1/72 TT-1 Pinto „US Navy Jet Trainer“ – Special Hobby

26.3.2012 - 6 739 přečtení

p1180614

TT-1 Pinto „US Navy Jet Trainer“ - Special Hobby

Zbytečný trenér

Tomáš Macourek

Model: TT-1 Pinto „US Navy Jet Trainer“
Výrobce: Special Hobby
Měřítko: 1:72

Historie předlohy

26. března uplyne 56 let od prvního vzletu dvoumístného cvičného proudového letounu Temco Model  51 z továrny Temco Aircrafts v Dallasu. Prototyp přelétl k testování na základnu U.S. Navy Naval Air Test Center (NATC) Patuxent River v Marylandu a dostal vojenské označení TT-1 Pinto. Celkem bylo vyrobeno patnáct kusů včetně prototypu v letech 1955-1957. Letoun sloužil pro ověření možností proudového výcviku a pro elementární proudový výcvik na základně NAS Pensacola na Floridě. Již v roce 1960 byla Pinta vyřazena a odprodána jako přebytečná. Stroje skončily v soukromých rukou, z nichž některé létají dodnes.

Konkurence v měřítku

V měřítku 1/72 byl doposud výběr pouze mezi „vakáčem“ od Wings Models a resinovou stavebnicí firmy ProResin. Obojí se dá ještě dnes sehnat v zahraničí, bohužel kvalita není nijak valná. Velmi jsem uvítal novou stavebnici typu short-run v řadě Special Hobby firmy MPM Production. Výlisky jsou nabízeny ve dvou přebalech: 72206 TT-1 Pinto „US Navy Jet Trainer“ a 72220 TT-1 Pinto „Civilian Service“. V tomto pohledu do krabičky si představíme tu první.

Stavebnice

Bokem otevíraná krabička klasického „firemního“ vzhledu řady Special Hobby s atraktivní kresbou v sobě ukrývá dva šedivé rámečky, jeden čirý, černobílý návod a obtisky na čtyři různé stroje. Návod je zpracován slušně, obsahuje stručný popis předlohy modelu, rozmístění dílů s očíslováním, návod ke stavbě a návod k rozmístění obtisků všech čtyř variant. K dispozici jsou i čtyři barevné kresby z levé boční strany, které jsou umístěny na zadní straně krabičky.

Dva rámečky z šedého a poměrně tvrdého plastu obsahují 52 dílů, z nichž ne všechny použijeme (jsou určeny pro druhý přebal civilních strojů). Na rámečcích jsou tlustší vtoky a pár otřepů, ale to asi nebude nic, s čím by si „běžný modelář“ neporadil. Díly jsou jemně a pěkně rovně ryté do hloubky, chtělo by se říci, na short-run rytí velmi povedené. Kdo by chtěl však napouštět spáry, tak bude muset rytí prohloubit. Vadou na kráse byla nedorytá linka horního dílu levého křídla rozdělující křídlo a křidélko. V mé stavebnici (ale také v dalších dvou, které jsem viděl) byly tyto dvě části rozděleny „pozitivní vlnou“. Její zbroušení a dorytí by však neměl být velký problém. Jelikož letouny ve službě byly opatřeny lesklým lakem, lze jen doporučit přeleštění dílů, protože výlisky jsou baleny v jednom pytlíku.

Čirý rámeček obsahuje překryt kabiny z jednoho dílu a kryt reflektoru v přídi letadla. Oba díly vypadají čistě, přeleštění překrytu však vůbec neuškodí. Jeho tloušťka je v tomto měřítku více než přijatelná.

Sám nejsem „honič milimetrů“, tak jsem odebral pouze základní míry modelu. Nad rozměry by se dalo přivřít oko: v rozpětí modelu schází 1 mm, na délku už milimetry dva. Celkově to na proporcích není znát, 2 mm v délce chybí průběžně celým trupem, oprava by tedy byla velmi pracná, spíše nemožná.

Základní díly modelu lícují na sucho velmi dobře. Poprvé jsem se u Special Hobby setkal alespoň s náznakem vymezovacích kolíků na křídlech a vodorovných ocasních plochách, což je jistě u short-runů obecně ne příliš častý jev. V kabině bude třeba dopracovat vystřelovací sedadla, která předloze neodpovídají a asi díky nemnoha dostupným podkladům i sám výrobce zde asi tápal. Přední podvozková šachta zcela chybí. Pinto má však na zemi šachtu zavřenou a otevřený zůstává pouze prostor cca 2x1 mm kolem podvozkové nohy. Šachty hlavního podvozku jsou mimo snadno odstranitelné stopy po vyrážečích holé, výrobce nám tedy poskytl prostor pro vlastní tvorbu. Podvozkové nohy a kola by si zasloužily mnohem kvalitnější zpracování a dle mého soudu jsou tím nejhorším na celé stavebnici. Detailisté jistě neopomenou dovybavit model madly a pozičními světly na ocase a majákem pod směrovkou.

Obtisky a zbarvení

Jak bylo zmíněno výše, stavebnice nabízí obtisky čtyř strojů ve žluto-oranžové barvě. Malý aršík, vytištěný firmou Aviprint, obsahuje mj. kompletní sadu popisek pro jeden stroj. Kvalita obtisků se dá rozdělit na dvě části. Větší obtisky jsou výborně vytištěny, avšak menší obtisky, jako jsou sériová čísla strojů a popisky, by mohla být ostřejší. U „CAMO A“ je v textu výslovně uvedeno, že velikost číslic 228 na přídi se z obou stran liší, v aršíku jsou však oba dekály stejně veliké. Uvedené barvy v návodu odpovídají barevnému provedení skutečných strojů.

Závěrem

Osobně jsem velmi uvítal tento počin a zároveň jsem doufal, že model bude více odpovídat předloze než obě dříve vydané konkurenční stavebnice. Po prozkoumání obsahu krabičky musím objektivně konstatovat, že výrobce odvedl dobrou práci, druhým dechem však musím dodat, že vždy je co zlepšovat. Celkově vzato výrobce odvedl mírně nadprůměrnou práci a s výsledkem jejich práce jsem spokojen. TT-1 Pinto však určitě stojí nejen za nákup, ale také za postavení. Model i přes malé rozměry svým zbarvením jistě oživí nejednu vitrínu. Já si na stavbu však počkám, v dohledné době by měly být k dispozici i fotoleptané díly.

Jako podklad ke stavbě modelu mohu doporučit knihu TT-1 Pinto ze série Naval Fighters z nakladatelství Ginter Books. Jedná se snad o jedinou publikaci pro tento typ a na internetu mnoho podkladů ke stavbě také nenajdete. Pokud budete stavět tuto verzi, doporučuji držet se výhradně dobových fotografií. Na civilních strojích byly provedeny různé modifikace a úpravy, takže současných sedm civilních strojů se liší kus od kusu.

ModelWeb děkuje výrobci za poskytnutý vzorek.

Rubrika Letadla - 1:72, Letadla - Náhledy do krabiček, Special Hobby | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.