1/48 P-61A “Black Widow” Glass Nose

20.7.2012 - 8 068 přečtení

l48063D

Great Wall Hobby uviedol na trh ďalšiu verziu "Čiernej Vdovy" . Tentokrát ide o A-čko vo verzii s gulometnou vežou a preskleným čumákom, v kombinácii s pacifickými markingmi. Viac v náhľade do krabice ...

Čierna vdova podruhé

Ľubomír Kerék

Model: P-61A  "Black Widow" Glass Nose
Výrobca: Great Wall Hobby
Material: Plast
Mierka: 1:48
Katalógové číslo: L4806

Stručne z histórie

Prvotný popud na vznik lietadla zadala Britská nákupná komisia, vyberajúc v roku 1940 vhodné typy pre RAF. Ďalším podnetom z Británie sa stali predbežné špecifikácie na nočné stíhacie lietadlo adresované Air Technical Service Command v Ohiu. Zanedlho prejavil záujem US Army Corps čo aj predstavovalo finančné zaistenie projektu.

Už 10. 3. 1941 následovala objednávka na 13 predsériových kusov, a 2. 4. 1941 oficiálna prehliadka makety. Prvý vzlet prototypu sa uskutočnil 26. 5. 1942 z dráhy letiska Northrop a prvé slová pilota po pristátí boli "máte zatratene dobrý eroplán".

Po prekonaní detských problémov následovala výroba prvej série A, kde malá časť lietadiel mala hornú streleckú vežu, ale pre problémy z aerodynamikov a chvením chvostových plôch, väčšina bola bez nej. A aj keď sa neskôr veža vrátila tieto problémy sa nepodarilo nikdy uspokojivo vyriešiť. Ďalší vývoj elektroniky mal za výsledok vznik najpočetnejšej varianty B.

Nočné P-61 A,B sa dostali do výzbroje 14-tich vojnových operačných NFS, a ich posádky dosiahli 127 zostrelov lietadiel + v Európe zničenie 18 ks V1. Použitím motorov s turbokompresorom vzniklo pár prototypov verzií C, D, E, ale do vojny už nezasiahli. Posledná kapitola na tému P-61 bola varianta F-15 report určená na diaľkový fotoprieskum. Celkový počet vyrobených kusov: A-215 ks(vrátane predsériových) B-450 ks, C-41 ks, F-15 - 36 ks.

Návod

Šestnásť stránkový  návod nás prehľadne vedie stavbou a obsahuje samotné rozkreslenie zostavenia zostáv, rozmiestnenie masiek na kabínu ako aj dve kamuflážne schémy, samozrejmosťou je rozpis použitých farieb a rozkres výliskov.

Výlisky

Výlisky sú už na prvý pohľad výborne odstreknuté, bez viditeľných vťaženín a iných nedostatkov. Oproti FW-189 sa zmenšil počet naznačených pántov a sú aj menej pozitívne zvýraznené aj keď je to stále veľa. Našťastie náprava by nemala byt problém, stačí obrúsením zmenšiť ich výšku. Oproti prvému A-čku prišlo k pár zmenám. Je opravený tvar vrtule aj keď jej riešenie z jedného kusa spolu s kužeľom je stále dosť nešťastné a odporúčam jej nahradenie bud vrtuľou od Vektor, alebo od Cutting Edge a ja osobne verím že sa časom pochlapí aj Quickboost.

Na motore pribudlo nové znázornenie magnet a bol upravený dosť kritizovaný tvar a veľkosť vstupu na motore. Aj keď mám pocit, že ešte trochu by si to pýtalo - pred stavbou si to ešte treba naštudovať z fotiek, prípadne skúsiť porovnať s opravným výrobkom od Quickboost. Pri tejto verzii ešte samozrejme pribudla horná strelecká veža a jej znázornenie je výborné.

