1/72 Vautour IIB “Armée de l´Air Jet Bomber” od Azuru

11.2.2012 - 6 565 přečtení

img_1058

Náhled do krabičky bombardovací verze Vautoura firmy Azur.

"Sup" z Francie

Martin 'Černoch' Černý

Stavebnice: Vautour IIB „Armée de l´ Air Jet bomber“
Výrobce: Azur
Měřítko: 1/72
Kat.číslo: A056
Počet dílů: 89 plast, 8 čiré, 37 PUR, leptaná planžeta

Úvodem

Současně s noční stíhací verzí „N“ v barvách Chel ha'avir, o které psal kolega Jarda Procházka (zde), byla vydána také druhá verze - „B“.

Jak napovídá označení, jedná se o bombardovací verzi Vautoura. Oproti předchozí vydané verzi se liší křídlem s takzvaným „psím zubem“. Touto úpravou křídla postupně prošly všechny Vautoury i dalších verzí ve francouzském letectvu. Všechny Vautoury IIB byly později vybaveny plovoucí výškovkou. S tím souvisí i změna paneláže na SOP a formální změna označení na B.1.

Obsah

Vautour není malé a technicky jednoduché letadlo. Tomu odpovídá i množství dílů ve stavebnici. Celkem nalezneme 3 rámečky, dále kabinky odstříknuté z krastenu, leptané a PUR díly.

Výlisky

Výlisky na první pohled nejsou špatné, nicméně na rozdíl od kolegy Procházky, nemůžu říct že bezchybné, či bez poškrábání. Trup má místy drobně zalité rytí, na zadní části trupu jsem nalezl nepěknou stopu po vyjetí mástrařova rydla. Jinak bez větších kazů. Oproti trupu jsou křídla hodně poškrábaná, jsou na nich vidět stopy po smirku atd. Mohl jsem srovnat i s křídlem z druhé stavebnice Vautour N. Je to stejné u obou.

Celý model je poryt negativní paneláží proměnlivé kvality, ale nejhorší není. Její hloubka není nijak závratná a obávám se, že při nutnosti broušení při stavbě short runů bude mizet. Už jsem u konglomerátu MPM viděl rytí na short runech i lepší. Přerytí celého modelu, včetně krytek a přepíchání šroubů nebude na škodu. Zejména v případě této francouzské verze, v níž jsou všechny varianty ve stříbrné povrchové upravě.

Motorové gondoly mají relativně slušně ztvárněnou malou boční šachtu pro pomocný podvozek. Z PUR dílů doplníme motorovou gondolu o vstupní ústrojí a zadek o trysku. Jak již bylo propráno na ModelForu, sací kanál je špatně, neboť postrádá dobře viditelné malé ledvinové sání. Tryska neobsahuje nic - jen holá rovná deska. Chápu, že ledvinový kanálek by se ztvárňoval obtížně, ale holá tryska s deskou je k smíchu.  Naopak velmi hezky jsou ztvárněné koncové plechy kolem trysky.

V rámečku „D„ nalezneme obojí provedení VOP, jak starších neplovoucích, tak novějších plovoucích. Rozdíl mezi oběma druhy je v jiném tvaru „krytu“ uchycení VOP ke směrovce. Je možné  postavit obě provedení VOP , ač to návod vylučuje vyškrtnutím dílů pro starší provedení VOP. stačí jen nalézt příslušné podklady. Nicméně jak jsem již napsal, později byly všechny stroje přestavěny na plně plovoucí VOP.

Drobné díly mají na sobě znatelné otřepy a stopy po dělící rovině formy; neubráníme se tedy lehkému začištění. Podvozková kola jsou vylisována na samostatné poloviny a mají hezké a odpovídající disky.

Interiér

Díly jsou mixem plast, resin, lepty. Velmi pěkně je ztvárněn pumový zaměřovač bombometčíka. Palubní deska je leptaná, zbylé díly interiéru jako boční pulty, přepážky, vystřelovací sedadla atd. jsou plastové. Škoda, že boční pulty s přepínači v pilotní kabině nejsou také v leptu.

