1/48 Bf 109E-1 Eduard, aneb pohodová stavba !!!

14.2.2012 - 8 624 přečtení

aa

Jak na tom model doopravdy je po stavební stránce? O té se dočtete v následujícím článku.

Jaký je Edí Emil v královském měřítku ?

Petr "Chmell" Chmelík

Úvod

Minule jsem představil fotografie zkušebních výlisků, které si můžete prohlédnout v tématu 1/48 Bf 109E-1, aneb nová čtvrtka od Eduardu. Krátce po tomto představení jsem zahájil také stavbu. Tu jsem pojal čistě jako stavební a můžete jí najít na ModelFóru v tématu Bf 109E-1 (1/48, Eduard), aneb malá noční můra. Souhrnem postřehu se budu zabývat dnes. Ale než tak učiním, musím vyřídit pár restů z minula.

Obsah modelu

Počet plastových dílů: 150 (25 dílů nepoužijeme)
Počet čirých dílů: 6 (dva nepoužijeme)
Počet leptaných dílů: 49
Počet vykrývacích masek: 15ks
Obtiskový aršík: 2ks (1x popisky a 1x znaky pro jednotlivá zbarvení)
Stavební návod: 1ks

Stavební návod

Naleznete jej také na stránce Eduardu

Zbarvení jednotlivých strojů

A teď již k samotné stavbě.

Olejový chladič

Tato část byla u modelu v měřítku 1/32 stejné firmy dosti kritizována. U menšího brášky je to lepší, i když po bocích horního krytu E1 uvidíte až na motor. U skutečného letounu tomu tak nebylo.

Na výběr máme také dvě možnosti přední části chladiče. A to buď dělenou anebo nedělenou.

Po slepení obou polovin nám u jedné strany vznikne menší mezera. Bohužel půjde hůře odstranit.

Interiér

Při jeho lepení bez leptů jsem nenašel žádný problém. Jen díly E24 a E25 musíme trochu přitlačit na správné místo. Již ve stavebnici je tato část ztvárněna velmi realisticky.

Motorový prostor

Sestavení přepážky mezi kokpitem a motorovým prostorem nečinilo sebemenších potíží.

Samotný motor je také ve stavebnici ztvárněn velmi pěkně. A tak jedinou nutnou úpravou je odstranění dvou výstupků na levé části. Které jsou určeny pro přídavnou olejovou nádrž. Ta byla ale montována až u pozdějších strojů.

Motor a jeho lože + kokpit versus poloviny trupu

Když máme motor slepen dáme jej zkusmo do trupu (ten má po obvodu jen nepatrné vodící kolíky, které jsou naprosto k ničemu). Na jednu stranu motor zasuneme bez problémů, ale co druhá polovina trupu!

Nakonec zjistíme, že hlavní problém jsou výfuky. Ty vám brání k zavření druhé části trupu. Pro správné zavření máme dvě možnosti:

  1. Vlepení motoru i s přepážkou, motorovým ložem a kokpitem do jedné poloviny trupu. Po zaschnutí přiložit druhou polovinu tu odtlačit cca o cca 4mm do zadu podél druhé poloviny a přední část vyhnout cca o 10* směrem ven. Trup se ohne v nejužším místě, a pokud budete opatrní, tak se nikterak tato část neponičí. Následně trup opatrně přisouváme dopředu a výfuky vsuneme do jejich výřezu. Pak můžeme trup slepit. U této metody bych se bál poničení dílů interiéru a motorového lože.
  2. Druhou možnost jsem použil u stavby zkušebního modelu. Do jedné poloviny trupu vlepíme pouze šroub na nastavení VOP a nohu ostruhového kolečka. V přední části máme již přilepen chladič oleje. Motor máme slepen bez přepážky a motorového lože.
    Takto slepený celek vložíme do jedné poloviny trupu. Druhou přiložíme a stejnou metou jako v předchozím případě navlečeme na výfuk. Díky absenci přepážky a kokpitu to jde snadněji.
    Následně můžeme odzadu slepit trup a vložit díl E11. Po této činnosti jsem nechal vše trochu proschnout a pokračoval vlepením přepážky mezi interiérem a motorem. Tu jsem vkládal zespodu a pasovala bez problému.
    Ze spodní strany jsem také vložil kokpit. Ten také pasoval bez sebemenších problémů. Následovalo slepení přední části pod motorem a vlepení dílu E48. Po chvilkovém zaschnutí jsem přidal motorové lože (díl E18 a E53) a jejich zpěry (díly E26). Vše pasuje jak má.

