Mig-21 jako nosič A-Bomb

18.8.2012 - 12 918 přečtení

80-mig-21-pfm-krasznodar-4-900x574

Absolutně nemám tušení koho napadlo, že bude z Migu-21 nosič jaderné munice, ale předpokládám, že v 70. letech minulého století to bylo jaksi v módě, aby co nejvíce letounů mělo tuto schopnost. A tato podivná móda byla rozšířena jak na západ, tak i na východ od Aše.

Mig-21 jako nosič A-Bomb
aneb
jak balalajka k závaží přišla.

Martin Král

Historie

Jako první z rodiny 21ček, který mohl nést jadernou munici byly stroje Mig-21PFM. Proč zrovna Mig-21PFM? Ač to bude s podivem, tak tato verze byla z určitého taktického hlediska lepší, než v té době používané letouny Su-7. Je málo známou skutečností, že vzhledem k nesení palubního lokátoru, měla tato verze integrované i protizemní řízené střely Ch-66, takže byla schopna na rozdíl od Su-7 působit řízenou municí proti pozemním cílům.

Každopádně stejně jako u Su-7 u ní byla integrována i jaderná munice. Tou municí byla jaderná bomba 8U49 známá také jako RN244. Ne každý letoun ale mohl tuto bombu nést. Pro zavěšení této zbraně musel být letoun upraven. Z modelářského hlediska je důležitá instalace ovládacího pultu do kabiny pilota a záměna standardního podtrupového pylonu za pylon BD3-66-21N.

Další verzí, které se dostalo této pochybné cti byl Mig-21MT/SMT. Jak již mnozí vědí, tato verze sloužila pouze v letectvu Sovětského svazu. Jeho zvětšená zásoba paliva, která byla umístěna ve hřbetní nádrži ho přímo předurčoval k taktickým jaderným úderům, neboť díky větší zásobě paliva by se čistě teoreticky z takové akce nemusela stát mise bez návratu.

Na druhou stranu, byla tato verze díky "hrbu" natolik nestabilní, že nejdříve přišlo nařízení, podle kterého se hřbetní nádrž neplnila do plna a nakonec byla část letounu během SO a GO předělána na verzi ST a díky montáži menší hřbetní nádrže byla snadno zaměnitelná za verzi bis.

Samozřejmostí bylo opět vybavení závěsníkem BD3-66-21N a ovládací skřínkou v kabině letounu (ta byla stejná jako u Migu-21 bis).

Poslední verzí, která měla schopnost jaderného útoku byl právě Mig-21 bis.

Modelářské post skriptum

První na co se spousta modelářů zeptá je "A jak poznám letoun, který mohl nést jadernou bombu?" Na tuto otázku není jednoduchá odpověď. Protože fotek na kterých námi vybraný letoun nese závěsník BD3-66-21N a nebo je vidět ovládací skřínka v kabině je jako na potvoru tolik, že nám stačí prsty jedné ruky. Bohužel se mi nepodařilo ani zjistit série, které byly takto vybaveny.

Jedinou možností je (teď mne začne píchat u srdce jak začne většina z vás nadávat a proklínat mne) sundat u skutečného letounu podtrupový závěsník a pokud je pod ním otvor (sloužil k tomu aby se do něj zasunul zámek závěsníku BD3-66-21N), tak máte vyhráno a stojíte před letounem, který byl 100% určen jako nosič.

V současné době se na rusky píšících fórech objevila teorie,která říká,že při navěšení 8U49 / IAB-500 se demontovaly dvířka hlavního podvozku.Osobně se domnívám,že se jedná o naprostý nesmysl.Toto opatření by krom zvýšení odporu letícího letounu nepřineslo nic jiného.Tato teorie hovoří o tom,že se tak činilo z důvodu velikosti podvěsu,ale i to můžeme vyvrátit , neboť přídavná palivová nádrž PTB-800 má největší průměr 650 mm a bomba 8U49 / IAB-500 má průměr těla 580 mm.

Závěsník BD3-66-21N

Tento závěsník je speciálně určený k nesení jednoho kusu speciální munice o váze 250 – 500kg. A je na něj možno zavěsit následující bomby:

  • 8U49 - jaderná bomba o síle 5kt
  • IAB 500 - imitační bomba
  • P-50-70 - cvičná bomba
  • DAB-100 - dýmová bomba

Jaderná bomba 8U49 / IAB-500

Jedná se o jednu z prvních taktických jaderných bomb. V literatuře jí můžete najít pod dvojím označením a to 8U49 a RN244. V obou případech se jedná o stejnou zbraň o síle 5kt. Jako cvičný ekvivalent vznikla bomba IAB-500, která sloužila k imitaci jaderného výbuchu a mohla být odpálena buď na zemi a nebo schozena z letounu, a k výcviku pozemního leteckého personálu.

Jak můžete na přiložených fotkách vidět podobnost obou bomb je asi čistě náhodná. :)

Ovládací skřínka

Existují dva typy. Jeden se používal pouze na Mig-21 PFM a druhý na Mig-21 SMT/bis

Martin Král

Rubrika Letadla - Walkaroundy | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.