1/350 HMS Dreadnought – Zvezda + Pontos Model

4.5.2012 - 9 657 přečtení

dscf3078

Slovo "Dreadnought" zná asi každý fanoušek lodí. Tímto názvem se označovaly prakticky všechny bitevní lodě první světové války a období těsně po jejím skončení. Ovšem Dreadnought byl jen jeden, ten který byl dokončen v prosinci 1906.

HMS Dreadnought

Zdeněk Krčmář

Výrobce: Zvezda
Název: HMS Dreadnought
Měřítko: 1:350
Katalogové číslo: 9039
Doplňkový set: Pontos Model
Katalogové číslo: 35002F1

Historie

Slovo "Dreadnought" zná asi každý fanoušek lodí. Tímto názvem se označovaly prakticky všechny bitevní lodě první světové války a období těsně po jejím skončení. Ovšem Dreadnought byl jen jeden, ten který byl dokončen v prosinci 1906. Tato loď byla zcela výjimečná hned z několika důvodů byla to "první loď se všemi velkými děly", byla první, jejíž pohon zajišťovala výhradně turbína a nenesla žádná děla střední ráže jako tomu bylo u jiných tříd bitevních lodí.

Hlavní nevýhodou použití dvou ráží děl přinášelo problémy s kontrolou střelby, s uspořádáním výzbroje s uložením munice a s její manipulací. Hlavním britským obhájcem a tedy i duchovním otcem bitevní lodě "se všemi velkými děli" byl admirál sir John Fisher. Admiralita jeho návrhy úspěšně "shazovala ze stolu" až do listopadu 1904, kdy se stal prvním námořním lordem. Pak mu již nic nebránilo realizovat svou myšlenku.

Bylo navrženo několik návrhů z nichž byl nakonec realizován "Projekt H". Ten počítal s pohonem parní turbínou a s 10 děli ráže 305 mm v pěti dvojhlavňových věžích. Tři byly uloženy v ose lodě a dvě po jedné z každém boku. Tento projekt ohromil svět nejen svou silou, ale i rychlostí jež byla loď postavena, bylo to 365 dnů.

Stavba lodě byla svěřena loděnici Portsmouth Dock Yard. Na její stavbu byly použity i částečně hotové věže pro lodě třídy Lord Nelson. Původně měla mít loď lehkou výzbroj v podobě 27 rychlopalných 12. liberních děl, ta byla později zredukována na 10 kusů těchto zbraní doplněné dvěma tříliberními a dvěma 12. liberními protiletadlovými děli. Zprvu nevyhovující kontrola střelby byla vyřešena zavedením zaměřovače palby v roce 1915. Svou pouť po mořích a oceánech loď ukončila roku 1921 kdy byla prodána do šrotu a dva roky poté rozebrána.Tak neslavně a rychle skončila tato převratná loď.

Některá TTD

Výtlak 21 845 tun
Délka 160,4 m
Šířka 25 m
Ponor 8,1 m
Pohon čtyři parní turbíny o výkonu 19 647 kW, čtyři lodní šrouby.
Rychlost 21,2 uzlu
Posádka 773 mužů

 

Další informace

Stavebnice

Model lodě vydala Zvezda pod katalogovým číslem 9039. Model je uložen v typické krabici výrobce, tedy pevné s otevíratelným víkem, na němž je nakreslena předloha modelu v plné palbě. Na bocích krabice jsou zobrazeny předchozí modely lodí, které Zvezda vydala. Na spodní stravě krabice jsou fotografie již hotového modelu Dreadnoughtu.

Nás, ale nejvíce zajímá vnitřek obalu. Celý model je vylisován ze světle šedého dobře opracovatelného plastu, vyjma jednoho z plastu průhledného. Šedých rámečků je celkem pět plus spodní část podstavce. Vůbec jsem nepochopil co má znázorňovat skálu? Vodní hladinu? Největší rámeček je značen A jsou to vlastně dva díly trupu, ten je dělený ve svislé rovině, takže příznivci "waterline" budou potřebovat řezný nástroj a určitě využijí hluboké naznačení řezu zevnitř trupu.