Vodorovná ocasní plocha a směrové kormidlo

VOP (díl D5 a D53) si také zaslouží naší pozornost a to přesněji jejich vodící kolíky. Ty jsou o něco vyšší a tak do výřezu nepasují. Musel jsem je tedy trochu zbrousit.

Vzpěry VOP pasují perfektně. Ale jsou možná trochu kratší, protože plochy jakoby sklápí dolu a tím na horní ploše vzniká mezera.

Směrové kormidlo pasuje excelentně.

Křídlo

Podle návodu máme nalepit podvozkové šachty na spodní část křídla. Ten kdo se o to pokusí, bude nemile překvapen. Osazení na tyto šachty je jen zkosené bez jakékoliv aretace. Tím pádem je nemožné přesně šachtu usadit. Naštěstí můžeme zkusit přiložit šachtu na horní křídlo a ejhle dvě vzpěry krásně vedou podvozkové šachty a podle nýtu jí vycentrujeme.

Slepení obou polovin křídla je také zážitek. Výrobce nějak zapomenul na vodící kolíky a tak lepíme natupo. Rytí dobře navazuje a tak jedinou věcí, na kterou si musíme dát pozor je trochu vyšší konec spodní části křídla, které po slepení s horní částí trochu vyčnívá. Jen nepatrně, ale stejně.

Na křídlo ze spodní strany také přilepíme kryty chladičů. Jak si můžete všimnout na fotografiích, jak výškově (ve skutečnosti se jednalo o přeplátovaný plech), tak šířkově moc nesedí.

Díl D46 a D47 doporučuji přilepit na klapky ještě před jejich přilepením ke křídlu.

Klapky se dají přilepit pouze v jedné poloze a křidélka také. Pokud chceme jinou polohu, musíme provést úpravy.

Spojení křídla a trupu

U většiny výrobců je tato partie vždy sázka do loterie. Ale ne tak u tohoto modelu. Přechod křídlo trup a to jak z horní tak ze spodní strany pasuje naprosto dokonale. Spodní strana u zadního přechodu si zaslouží trochu pozornosti, ale nic vážného to není. Lehké zatmelení a narytí chybějících linek nám zabere jen pár minut.

Podvozek

Disky kol se u většího brášky setkali s kritikou a tak se u Eduardu na tuto partii zaměřily. A to co vzniklo je naprosto parádní. Disk kola snese srovnání i s PUR díly renovovaných výrobců doplňků. Stejně jsou na tom i kola, na kterých dokonce najdeme nápis o jejich rozměru a výrobci.

Podvozkové nohy mají z přední strany vedení k brzdám. Zdatnější modeláři provedou napojení této části „smyčkou“ do disku a na druhé straně do centrovánu.

Kryty podvozku jsou dostatečně tenké a bez problému použitelné rovnou ze stavebnice.
Přilepení podvozku, proběhlo bez větších problémů. Ale osobně bych si představoval delší vodící kolík. Určitě by to prospělo u méně zkušených modelářů s dodržením správné geometrie.

Dokončovací práce

Vrtule a vrtulový kužel – jsou bez problémů a přímo ze stavebnice dostaneme více jak přesvědčivý výsledek.

Překryt kabiny (čiré díly) sednou naprosto přesně a tak stačí jen přilepit.