Prevedenie všetkých detailov je prvotriedne aj keď trochu zamrzí dosť vyhadzovákov, ale presadenie drobných dielov sa oproti FW-189 zmenšilo, čo poteší. Osadenie brzdiacich štítov nezodpovedá moc realite ale tu našťastie pomáha exteriérová sada od Eduardu, ktorá dosť výrazným spôsobom vylepšuje aj podvozkové šachty.

Motory vyzerajú moc pekne a po doplnení drobnosťami z plechov zo stavebnice, alebo  od Eduardu sú vyhovujúce, aj keď už je na výber možnosť výmeny za Vektor, alebo Brassin od Eduardu. Pri konfigurácii otvorených motorov určite odporúčam ich vymeniť. Interiér je pekný už zo stavebnice, aj keď sa dá určite vylepšiť doplnkami.

Pri kolesách odporúčam výmenu za nové od Eduardu - odpadne tým pracne tmelenie a hlavne prerývanie vzorku po brúsení. Osobne veľmi kvitujem možnosť už zo stavebnice otvoriť kabínu - vrátane zadnej, otvorené spodné guľomety, rozpohybované klapky, krídelká, smerovky a výškovka. Keďže je predok číry, tak bude trochu problém model vyvážiť, aby nepadal na zadok - odporúčam zaplniť každé volne miesto vpredu, asi aj vrátane kužeľov atď.

Číre diely

Odstreknuté su kryštálovo čisto, trošku síce mohli byť tenšie ale ... Číňan avizuje v tejto stavebnici opravené rámovanie na zadnej a prednej kabíne. Na prvej verzii A-čka bol kritizovaný predok, tu údajne novým priehľadný predkom problém s disproporciou odstránili. Odporúčam dať pozor pri manipulácii s čírymi dielmi, sú dosť náchylné na vylomenie a poškodenie .

Kovové diely

Súčasťou stavebnice sú aj kovové diely ktoré dopĺňajú rozvody na motore, pútacie pásy a pedály do interiéru, mriežky pod motor, brzdiace štíty, a konštrukcia rebríka zadného vstupu.

Obtlačky

Obtlačky - vyzerajú na pohľad OK, ale keďže sú z Číny, treba byť pri práci s nimi radšej opatrný ...

Kamuflážne schémy

Stavebnica umožnúje postaviť model v dvoch kamuflážach :

  1. V kombinácii olive drab a neutral grey - P-61A-1-NO, 44-5527 s názvom "Moonhappy", ktorá slúžila u 6.NFS v oblasti Saipanu, týmto lietadlom lietala najúspešnejšia posádka 6.NFS v zložení - 2nd Lt. Dale F. Habernan, radarový operátor F/O Raymond P. Mooney a strelec Pvt. Patric J. Farelly, ktorá dosiahla celkom 4 potvrdené zostrely. Tu vidím trochu nezrovnalosť vo farbe sériového čísla na smerovke. V stavebnici vravia červené ale napr. v REVI č. 47 je žlté - toto treba preveriť.
  2. Celočierny P-61A-5-NO5, 42-5554 od 6. NFS s názvom "The Virgin Widow", posádka - 2nd Lt. Robert L. Ferguson, radarový operátor Charles A. Ward a strelec Sgt. LeRoy F. Miozzi. Stroj bol jeden z prvých celočiernych u 6. NFS.

Bonusy

Stavebnica ako bonus obsahuje masky na vykrývanie kabíny, tyčku z plastu 0,4 mm a kvalitne vytlačenú kresbu z krabice v peknom plastovom obale

Celkové zhodnotenie

Aj keď som kdesi čítal o tvarových nepresnostiach, musím sa priznať že toto ja neriešim a podstatné pre mňa je, že to ako P-61 vyzerá. Je vidieť, že výrobca v kvalite napreduje a je potešiteľné, že je ochotný sebareflexie, čo vidno na opravených dieloch. Už model postavený zo stavebnice je dostatočne detailný a po doplnení teraz už kopou ponúkaných doplnkov to bude výstavný kúsok.

Ľubomír Kerék

Rubrika Great Wall Hobby, Letadla - 1:48, Letadla - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.