Na dílech trupu a platí to vlastně pro celý model, jsem našel menší vtaženiny a povrchové vady. Není to sice žádná tragedie, ale jsou tam. Na rámečku B jsou z těch hlavních dílů - paluby lodě, bočnice nástavby, komín, stabilizační pásy a žebra trupu a díly stožáru. Naznačení dřevěné paluby je velice nemodelové a neodpovídá měřítku. "Drobotinu" najdeme na rámečcích C a D, který je dodávám ve dvou kusech. Tady najdeme díly potřebné k výzbroji lodě, záchranné čluny, další díly stožárů a nástaveb, kormidla ... Rámeček F, to je vlastně ten extravagantní počin v podobě spodní části stojánku. A konečně poslední plastový výlisek E s průhlednými díly. Tady najdeme zasklení světlometů a díly kapitánského můstku.

V rožku krabice nám ještě zůstaly malinké aršíky s vlajkami a dekály s názvem lodě a hlavně návod k sestavení modelu. Na jeho přední straně si můžeme v ruštině nebo angličtině přečíst stručnou historii předlohy a v několika jazycích stručný návod jak používat nástroje potřebné ke stavbě a pokud v krabici chyběly barvy je to v pořádku. Celá stavba modelu je ilustračně znázorněna ve dvaadvaceti krocích z nichž poslední je kamuflážní schéma. Nákres výpletů jsem hledal marně. V návodu se uvádí dva výrobci barev Zvezda a Model Master. Poslední důležitý údaj co zde najdeme je jméno "upakovščika". Děkuji paní O.V. Orešnikovové za kompletnost mé stavebnice.

Hodnocení modelu

Zklamání, velké zklamání mi přinesl tento model, možná jsem již trochu zhýčkán modely jiných výrobců, ale podle mě je tento model dosti nepovedený. Podle dostupných fotografií je velmi ochuzen na detailech a když tam už nějaké jsou , jsou velmi zjednodušené. Když jsem si novinku Zvezdy prohlédl, dlouho jsem váhal mám-li mu obětovat místo v mém, již tak přeplněném, kitníku. Model bude zkrátka podkladem pod doplňky jiných výrobců.

Doplňky

Jak se dalo předpokládat, prvním setem s doplňky přišel britský výrobce WEM.O kvalitě tohoto výrobce je asi zbytečné psát. Já si ale raději počkal na dlouho avizovaný a velmi propagovaný set korejské firmy Pontos Model. Musím říct, že jsem neprohloupil. Set je velice detailní a rozměrný. Najdeme v něm vše co na modelu chybí nebo to s úspěchem nahradí. O velikosti a objemu setu hovoří tato čísla 99 mosazných dílů, 4 planžety s lepty,1 komplet dřevěné paluby skládající se ze 4 částí, 24 resinových dílů, 25 cm kotevního řetězu a jeden dekálový aršík a samozřejmě jeden návod formou fotografií. Z návodu jsem čerpal i tato čísla. Všechny díly jsou perfektně udělané, nepodařilo se mi najít žádnou chybičku….. Vlastně jednu ano, určitě budu potřebovat k sestavení dobrou lupu, protože některé díly jsou tak malé a propracované, že ji určitě využiji.

Nebyly nalezeny žádné obrázky

Hodnocení doplňku

Tento set nabízí vskutku "vražednou" kombinaci množství dílů, kvality a nízké ceny. Pochybuji, že jiný výrobce příjde na trh s lepším setem a s lepším poměrem ceny a kvality na model Dreadnoughtu od Zvezdy.

Hodnocení kompletu

Dle mého názoru může Zvezda poděkovat korejské firmě Pontos za prodejnost svého modelu!

Zdeněk Krčmář

Redakce ModelWebu děkuje internetovému obchodu Plastic-hobby za poskytnutí vzorku k recenzi.

Poznámka: Fotografie hotového modelu se setem byly použity z katalogu výrobce Pontos Model.

Rubrika Lodě - 1:350, Lodě – Náhledy do krabiček, Pontos Model, Zvezda | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.