Model se zavřenými kryty

Návod nám s touto možností modelu moc nepomůže a tak věřte, že pokud chcete udělat model zavřený, musíte vynechat tyto díly: E18, E53, E26, E33, E31, E36, D41, D20, D18, D30, D19, PE27 a další díly, které můžeme použít a nemusíme: D37, E16, E30, E45, E32, E29, E28, E48. U dílu D8 musíme zbrousit přívod nábojů ke kulometům a u motoru díly E56 a E7 zase ve střední části (motoru) výstupky (přední) pro motorové lože (nezkoušeno, možná budete muset provést větší zásah do motoru). Za těchto předpokladů se vám povede zavřít všechny kryty.

Závěr

Pro obyčejné modeláře

Model již v krabičce je na velmi vysoké úrovni a dá se srovnávat s tím nejlepším na našem trhu. Za poměrně dobrou cenu dostáváte kvalitní stavebnici a pokud si přečtete mé postřehy ze stavby tak by jste neměli narazit na větší problémy při stavbě.

Pro zkušenější modeláře

Výborný základ pro pohodovou stavbu na patláku (toto doporučuje Černoch) anebo perfektní základ pro zabudování nejrůznějších doplňků.

Pro výrobce

Perfektně odvedená práce na výliscích, nádherné rytí i nýty. Díly krásně pasují (na 99% je to pravda a to 1% je moje nešikovnost, možná), začišťovat se musí jen vtoky z rámečku jinak nic. Tak bych si představoval model. Bohužel horší je to z pohodovou stavbou, kterou nejvíce kazí nedotažený návod.

Shrnutí mé vlastní

"Tuto poslední část berte výhradně jako můj názor a ten mi prosím neberte."

Od modelu jsem čekal po stránce sestavitelnosti o dosti více. Kdyby výrobce nevydal již dříve většího brášku, nebyl bych asi tak kritický. Ale čekal jsem, že model dotáhnou k dokonalosti a ten se tak zařadí k tomu nejlepšímu, co bylo doposud vydáno.

Myslím si, že by si jej pak koupilo daleko více lidí a to jak pro odpočinek, tak pro rozvíjení dalších modelářských dovedností u méně zkušených až po náročné, kteří díky doplňkům vytvoří dokonalý model. Netvrdím, že tomu tak třeba nebude, ale ruku na srdce neodradí vás nějaký problém při stavbě od toho si daný model koupit příště znovu.

Každý má jinou představu o tom svém dokonalém modelu, někomu stačí jen, že je to ten daný oblíbený typ, někomu že je to stroj krásných tvarů a jiného upoutá nabízené zbarvení. Já v poslední hodně uspěchané době beru modelační jako relaxaci na kterou mám velmi omezený čas a nechci pátrat v návodu jak to výrobce doopravdy myslel a proč musím vymýšlet v jakém pořadí dávat podsestavy abych model mohl bez poškození těchto podsestav zdárně složit. Těchto problémů mám v práci až nad hlavu.

Možná si řeknete tak proto jsou jeho reakce na tento model tak kritické, ale nebojte, nejsou. Zkuste si model slepit a pak mi napište, kolik odlišností jste našli od toho, co jsem nalezl já (když to podpoříte i fotografiemi budu moc rád).

Slepený model

Dodatek: Podvěsná výzbroj

Pro další vydávané verze je v rámečcích připraveno několik alternativních dílů. Já zkusil, jak sedí podtrupové závěsníky. Vše lícuje jak má jen u závěsníku s přídavnou nádrží jsou krátké čtyři boční vzpěry.

Petr 'Chmell' Chmelík, KPM Plzeň

Redakce ModelWebu děkuje firmě Eduard za zkušební výlisky k recenzi.

Rubrika Eduard, Letadla - 1:48, Letadla - Stavební recenze | 1 komentář

Komentáře

1 odpověď k článku “1/48 Bf 109E-1 Eduard, aneb pohodová stavba !!!”

  1. Liquidfunk napsal:

    Luxusni rozborka, diky za ni ;)

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.