Sedačka vypadá po sestavení z několika dílů opticky blbě, ale ona takhle podobně blbě vypadala i ve skutečnosti. Plastové provedení má oproti skutečnosti tvarové odchylky, mohla být lepší. Přesnější provedení v PUR by modelu jen prospělo.

Čiré díly

Čiré díly jsou velmi pěkně odstříknuté, i když se silnější stěnou. U překrytu pilota to není skoro poznat, nicméně u předního prosklení bombometčíka je zkreslení znatelnější.

Obtisky

Vytiskl a dodal  Aviprint, čili dekály se zárukou kvality a bez problémů při nanášení. Soutisk je skvělý, výraznější chyby jsem nenašel.

Kamufláže

Všechny vybrané kamufláže jsou v NMF povrchu. Tři stroje reprezentují 92. bombardovací křídlo (La 92me Escadre de Bombardement).

  1. Vautour IIB  „ 92-AP“ –   jeho vzhled je doložen dvěma  fotografiemi pravé i levé strany, barevně. Podle těchto fotografií vykazuje kamuflážní schéma drobné odchylky. První hřbetní panel za kabinou není v NMF jak je uvedeno v návodu, ale je zbarven zelenošedou barvou, pravděpodobně ne nepodobnou odstínu RML 02. Zbytek hřbetu je zbarven pravděpodobně šedou barvou. Anténa v náběžné hraně SOP v úrovni výškovky má být černá. V návodu pro jistotu není uvedená žádná barva. Na pravé straně je v návodu správně znázorněn erb s lotrinským křížem, obtisk č.41, na levou stranu patří dle fotografie obtisk č. 40 namísto obtisku č.41. VOP byly plovoucí.
  2. Vautour IIB „638“ – opět se mně podařilo nalézt alespoň jednu fotografii předlohy. Stoj nese zbarvení staršího vzhledu z počátku služby Vautourů. Na čumáku nese velké černé číslo 638, zadní část SOP (pohyblivé i pevná část) nese francouzskou trikoloru. Stroj byl již vybaven plovoucí VOP. Na fotografii je celý hřbet zbarven tmavší barvou, není vyloučeno že byl opět v šedé barvě a nikoliv NMF jak předkládá návod.
  3. Vautour IIB „JD“ – stroj nese na zadní části trupu pouze černá písmena JD. VOP byly plovoucí. Na tento jsem nalezl taktéž  jednu fotografii předlohy. Dle fotografie  vcelku odpovídá, dvojitě nastříkané číslo 634 na  vrchní část SOP částečně potvrzuje i fotografie. Anténa v náběžné hraně SOP v úrovni výškovky má být opět černá. Hřbet letounu je nejspíše ve stejné zbarvění jako v předchozích případech- šedý. Bohužel snímek je velmi "přepálený"  a nelze to potvrdit 100%.
  4. Vautour IIB  „ 92-AN“ – stroj je doložen několika letovými fotkami z pravé strany. Provedení VOP dle fotografie odpovídá plovoucí VOP. Opět se opakuje stejná chyba s barvou antény na SOP jako předchozích případech. Hřbet je pravděpodobně opět v šedé barvě.
Klady
  • atraktivní předloha
  • celkem slušné zpracování hlavní dílů stavebnice
  • slušná obrysová věrnost
  • pěkné obtisky
Zápory
  • špatně provedený sací kanál k motoru + tryska
  • nereálné provedení podvozkových šachet
  • nepřesné rámování překrytu kabiny
  • absence jakékoliv podvěsné výzbroje a závěsníků

Závěrem

Jelikož již stavím na ModelForu v Rozestavěno verzi N, mám na některé věci ve stavebnici již jiný pohled, než prostým prohlédnutím výlisků. To sem ale tak úplně nepatří. Mé další postřehy částečně využitelné i pro tuto verzi naleznete zde. Za poměrně vysokou částku, kterou utratíte při pořízení tohoto modelu dostanete méně muziky, než by jste očekávali.

Martin "Černoch" Černý, KPM Kaznějov

Redakce ModelWebu děkuje firmě MPM Production za vzorek poskytnutý k recenzi.

Rubrika Azur, Letadla - 1:72, Letadla - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.