepen informační štítek s dodatkem, že se jedná o limitovanou edici v barvách španělských nacionalistů. Uvnitř najdeme stejné výlisky, lepty i resinové díly jako v původní stavebnici. Liší se pouze kamuflážní schémata v návodu a pochopitelně obtiskový aršík.

Výlisky

Plastové díly jsou rozděleny do tří rámečků. Zvlášť je trup a horní křídlo, rámeček se zbývajícími díly je společný i pro všechny variace na téma NiD 52/62/72, které MPM vydalo. Plastové díly ani po 7 letech neudělají ostudu, ale vzhledem k použité technologii je nutno počítat především s otřepy a trochu masívnějšími vtoky. Nicméně s kvalitou vlastních dílů jsem spokojen, rytí i detaily jsou prosty větších nedostatků.

Jedinými drobnými a snadno opravitelnými nedokonalostmi na dílech trupu jsou rýha na jedné polovině trupu a kousek zalitého rytí na druhé. Perfekcionalisti pravděpodobně odvrtají výfuky (nebo se je dokonce pokusí udělat z trubiček) a možná zvýrazní mřížky pod výfuky.

Kokpit je kompletně řešen resinovými díly, na bocích trupu je pouze naznačeno jeho umístění.

Křídla mají nádherně znázorněna žebra, jediná chybička je zachycena na fotografii. U spodního křídla budeme zápasit s trochu větším množstvím otřepů a u směrovky se začištěním důsledků škrábanců ve formě.

Kolečka jsou pěkná a zcela bez chybičky, u vrtule i malých trupových vzpěr budeme opět začišťovat. Při začišťování hlavních vzpěr je nutno dát pozor na to, že šev podél celého dílu tam má být, nejedná se o otřep!

Na ostatních dílech jsem nezaznamenal žádných vad na kráse.

Lepty

Přiložená planžeta leptaných dílů opět potěší. Byť dílů není mnoho, najdeme zde vše podstatné, tj. především přístrojovou desku včetně acetátové fólie s budíky a poutací pásy. Mimo to model obohatí oka a ovládání křidélek na spodní straně křídla, zpětné zrcátko a stupačka.

Resiny

Z odlévaných dílů sestavíme prakticky celý kokpit od podlahy přes sedačku, knipl, přepážky i trubkovou konstrukci. Zde není moc co vytknout, byť trubkovou konstrukci pravděpodobně raději zhotovím z plastových profilů (některé resinové díly jsou mírně prohnuté).

Mezi resinovými díly rovněž najdeme podtrupový chladič, hlavně kulometů, zaměřovač, tělo kamery, tenké trupové vzpěry a sání před motorem. Všechny díly jsou odlity čistě, bez bublin a jiných kazů. Jen u dílu č. 5 mám obavy, že ho při oddělování od nálitku poškodím.

Kamufláže

Obtiskový aršík nabízí tři líbivá kamuflážní schémata, sám ještě nevím, které zvolím. Obtisky jsou vytisknuty Aviprintem, což je pro mě samo o sobě zárukou kvality. Obtisky jsou krásně tenké, kresba je ostrá a na soutisku nebylo co pokazit, protože je vše černé. I přesto ale většinu označení nastříkám. Toho si ale nevšímejte, to je jen taková úchylka.

  1. Hispano Nieuport NiD-52, 11-14, Nacionalistické letectvo (Arma de Aviación). Letoun byl patrně ukořistěn na republikánech a nese známky přetření republikánského označení. Nacionalistické označení černými kruhy bylo na tento letoun nastříkáno dvojmo.
  2. Hispano Nieuport NiD-52, 12-26, Nacionalistické letectvo (Arma de Aviación). Původní označení bylo přestříkáno černými pruhy, které doplnily černé kruhy na křídle a kříže sv. Ondřeje na kormidle svislé ocasní plochy a spodní plochy pomocného křídla.
  3. Hispano Nieuport NiD-52, 1-22, Nacionalistické letectvo (Arma de Aviación). V první linii byl tento stroj používán do března 1937, po té sloužil k výcviku v letecké škole.

Podklady

  • French Wings No. 2: Nieuport-Delage Ni-D 29 & Ni-D 62 Family, Stratus
  • L'aviation de chasse de la république Espagnole 1936/1939, Hors serie no 3 (Avions)
  • Air Magazine N° 10, 11, 12

Lícování na sucho

Lícování na sucho tentokrát vynechám, přeci jen se jedná o přebal staršího modelu ...

(No dobře, přiznávám se, model nemám zcela pod svou kontrolou.)

Závěr

U plastových dílů je nutno počítat se začišťováním otřepů, masivnějšími vtoky a sem tam s drobnou chybičkou. Vlastní díly jsou ale velmi pěkné. Z výběru kamufláží jsem nadšen, stejně jako z kvality obtisků.

Přítomnost fotoleptaných a resinových dílů přidává další plusové bodíky. Přestože se jedná o reedici 7 let staré shortrunové stavebnice, nebojím se ji doporučit nejen k založení do kitníku, ale i ke stavbě.

Na druhou stranu je nutno počítat s tím, že Tamiya to také není.

Jan Jezl

Redakce ModelWebu děkuje firmě CMK KITS s.r.o. za vzorek k recenzi.

Rubrika Azur, Letadla - 1:72, Letadla - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.