1/72 L-39ZO Albatros WEEKEND EDITION – Eduard

1.6.2012 - 9 296 přečtení

karikatura-albik

Firma Eduard opět vydala stavebnici československého letounu L-39ZO Albatros v měřítku 1/72, ale tentokráte v edici WEEKEND.

L-39ZO Eduard 1/72 WEEKEND EDITION

Patrik „Pojišťovák“ Pěcha

Model: L-39ZO Eduard 1/72 WEEKEND EDITION
Výrobce: Eduard - Model Accessories s.r.o.
Materiál: Plast
Měřítko: 1/72
Katalogové číslo: 7416

Stavebnice

Eduardí Albatros je tady s námi již nějakou dobu. Byl vydán jako ProfiPack, DualCombo, Limitka, ve verzi C, ZA. Prostě a jednoduše, ve všech možných i nemožných variantách.

Nyní je vydávána verze ZO a v balení Weekend. Co to znamená? Již podle krabičky všichni poznají, že jde o chudšího brášku v produkční řadě. Chybí lepty, masky, k dispozici je jen jedna kamuflážní varianta. Teda, abych byl přesný, obtisky pro jednu variantu. Ono totiž, výrobce si zjednodušil práci a jedny výlisky prodává jako L-39C, L-39ZA, L-39ZO (na to jak se tyto varianty liší, se podíváme později).

Takže, i když si koupíte aktuální balení L-39ZO, postavíte z něj třeba výroční L-39ZA s tvůrcem stroje na SOP, stroj skupiny Bílé Albatrosy. Pokud si teda dáte tu práci a seženete dekály.

Jak bylo řečeno, v krabičce jsou jen na jednu variantu a to Libyjský Albatros z roku 1985, patřící Air Force Academy.

Výlisky

Dva rámečky béžové barvy, jeden čirý. Číslování plastikových dílů se zastavilo na čísle 27, některé díly jsou však v páru. Čirých dílů je celkem šest. Jak již bývá u Eduardů zvykem, díly jsou odstříknuty čistě s jemným rytím, na VOP jsou naznačeny pozitivní nýty. Čiré díly jsou bez kazů přiměřené tloušťky (acetát to není ale taky ne pancíř hodný tanku).

Jedinou vadu na výliscích jsem na trupu, v kořeni VOP, na každé straně propadlina.

Sestava

Jak to půjde k sobě? No, to v rámečku těžko poznáme, takže kleštičky, skalpel a zkusíme to dát k sobě. Prozatím pouze páskou. A tady je výsledek. Co vy na to?

Model k sobě sedí v celku zdařile, jediné na co doporučuji si dát pozor na spasování spoje trup křídlo, tmelení a broušení v této partii nebude zrovna příjemná záležitos.

Kamufláž

Pro našince poměrně nezvyklá a dá se říct i líbivá (fuj, takhle mluvit o modelech), a troufám si říct, že i dobře prodejná.

Horní plochy v kombinaci tří barev: pískově žlutá, plachtová a zelená. Nevím jak na ostatním krabičkách, ale na mé ta zelená vypadala spíše jako hnědá. Spodní plochy jsou dá se říct nudnější, ve světle šedé barvě.

Označení stroje se omezilo na výsostné znaky, číslo na trupu a pod kabinou na obou stranách malý znak. Jak je vidět na přiložených fotkách, toto zbarvení je standardní.

Obtisky

Eduard. Obtisky Eduard. To mi zní trochu jako Bond, James Bond. A stejně tak je to i záruka kvality. S obtisky Eduardí produkce se pracuje dobře, nezlobí. Hezky se spojí s povrchem a dobře se dostanou do spár a nýtků.

Aršík obsahuje i sadu popisků a dekály na přístrojovou desku. To první je fajn, protože model s popisky vypadá více reálně a to druhé? Nevím jak vy, ale já se svojí slepotou nemám rád vybarvování ciferníků, takže díky Eduardům za přístroje ve formě dekálů.

Návod

Klasika Eduardí weekend. Černobílý, tentokráte sešit velikosti A5. Přehledný, srozumitelně provádí stavbou.

Historie a varianty.

