1/48 Jak-23 Flora – Bílek

23.8.2012 - 8 884 přečtení

flora_00

Jakovlev Jak-23 (v kódu NATO Flora) představoval novou konstrukci, která jen zdánlivě navazovala na předchozí typy Jak-15 a Jak-17. Po několika resinových čtvrtkách zde máme asi první stříkanou Floru 1/48. Podívejme se tedy, jak se tímto typem u Bílka vypořádali ...

Jakovlev Jak-23

Roman "Randalf" Kresta

Model: Jak-23
Výrobce: Bílek
Materiál: plast + lept
Měřítko: 1/48
Katalogové číslo: 484

Trocha historie

Jakovlev Jak-23 (v kódu NATO Flora) představoval novou konstrukci, která jen zdánlivě navazovala na předchozí typy Jak-15 a Jak-17.

Prototyp Jaku 23 byl zalétáván od července 1947 a sériová výroba byla zahájena v březnu 1948, ale s příchodem MiGu-15 byla výroba ukončena již koncem roku 1950. Stejně tak se již nerealizovala chystaná licenční výroba v Polsku a Československu a to včetně licenční výroby motorů RD-500 (které měly být dodávány jako M-02).

V Československu se zachoval jeden z dvanácti dodaných Jaků 23 (výrobní číslo 10101), které byly dodány v roce 1949 a létaly u nás pod označením S-101. Celkem bylo vyrobeno 310 letadel, včetně dvoumístných.

Krabička

Na první pohled je jasné, že máme v ruce shot-run a tedy těžko srovnávat s tamigáwami, jak mají někteří specialisté v oblibě.

Model v tzv. královském měřítku byl zatím k problematickému sehnání jen jako odlévaná stavebnice, dnes máme před sebou první stříkanou Floru v (a asi nejen) našich zemích. V krabici s bočním otevíráním nalezneme čtyři rámečky ze šedého plastu, jeden kousek z průhledného, kousek plechu, návody a obtisky.

Díly jsou vylisovány čistě a bez viditelných otřepů. Při bližším ohledání nalezneme několik vtaženin a pár jemných otřepů. Obě nedokonalosti jsou naštěstí na místech, kde to nebude problém zatmelit či obrousit (v sání motoru či náběžné hrany výškovek). Naopak odtokové hrany jsou překvapivě tenké a ostré.

Tvarově model odpovídá předloze, nenašel jsem zásadnějších chyby (a milimetry nehoním). Paneláž je dle mého názoru optimální, pro některé kolegy však bude asi mělká. Překryt kabiny je krásně čirý, i když poněkud silnější.

Některé partie se však zrovna moc nevyvedly, například po drobné úpravě či doplnění detailů volá oblast výtokové trysky nebo chybějící kolejnice pro odsunutí kabiny. Náročnější modelář se pak určitě nespokojí se zjednodušeným sáním, kde u originálu byla vidět část motoru.

Jako drobný nedostatek vidím fakt, že ve stavebnici nejsou přídavné nádrže, které se používaly více než často.

Místem, kde mohl výrobce přidat, jsou obtisky. Nemyslím na kvalitě (tisk BOA), ale na kvantitě – našinec by se určitě nezlobil za více čs. imatrikulací, než jen kbelské HX-51. Navíc když na krabičce vidíme IR-15 ...

Kamufláže

Výrobce nabízí čtyři variace na stříbrnou:

  • čs. HX-51
  • polskou červenou 16
  • sovětskou červenou 15
  • a profláklou USAF FU-599

Zde bych si dovolil upozornit na fakt, že na východě se plech neleštil, ale stříkal lakem s hliníkovým plničem.

Bonusový materiál

Součástí stavebnice je i malý plíšek s vybavením kabiny a drobnostmi – jmenovitě přístrojová deska, upínací pásy, anténa a drobná bižuterie. Komu to je málo, může si samostatně přikoupit rozšířenou verzi, která obsahově odpovídá zoomům, kde najdeme další vybavení kabiny, ale získáme druhou přístrojovou desku. Oba plechy jsou vyrobené u Eduardů.

Závěr

Pokud model postavíme jen tak z krabičky, určitě nám ostudu ve vitríně neudělá, ale pro náročnější modeláře je zde prostor pro mnohé úpravy a pole neorané pro výrobce doplňků. Výrobce si zaslouží jednoznačně pochvalu za vydání tohoto zajímavého a pro nás významného stroje.

V tuto chvíli jsou přislíbeny přes MF doplňky od Ciro Models (včetně zmíněného sání) a již je v nabídce obtiskový aršík.

Interiér připravuje také RES-IM a další výrobci na sebe nedají snad dlouho čekat.

Roman "Randalf" Kresta, MK Apolo Kopřivnice

Redakce ModelWebu děkuje firmě Bílek za vzorek k recenzi.

Rubrika Bílek, Letadla - 1:48, Letadla - Náhledy do krabiček | 2 komentářů

Komentáře

2 odpovědí k článku “1/48 Jak-23 Flora – Bílek”

  1. Martin Janousek napsal:

    Jenom dvě malé poznámky. Jedna modelářsky zcela bezvýznamná, že u nás nebylo 12, ale 11 kusů Jaků-23.
    Druhá poznámka, nemohu souhlasit s paušálním tvrzením, že se všechna letadla na východě stříkala bezbarvým lakem s hliníkovým práškem. Ano, stříkala, ale až při středních nebo spíš generálních opravách. Jaky-23 u nás létaly jen nějakých 6 let a žádnou střední nebo generální opravu nezažily, když na ni mělo dojít, byly odprodány nebo spíš vyřazeny jako zastaralé. Z toho důvodu byly naše Jaky-23 v barvě přírodního kovu a je to vidět i na fotkách. Stejně tak jako první MiG-15 atd.

  2. Roman "Randalf" Kresta napsal:

    Díky za upřesnění.
    S tím nástřikem jsem to evidentně blbě formulovat, hlavně jsem chtěl upozornit na častou chybu, kdy jsou modely východních mašin vyleštěny jak Sabre, na což jsme tady ale neměli technologii.
    Takže oprava: "na východě se plech neleštil, ale často se jen stříkal lakem s hliníkovým plničem nebo vůbec neřešil" ;)

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.