1/72 S.E. 535 Mistral – CMR

7.6.2012 - 7 293 přečtení

mistral00

DH-100 Vampire a jeho vývojové varianty mají pro rozvoj letectví velký význam. Takže je až neuvěřitelné, jak málo modelů této rozsáhlé rodiny nám aktuálně výrobci nabízí. Zde by tedy byl jeden zajímavý reziňák.

S.N.C.A.S.E. S.E. 535 Mistral

Roman "Randalf" Kresta

Trocha historie

Kořeny Vampire sahají až do roku 1941 a na úsvitu proudové éry to byl právě Vampire, který se (společně s MiGem-15 - a motorem RR Nene) rozletěl po celém světě a zvěstoval novou dobu aviatiky, dobu rourovitou.

Vampire se, mimo jiné, stal prvním letounem s čistě proudovým pohonem, který přistál na palubě letadlové lodi. První kusy Mk.I se dostaly k jednotkám v dubnu roku 1946 a poslední Vampiry dosloužily začátkem 80. let v Chile (Sea Vampire T Mk.22).

Mistral je pak licenční variací na téma Vampire, vyráběnou ve Francii firmou Sud-Est pod označením Sud-Est SE 535 Mistral jako stíhací bombardér.

Modely Vampíra (i přes význam tohoto typu) moc firem v měřítku 1/72 nenabízí - když nebudu počítat letitý FROG a jeho mutace - tak aktuálně zbývá jen A-model a porůznu přebalovaný Heller. A zde pánové od CMR nalezli díru na trhu a vydali hned několik verzí - prototyp, FB.9, NF.10, F.20, F.30, FB.33 a S.E.535, vše v pochopitelně jako odlévané stavebnice.

Pro milovníky tohoto období musí být nový Vampír velkým potěšením, a to ještě CMR vydalo i několik verzí jeho nástupce - Venoma.

Krabička

V krabičce nalezneme kompletní odlitky s mnoha příjemnými bonusy

  • brzdící štíty a klapky
  • detailně zpracovaný kokpit (což u rezinového modelu implicitně očekávám)
  • a stejně tak propracované podvozkové šachty
  • leptané díly v rozsahu Zoomů a kvalitě Eduard (neb jsou od Eduardů)
  • dva typy kol podvozku
  • stříkací masky na kabinu
  • malý fotografický walkaround
  • bohatý obtiskový aršík (včetně popisků) na tři varianty

Kamufláže

  • No.27, 7-CO, EC 2/7 "Nice", Bizerte-Sidi Ahmed, Tunis 1959
  • No.184, 7-BE, EC 1/7, Bizerte-Sidi Ahmed, Tunis 1960
  • No.52, 5-WE, EC 3/5 “Comtat-Venaissin” Orange-Caritat, Francie 1960

Model

S ohledem na technologii odlévaného modelu je více prostoru a možností pro detaily, čehož výrobce náležitě využil. Interér je odlitý na vysoké úrovni a plechařiny v něm není, když si odmyslím přístrojovou desku a pásy na sedačce, tak tady máme jen pár drobností. Klapky a brzdící štíty jsou detailně zpracovány a je možno je použít v otevřené a stejně tak i v zavřené poloze a to bez viditelných přechodů.

Podvozkové nohy jsou odlity z černé a odolnější pryskyřice, ke kterým se nám nabízí dvě sady kol s různým dezénem. Podvozkové šachty i kryty jsou rovněž plně detailně zpracovány.

Detailní pohled

Při zkusmém slícování na sucho nenacházíme větších problémů, díly na sebe pasují dost přesně. Jen trochu broušení bude na trupu, kde je vidět posunutí formy. Taktéž se nevyhneme několika opravám typickým pro tento typ stavebnic a tím jsou bublinky v dílech. Není jich mnoho a většina je na snadno dostupných místech, u tohoto kusu jsem nalezl pár bublinek v náběžné hraně a jednu větší v nosníku ocasních ploch.

Další chyby viditelné na první pohled nebyly odhaleny, více nám řekne až samotná stavba modelu (čili očekávejte report).

Závěr

Podtrženo a sečteno, dostanete krabičku s modelem neprávem opomíjeného typu, ke které již potřebujete pouze šikovné ruce a trochu trpělivosti.

A poznámka na závěr ze zákulisí - CMR změnilo majitele a přešlo pod křídla 4+. Náhledy návodu použity z webu výrobce.

Roman "Randalf" Kresta, MK Apolo Kopřivnice

Rubrika CMR, Letadla - 1:72, Letadla - Náhledy do krabiček | 2 komentářů

Komentáře

2 odpovědí k článku “1/72 S.E. 535 Mistral – CMR”

  1. 172flogger napsal:

    Já jen doplním, že Heller kromě klasického Vampiru FB.5 vydal jako druhou verzi právě MISTRAL. Je to francouzská firma, tak si ho vybrali. Zatímco jejich FB.5 přebaloval Revell, pak Airfix, a teď znovu Revell, toho Mistrala asi naposled balil Revell v devadesátých letech. Ale sehnat se dál.
    PS: Příští měsíc bude úplně nový Vampire od Dragonu - Cyber Hobby, ale to bude opět FB.5

  2. 172flogger napsal:

    překlep, "sehnat se dá"

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.