L-39 Albatros je nástupcem prvního československého proudového letounu L-29 Delfín. V srpnu 1961 L-29 zvítězil v soutěži na jednotný cvičný proudový letoun pro státy Varšavské smlouvy. Jeho konkurenty byl sovětský Jakovlev Jak-30 a polský PZL TS-11 Iskra. Delfínů bylo vyrobeno celkem 3.665 kusů, Sovětský svaz odebral 2.000 letounů. Tehdejší Československo se stalo doporučením letecké sekce RVHP (Rada vzájemné hospodářské pomoci) hlavním dodavatelem cvičných proudových letounů pro země Varšavské smlouvy.

První skutečný let v trvání 35 minut absolvoval prototyp 4. listopadu v 9.15. Prototyp se zasunutými vztlakovými klapkami se při rychlosti 175 km/h odlepil od dráhy vodochodského továrního letiště a po menších problémech s vyvažováním hladce vystoupal pod hranici oblačnosti ve výšce 1000 m. Při prvním letu byly sledovány motorové hodnoty, tíživost pří vysunutí klapek, podvozku a aerodynamických brzd a chování v oblasti minimálních rychlostí.

Seriová výroba L-39 začala v roce 1971 v Aeru Vodochody. Situace tehdy nebyla jednoduchá, typ L-39 nebyl ještě plně vyzrálý, továrna byla zaměstnána probíhající velkosériovou výrobou typu L-29 Delfín. Navíc byl výrobní program podniku v té době dosti rozsáhlý, vedle L-29 dobíhala náročná licenční výroba bojového MiG-21F a Aero mělo na starost i generální opravy dalších složitých letounů jako např. Su-7.

Na druhou stranu ovšem licence a opravy přinesly množství žádoucích výrobních zkušeností se špičkovou leteckou technikou.
Přes všechny potíže se podařilo uvést výrobní linku do provozu a tak mohl 7. září 1971 symbolicky převzít vojenský pilot ČSLA řízení prvého letounu L-39 za letu od továrního pilota při slavnostním předáni letounu vojenské správě.

  • Verze L-39C - Základní verze
  • Verze L-39V - Série osmi kusů L-39V upravená k vlekání terčů. Spolehlivě sloužila speciálnímu účelu nejen v našem vojenském letectvu, ale i u letectva tehdejší Národní lidové armády NDR.
  • Verze L-39ZO - Na základě dalšího požadavku od zahraničního zákazníka, byla v letech 1973 až 1976 vyvinuta verze L-39ZO. Liší se především zvýšením počtu závěsníků ze dvou na čtyři, nesených zesíleným křídlem. Vzhledem k vyšší hmotnosti letounu byl rovněž zesílen podvozek.
  • Verze L-39ZA - Samostatným úkolem státního plánu se v roce 1974 stal vývoj verze L-39Z. Cílem bylo vyvinout letoun umožňující rozšíření a zkvalitnění základního výcviku pilotů, použitelný též ve funkci lehkého bitevního letounu. Tento byl nakonec označen jako L-39ZA

Zdroj: www.l-39.cz

A na závěr

Pro někoho naprostý paskvil, pro jiného model který jako Albatros vypadá a proto není co řešit. Já patřím do skupiny druhé a proto se na stavbu těším. A taky se těším na příští měsíc, kdy Eduardi vydají L-39C ve velmi, ale velmi zajimavé kamufláži. Bude to taky weekend a tak si jen určitě nenechám ujít. A vám doporučuji totéž. Hezký model za pár kaček. A to se vyplatí.

S pozdravem "Buď kit",

Patrik "Pojišťovák" Pěcha - www.modelarovo.cz

Redakce ModelWebu děkuje firmě Eduard za vzorek k recenzi.

PS: A na závěr mi dovolte jedno video českých Albatrosů. Jsou to prostě krásné stroje.

Rubrika Eduard, Letadla - 1:72, Letadla - Náhledy do krabiček | 1 komentář

Komentáře

1 odpověď k článku “1/72 L-39ZO Albatros WEEKEND EDITION – Eduard”

  1. Martin Janousek napsal:

    Jenom bych opravil léta tradovaný omyl. L-39V bylo o jeden více, tedy 9ks (bez prototypu). 0710 skončil nehodou, proto se na něj zapomíná.

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.