1/72, 1/48, 1/32 Obtisky přístrojů od Mike Grant Decals

14.6.2012 - 6 553 přečtení

mgdecalslogo

Obtisky budíků přístrojů nejsou úplně novým nápadem. Nyní se podíváme na obtisky od Mike Grant Decals, které jsou k dispozici ve všech hlavních měřítcích.

Obtisky přístrojů
Mike Grant Decals 1/72, 1/48, 1/32

Jan Jezl

Výrobce: Mike Grant Decals Mike Grant Decals Mike Grant Decals
Měřítko: 1/72 1/48 1/32
Kat. č.: CKP-072 CKP-048 CKP-032
Přístrojů: 360 ks 426 ks 364 ks
Tabulek: 150 ks 86 ks 77 ks

 

Obtisky přístrojů od konkurence

Doposud mám zkušenosti pouze s obtisky od APC decals, případně s obtisky přístrojových desek ze stavebnic.

Výhodou obtisků od APC decals je, že přístroje nemají čirý podkladový film, který by bylo nutno ořezávat. Nevýhodou je především u měřítka 1:72 poněkud neostrá kresba a ztrácející se bílé linky. Navíc se obtížně shánějí, protože jsou v současné době vyprodané.

Obtisky ze stavebnic mají pochopitelnou nevýhodu a to tu, že jsou určeny pouze na daný typ letadla a jejich použití jinde je problematické. Budíky se tedy musí z obtisku vyříznout a to velmi přesně, protože okolí budíku je většinou černé. Navíc využitelnost je malá - na jednu přístrojovou desku bych spotřeboval přístroje z řádově pěti obtisků přístrojových desek.

Mezi další výrobce obtisků přístrojů a informačních tabulek patří např. firma Airscale, ale ta má v nabídce pouze větší měřítka (1/48, 1/32, 1/24). Dále sem lze částečně zařadit i firmu HGW, která vyrábí lepty samostatných přístrojů letounů z 1. světové války v měřítku 1:32.

Obtisky přístrojů od Mike Grant decals

Obtisky jsou primárně určeny k letounům z 2. světové války a ranným proudovým letadlům. Ale v klidu bych je použil i jinde, silně pochybuji že by někdo byl schopen u modelu letadla odhalit nesprávný budík.

Aršíky nabízí černobílé obtisky přístrojů a obtisky informačních tabulek podložené stříbrnou barvou.

Vše je vytištěné krásně ostře. V měřítku 1/72 se u některých informačních tabulek ztrácí linky, ale myslím, že okem to nebude znatelné. U přístrojů každopádně nejsou chybičky vůbec žádné.

Přístroje jsou vytištěné na jednolitém čirém filmu, pro jejich oddělení z aršíku jsou doporučeny kulaté vyrážeče (Punch-and Die), "kornajsny" nebo manikúrové  nůžky. Já malé obtisky odděluji od aršíku tak, že je nejdříve vyříznu na hrubo a poté "okrájím" skalpelem.

Náhledy obtisků v měřítku 1/72:

Náhledy obtisků v měřítku 1/48:

Náhledy obtisků v měřítku 1/32:

Závěr

Obtisky Mike Grant decals mi udělaly velkou radost a jednoznačně je doporučuji. V měřítku 1/72 prakticky neexistuje jiná alternativa (obtisky od APC decals jsou vyprodané) stejně tak v měřítku 1/72 nevím o žádné alternativě k tabulkám s popiskami. Ve větších měřítcích alternativy existují, ale aršíky Mike Grant decals obsahují mnohem více (až 10x) obtisků než konkurence. Nevýhodou je nutnost vyříznutí každého obtisku z jednolitého podkladu.

Jan Jezl

Redakce ModelWebu děkuje firmě Mike Grant Decals za poskytnuté vzorky k recenzi.

Rubrika Letadla - Obtisky, Mike Grant Decals | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.